Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rzecz o "parkowaniu" - eliksir mądrości czy płaski łeb ?

Featured Replies

Napisano

> Owszem lepsze rozwiązanie. Ale skoro namalowali to ktoś to przyjął kodeksowo zgodnie.

Wcale nie jestm pewny czy tak w 100% zgodnie z kodeksem.

Quote:

Pobocze – część drogi przyległa do jezdni, która może być przeznaczona do ruchu pieszych lub niektórych pojazdów, postoju pojazdów, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt.

Czy tutaj to jest część przyległa do jezdni, czy też raczej fragment jezdni?

Zapewne jakby poszukać głębiej to jeszcze by trzeba przeanalizować rozporządzenia o zasadach umieszczania znaków drogowych i kilka innych. I wtedy by się okazało że 1/2 znaków jest umieszczona niezgodnie z przepisami.

Napisano

> Zrobienie zwykłej linii to takie czyhanie na błąd na zasadzie: "Nie zauważyłeś, dałeś się zmylić -

> mamy cię!"

No ale zawsze można posłać straż miejską i trochę na tym zarobić gdy w kasie pusto się robi.

Podwójny zysk - mniej farby poszło + kasa z mandatów.

Napisano
  • Autor

> Wcale nie jestm pewny czy tak w 100% zgodnie z kodeksem.

> Quote:

> Pobocze – część drogi przyległa do jezdni, która może być przeznaczona do ruchu pieszych

> lub niektórych pojazdów, postoju pojazdów, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt.

> Czy tutaj to jest część przyległa do jezdni, czy też raczej fragment jezdni?

Czy można poboczem nazwać chodnik ? Bo jezdnia po obu stronach ma krawężniki, chodniki (szerokie). Typowa miejska droga ale ruchliwa .... w tzw dzielnicy domków. Stad nie wiem czy do końca linia oddzielająca pobocze jest tu akurat ok.

> Zapewne jakby poszukać głębiej to jeszcze by trzeba przeanalizować rozporządzenia o zasadach

> umieszczania znaków drogowych i kilka innych. I wtedy by się okazało że 1/2 znaków jest

> umieszczona niezgodnie z przepisami.

Ano dlatego głosowałem na Unię w nadziei uściślenia i uproszczenia choćby kodeksu drogowego a wyszło jak w przykładzie z zielonymi strzałkami parę lat temu.

Napisano
  • Autor

> Nie, nie zwalnia. Ale właśnie w Polsce oznakowanie dróg jest pełne takich pułapek - poczynając od

> takich, poprzez zagadki "jakie teraz jest ogranicznie" kończąc na patrzeniu w boczne uliczki

Owszem.

> W Polsce - co kilka miesięcy należy robić powtórkę z kodeksu i wszystkich rozporządzeń.

Wkraczamy w dyskusję która jest konkluzją tego typu wątków - to jak traktujemy prawo (my polacy) w taki sam sposób je tworzymy. Niestety. Dopóki to się nie zmieni - są chlubne wyjątki które wyjątkami nie powinny być lecz regułą - to nie mamy liczyć na znaczące poprawy.

Napisano
  • Autor

> Oczywiście że nie, winni są ci kierowcy, ja tego nie neguję.

> Zrobienie zwykłej linii to takie czyhanie na błąd na zasadzie: "Nie zauważyłeś, dałeś się zmylić -

> mamy cię!"

Owe kwestie jak najbardziej zgodne. Piętnuję takie szukanie i perfidne wykorzystywanie pułapek na równi z bezmyślnym totalnie zachowaniem kierowców.

Napisano

Dać znak z laweta i systematycznie odholowywac auta ok.gif rozeszlaby sie plotka ,ze tam zawijaja auta na lawete i bylby porzadek waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Dać znak z laweta i systematycznie odholowywac auta rozeszlaby sie plotka ,ze tam zawijaja auta na

> lawete i bylby porzadek

Jak zwykle byłoby larum - ja nie stąd ja nie wiedziałem. A ma znaki jak byk. Vide przykład znajomego - centralnie mu stają na wjeździe na posesję - widoczny płot i brama, kolor kostki. Ni huusteczka. Nie stanie debil kilka metrów dalej mimo wolnego, to tam się mu zatrzyma. Jakiś czakram czy żyła wodna normalnie. To jest znak, i dzwoni po odholowacza. A jakie na niego lecą )*&^(*&% A to czemu? Przecież mu zagradzają wjazd na posesję!

Napisano

> Jak zwykle byłoby larum - ja nie stąd ja nie wiedziałem. A ma znaki jak byk.

Zero litosci!

Co do wjazdu na posesje znam to z autopsji u moich rodzicow pod domem ciagle sa pozastawiane bramy wjazdowe a tablice jak byk wisza...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.