Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A-G] zaciski tylne, ich dobór, średnice tłoczków, typy

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

temat poruszany wiele razy dopadł i mnie, zaczyna popiskiwać tył więc niebawem zacznie się cyrk z blokowaniem,

po doświadczeniach kolegów i doktoratach - ukłony w stronę mastera- zastanawiam się nad zakupem nowych zacisków szczególnie, że TRW wypuściło na rynek zaciski w rozsądnej cenie (jak na nowe zaciski),

pytania do Was, jaka jest korelacja między średnicą tłoczków i tarcz z tyłu? wie ktoś?

zasadniczo są dwa typy zacisków tylnych, typ Boscha i Lucas, Bosch został w oryginale zastąpiony typem Lucas (od MY 02),

wiem że są dwie średnice tłoczków 34 i 36mm, ja mam małe tarcze o średnicy 240mm i zastanawiam się czy są one przyporządkowane do zacisków z tłoczkami 34mm?

pytanie moje pojawia się stąd że jest zamieszanie w katalogach http://www.trwaftermarket.com/pl/Katalog/ ->zakładka: 'szukaj przez' -> 'pojazdy'-> i dalej typ model,

żeby było śmieszniej TRW podaje jeszcze jedną średnicę tłoczka 38mm i sam nie wiem o sso chozzi icon_eek.gif

a może zaciski z tłoczkami 38mm są do dużych tarcz tylnych (koła na 5 śrub) a zaciski 34 lub 36 są do małych tarcz (koła na 4 śruby),

pomóżcie proszę bo jest tak namieszane że sam nie wiem o co w tym chodzi?

brat

Napisano

Ja mam też tarcze 240mm, na 4 śruby i zaciski Bosch mają średnicę tłoczka 34mm.

I problem: Rzeczywiście, w katalogu są jeszcze tłoczki 36 i 38mm. Zakładając, że te 38 są do tarcz 264mm, to do czego są tłoczki 35mm?

II problem: jesli już zdecydujesz się na 34 mm, to które zaciski wybrać? Jest 5 rodzajów, katalog nie opisuje różnic...

III problem: czy jarzma zacisku od Boscha będą pasowały? IMO na 99% nie, więc dolicz koszt jarzem

IV problem: przy zmianie typu zacisku trzeba zmienić linkę hamulca ręcznego, ktoś pisał o tym, że nie są zamienne. Dolicz koszt linki

Czy nie lepiej zakupić sprawne używki Bosch za grosze? Ja kupiłem za 100 zł zacisk w stanie idealnym, załozyłem i mam problem z głowy za grosze. Nawet jesli kupisz nowe Lucasy, to za rok czy dwa będą w takim samym stanie, jak używka, którą kupiłem, więc czy warto?

Inna sprawa: czy twoje zaciski są zepsute? Może tylko klocki się zablokowały? Korozja robi swoje, czasem tak się klocki zablokują, że trzeba je młotkiem wybijać... Warto przez zimą wyjąć klocki, oczyścić miejsca ich mocowania, nasmarować odpowiednim smarem, załozyć i przestaną piszczeć...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Ja mam też tarcze 240mm, na 4 śruby i zaciski Bosch mają średnicę tłoczka 34mm.

myślę że to reguła,

> I problem: Rzeczywiście, w katalogu są jeszcze tłoczki 36 i 38mm. Zakładając, że te 38 są do tarcz

> 264mm, to do czego są tłoczki 35mm?

oto jest pytanie niewiem.gif

> II problem: jesli już zdecydujesz się na 34 mm, to które zaciski wybrać? Jest 5 rodzajów, katalog

> nie opisuje różnic...

myślę że trzeba patrzyć na numery OE które podaje TRW,

> III problem: czy jarzma zacisku od Boscha będą pasowały? IMO na 99% nie, więc dolicz koszt jarzem

o tym nie pomyślałem, a na pewno zamienne nie są,

> IV problem: przy zmianie typu zacisku trzeba zmienić linkę hamulca ręcznego, ktoś pisał o tym, że

> nie są zamienne. Dolicz koszt linki

j.w. frown.gif

> Czy nie lepiej zakupić sprawne używki Bosch za grosze? Ja kupiłem za 100 zł zacisk w stanie

> idealnym, załozyłem i mam problem z głowy za grosze.

poszperałem na allegro ale chcą chore ceny za ładne zaciski, za 100zł nie ma szans kupić ładnego zacisku tył do A-G

> Nawet jesli kupisz nowe Lucasy, to za rok

> czy dwa będą w takim samym stanie, jak używka, którą kupiłem, więc czy warto?

jeżeli nie będzie wyjścia?

> Inna sprawa: czy twoje zaciski są zepsute? Może tylko klocki się zablokowały? Korozja robi swoje,

> czasem tak się klocki zablokują, że trzeba je młotkiem wybijać... Warto przez zimą wyjąć

> klocki, oczyścić miejsca ich mocowania, nasmarować odpowiednim smarem, załozyć i przestaną

> piszczeć...

pojadę do mechanika niech sprawdza, jeżeli zaciski się potwierdzą to jak sie wkurzę to kupię całą belkę kompletną z używki i poprzekładam graty (z tarczami lub bębnami) bo z tego co widzę całe belki wychodzą taniej niż same zaciski na sztuki spineyes.gif

brat

Napisano

Z Boshami nie ma co walczyć, bo prędzej czy później jesteśmy skazani na porażkę. Ja rozbierałem, czyściłem, smarowałem, a problem co kilka miesięcy powracał. Aż od tych operacji jeden zaczął cieknąć i zalało mi klocki i całą resztę. No i zmieniłem na Lucasy. Koszt takowych zacisków od Vauxhalla to 50zł/ szt. - też byłem zdziwiony, że tak tanio - zakupiłem w pod bydgoskim szrocie. Do tego wymieniłem tarcze, bo były sfatygowane przygodami z poprzednimi zaciskami oraz klocki. LINKA OD RĘCZNEGO PASUJE! bez żadnych przeróbek 1 do 1.

Zakupione zaciski nie wyglądały powalająco, ale do tego modelu mieli tylko te 2 sztuki (boshe też były po 50, ale dałem sobie spokój). Szczerze mówiąc nie zagłębiałem się w oznaczenia i średnicę tłoków, ale wszystko pasowało. No i rezultaty:

odczuwalna poprawa siły hamowania hamulcem zasadniczym

w pełni sprawny hamulec ręczny

koniec problemów z hamulcami - na przeglądzie przód, tył i ręczny wyciąga auto z rolek.

Także jeśli myślisz pośmigać trochę tym autkiem, to polecam taką operację.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Z Boshami nie ma co walczyć, bo prędzej czy później jesteśmy skazani na porażkę. Ja rozbierałem,

> czyściłem, smarowałem, a problem co kilka miesięcy powracał. Aż od tych operacji jeden zaczął

> cieknąć i zalało mi klocki i całą resztę. No i zmieniłem na Lucasy. Koszt takowych zacisków od

> Vauxhalla to 50zł/ szt. - też byłem zdziwiony, że tak tanio - zakupiłem w pod bydgoskim

> szrocie. Do tego wymieniłem tarcze, bo były sfatygowane przygodami z poprzednimi zaciskami

> oraz klocki. LINKA OD RĘCZNEGO PASUJE! bez żadnych przeróbek 1 do 1.

(...)

> Także jeśli myślisz pośmigać trochę tym autkiem, to polecam taką operację.

o super dzięki za info ok.gif

widzę że nie ma co szukać na allegro części tylko trzeba szukać samemu po szrotach (na allegro pogłupieli chcą po 200zł za używany zacisk a nowy kosztuje 240zł),

jeżeli mechanik potwierdzi moje odczucia to wywalę Boscha i zamienię na Lucasy,

thx

brat

Napisano

Na małym szrocie też wołali ode mnie koło 200, ale znalazłem duże składowisko wyłącznie Vauxhalli z rozsądnymi cenami. A tak przy okazji, to jarzma od Bosha pasują do Lucasa 1 do 1 !

Wszystko robiłem sam, także informacje są pewne na 100%.

pozdrawiam

Napisano

> (...)

> o super dzięki za info

> widzę że nie ma co szukać na allegro części tylko trzeba szukać samemu po szrotach (na allegro

> pogłupieli chcą po 200zł za używany zacisk a nowy kosztuje 240zł),

> jeżeli mechanik potwierdzi moje odczucia to wywalę Boscha i zamienię na Lucasy,

> thx

> brat

Zrobiłem to samo co kolega mmmariooo i jest gitara .Pzdr claps.gif

Napisano
  • Autor

> Na małym szrocie też wołali ode mnie koło 200, ale znalazłem duże składowisko wyłącznie Vauxhalli z

> rozsądnymi cenami. A tak przy okazji, to jarzma od Bosha pasują do Lucasa 1 do 1 !

> Wszystko robiłem sam, także informacje są pewne na 100%.

yikes.gif

no to mnie Panowie ładnie zagięliście,

a macie gdzieś jakieś zdjęcia oznaczeń lub spisane oznaczenia z tych zacisków Lucasa?

trafiłem Lucasy ale facet nie jest pewny co ma do sprzedania, oczywiście na zacisku nie ma numerów GM tylko jakieś oznaczenia Lucasa heh,

brat

Napisano

> no to mnie Panowie ładnie zagięliście,

> a macie gdzieś jakieś zdjęcia oznaczeń lub spisane oznaczenia z tych zacisków Lucasa?

> trafiłem Lucasy ale facet nie jest pewny co ma do sprzedania, oczywiście na zacisku nie ma numerów

Z tym to będziesz miał ciężko, bo ludzie na szrotach rzadko kiedy znają się na rzeczy. Mi gość dał jeden zacisk dobry, a drugi jak się okazało od Astry H (wg niego). Różnił się tylko tym, że tarcza musiałaby być bardziej odsunięta od piasty, reszta pasowała. No i miałem wycieczkę 30km, żeby wymienić. Jak już będziesz zdecydowany, to mogę oblukac co tam nabili za oznaczenia. Bo jak kupisz na odległość, to wymiana może być kłopotliwa.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Z tym to będziesz miał ciężko, bo ludzie na szrotach rzadko kiedy znają się na rzeczy. Mi gość dał

> jeden zacisk dobry, a drugi jak się okazało od Astry H (wg niego). Różnił się tylko tym, że

> tarcza musiałaby być bardziej odsunięta od piasty, reszta pasowała. No i miałem wycieczkę

> 30km, żeby wymienić. Jak już będziesz zdecydowany, to mogę oblukac co tam nabili za

> oznaczenia. Bo jak kupisz na odległość, to wymiana może być kłopotliwa.

no właśnie to mnie zesłabia, facet sprzedaje zaciski i uparcie twierdzi że zaciski się nie różnią a przecież muszą się różnić skoro są dwie średnice tarcz, 240 i 264mm, a może się mylę?

w EPC jest takie zamieszanie że jak pracowałem na tym programie parę lat to i tak się w tym gubię facepalm.gif

brat

Napisano

> no właśnie to mnie zesłabia, facet sprzedaje zaciski i uparcie twierdzi że zaciski się nie różnią a

> przecież muszą się różnić skoro są dwie średnice tarcz, 240 i 264mm, a może się mylę?

> w EPC jest takie zamieszanie że jak pracowałem na tym programie parę lat to i tak się w tym gubię

> brat

Ja kupiłem w sumie 3 zaciski lucasa ( 1 uszkodzony) i przy montażu zauważyłem że coś nie tak. Okazało się że jeden co dokupiłem na inne jarzmo , wiec przełożyłem z uszkodzonego i lata , acha średnisa tłoczków jest taka sama. Pzdr

Napisano
  • Autor

> Ja kupiłem w sumie 3 zaciski lucasa ( 1 uszkodzony) i przy montażu zauważyłem że coś nie tak.

> Okazało się że jeden co dokupiłem na inne jarzmo , wiec przełożyłem z uszkodzonego i lata ,

> acha średnisa tłoczków jest taka sama.

a szukałeś typowo pod A-G DTH czy zupełnie nie zwracałeś uwagi na to że są różne?

brat

Napisano

> a szukałeś typowo pod A-G DTH czy zupełnie nie zwracałeś uwagi na to że są różne?

> brat

Brałem od zafiry ważne bylo by był to Lucas.Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.