Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

to sobie pojeździłem ... pompa sprzęgła 1.9 multijet 8v

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Spotkał się ktoś z Was z następującym problemem? Bravo 1.9 Multijet 8V 120 KM, rok 2007, przebieg aż 37.800 km i ciężko wchodzące biegi przy włączonym silniku. Dziś druga połowa jechała autem, dzwoni i mówi, że auto zatrzymało się na środku drogi, bo zgasł silnik i nie może wrzucić żadnego biegu po jego ponownym uruchomieniu. Powiedziałem, aby wyłączyła silnik i spróbowała ustawić jakikolwiek bieg. Bez problemu.

Wróciłem po pracy do domu i to co stwierdziłem, to żadnych wycieków czy tego typu problemów. Przy wyłączonym silniku nie ma problemów biegi wchodzą pięknie, jak uruchomię silnik z włączonym jakimkolwiek biegiem siłą docisku reguluję obroty silnika, tempo jazdy, itd. Po prostu jakby nie było problemu. Problem zaczyna się w momencie, gdy uruchomię silnik na tzw. luzie i spróbuję włączyć jakikolwiek bieg. Na początku jest to bardzo utrudnione, mam wrażenie, że zaraz złamię dźwignię i na siłę wejdzie. Za drugim czy trzecim razem nie ma możliwości wrzucenia biegu.

Co jeszcze zauważyłem to sytuacja, w której stojąc na równej nawierzchni i próbując włączyć jakikolwiek bieg, to czuję że sprzęgło już łapie bo auto delikatnie jedzie do przodu lub do tyłu. Gdy przytrzymam dźwignię w takiej pozycji i wyłączam sprzęgło, to po chwili słyszę jak wodziki nastawiają się na swoje pozycje i coś delikatnie terkocze w skrzyni. Podejrzewam pompę sprzęgła, ale jutro będę dokładnie wiedział bo odstawiam auto do ASO.

Co ciekawe, to pisałem o tym wcześniej, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. A mianowicie, gdy w kwietniu tego roku wymieniałem płyn hamulcowy w układzie ze sprzęgła poleciał mi ciemny, zabrudzony płyn hamulcowy. Niby nic, ale dziś po 5 miesiącach od wymiany płynu spróbowałem odpowietrzyć układ, bo myślałem że może się zapowietrzył, i niespodzianka. Ze sprzęgła popłynął taki sam szlam jak w kwietniu !! Wymieniałem w Grande Punto z 2006 roku tak samo płyn hamulcowy i tam był on czyściutki.

Czy ktoś z Forumowiczów ma wiedzę co tak naprawdę poleciało, bo z tego co zauważyłem w ePerze to pompa sprzęgła została wymieniona na inną w Grudniu 2009 roku. Z drugiej zaś strony uważam, że była to wada fabryczna tego urządzenia, które spowodowało dzisiejszą awarię. W najgorszym wypadku będzie wyciągana skrzynia biegów, co po gwarancji dość sporo kosztuje. No ale to inny temat, bo zamierzam wtedy walczyć o darmową robociznę przy moim wkładzie w część zamienną. Poza tym teraz wiąże problem delikatnego piszczenia pedału sprzęgła z moją usterką, bo czytałem troszkę na ten temat. W ostateczności będzie powołanie rzeczoznawcy, który oceni czy w 3 letnim aucie z przebiegiem niecałe 40.000 km ma prawo dojść do uszkodzenia tego elementu z winy użytkownika. Jeśli auto nie dojechało do 40.000 km, to sądzę że problem będzie miało z osiągnięciem 100.000 km, a o szumnym milionie już w ogóle nie myślę....

Napisano

O proszę, mam zamiar jechać do u-caru z trochę podobnym problemem.

Najpierw wystąpiło skrzypienie sprzęgła, niby coś smarowali, ale generalnie g.. to dało.

Później zaobserwowałem dziwne zjawisko podczas puszczania sprzęgła, nie wiem jak to określić.

Wyczuwam jakby lekkie drżenie przy ocieraniu się dwóch powierzchni.

Teraz dochodzi do tego problem z wrzucaniem biegów, wcześniej nie miałem takich problemów.

Objaw jakby coś gdzieś haczyło, czasem żeby wrzucić 2 bieg, najpierw wrzucam 4 i dopiero 2-gi.

Na ostatnim przeglądzie poprosiłem mechanika o sprawdzenie, czy pedał sprzęgła

nie chodzi zbyt ciężko, bo mam wrażenie, jakbym musiał używać więcej siły

aby wcisnąć je do oporu. Oczywiście, wszystko było niby w porządku.

W odróżnieniu od Ciebie mam jeszcze gwarancje i widzę, że trzeba ostro cisnąć Panów w serwisie.

Sami z własnej nieprzymuszonej woli niczego nie zrobią oslabiony.gif

Napisano

> O proszę, mam zamiar jechać do u-caru z trochę podobnym problemem.

> Najpierw wystąpiło skrzypienie sprzęgła, niby coś smarowali, ale generalnie g.. to dało.

> Później zaobserwowałem dziwne zjawisko podczas puszczania sprzęgła, nie wiem jak to określić.

> Wyczuwam jakby lekkie drżenie przy ocieraniu się dwóch powierzchni.

> Teraz dochodzi do tego problem z wrzucaniem biegów, wcześniej nie miałem takich problemów.

> Objaw jakby coś gdzieś haczyło, czasem żeby wrzucić 2 bieg, najpierw wrzucam 4 i dopiero 2-gi.

> Na ostatnim przeglądzie poprosiłem mechanika o sprawdzenie, czy pedał sprzęgła

> nie chodzi zbyt ciężko, bo mam wrażenie, jakbym musiał używać więcej siły

> aby wcisnąć je do oporu. Oczywiście, wszystko było niby w porządku.

> W odróżnieniu od Ciebie mam jeszcze gwarancje i widzę, że trzeba ostro cisnąć Panów w serwisie.

> Sami z własnej nieprzymuszonej woli niczego nie zrobi

O ja mam podobnie jak ty, u mnie wymienili pompę sprzęgła juz chyba z razy raz na ten sam model i x na jakąś pozmianową i nic jak by u ciebie w serwisie coś innego stwierdzili niż siłownik i pompa sprzęgła to daj znać bo u mnie chłopaki nic nie zwalczyli Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> O proszę, mam zamiar jechać do u-caru z trochę podobnym problemem.

> Najpierw wystąpiło skrzypienie sprzęgła, niby coś smarowali, ale generalnie g.. to dało.

> Później zaobserwowałem dziwne zjawisko podczas puszczania sprzęgła, nie wiem jak to określić.

> Wyczuwam jakby lekkie drżenie przy ocieraniu się dwóch powierzchni.

> Teraz dochodzi do tego problem z wrzucaniem biegów, wcześniej nie miałem takich problemów.

> Objaw jakby coś gdzieś haczyło, czasem żeby wrzucić 2 bieg, najpierw wrzucam 4 i dopiero 2-gi.

> Na ostatnim przeglądzie poprosiłem mechanika o sprawdzenie, czy pedał sprzęgła

> nie chodzi zbyt ciężko, bo mam wrażenie, jakbym musiał używać więcej siły

> aby wcisnąć je do oporu. Oczywiście, wszystko było niby w porządku.

> W odróżnieniu od Ciebie mam jeszcze gwarancje i widzę, że trzeba ostro cisnąć Panów w serwisie.

> Sami z własnej nieprzymuszonej woli niczego nie zrobią

To możesz sobie pooglądać moje niebieskie Bravo w Ucarze smile.gif Właśnie skrzynię wyciągają i podejrzenie pada na sprzęgło, że coś się w nim rozsypało. Będę wiedział więcej za ok. 2 godziny.

Napisano
  • Autor

> To możesz sobie pooglądać moje niebieskie Bravo w Ucarze Właśnie skrzynię wyciągają i podejrzenie

> pada na sprzęgło, że coś się w nim rozsypało. Będę wiedział więcej za ok. 2 godziny.

Padło sprzęgło. Luk swego czasu wypuścił wadliwe sprzęgła. Ciekawe czemu mnie to nie dziwi, w roku 2004 miałem przeboje ze sprzęgłem w Punto 2... To teraz pozostaje walka z FAP o jakieś sensowne rozwiązanie problemu. Mechanicy nie byli zdziwieni i powiedzieli, że nic nie będą kombinować, bo próbowali na dwóch innych autach z identycznymi przypadkami i niestety tylko narobili się. A sprzęgło wygląda jak zdjęte z półki, po prostu nie wysprzęgla jak powinno.

Myślałem na temat tej sytuacji to w ciągu 3 lat zdarzyło się, że auto zgasło mi przy próbie ruszania z jakieś 20 razy. Ale nie zwracałem na to uwagi, bo wiadomo a to but się mógł poślizgnąć albo dywanik przesunął. Teraz wiem, że to odzywało się sprzęgło, które sygnalizowało swój problem. Jak odbiorę auto to posłucham jeszcze pracy silnika, bo zaczął mnie zastanawiać jeden dźwięk w czasie jazdy, a dokładnie w czasie zmiany biegów. On też mógł zwiastować problemy ze sprzęgłem. Ale najpierw muszę przejechać się autem.

Tak więc panowie, jeśli macie jakiekolwiek problemy to nie wymiana pompy sprzęgła czy wysprzęglika, a sprzęgła na gwarancji !!!. Bo padnie wcześniej czy później. Jak śmigasz na trasach, to padnie później, bo jest mniej używane. W mieście padnie szybciej, bo częściej go używamy. I sądzę, że stało się coś na linii docisk - sprzęgło. Nacisnąłem je tyle razy na ile było obliczone, więc padło.

Napisano

> w ciągu 3 lat zdarzyło się, że auto zgasło mi przy próbie

> ruszania z jakieś 20 razy. Ale nie zwracałem na to uwagi, bo wiadomo a to but się mógł

> poślizgnąć albo dywanik przesunął. Teraz wiem, że to odzywało się sprzęgło, które

> sygnalizowało swój problem.

A co ma sprzęgło do tego, że silnik gasł?

> Tak więc panowie, jeśli macie jakiekolwiek problemy to nie wymiana pompy sprzęgła czy wysprzęglika,

> a sprzęgła na gwarancji !!!.

Z całym szacunkiem ale teraz to trochę poniosła Cię fantazja bo wszystko wrzuciłeś do jednego worka....

Napisano
  • Autor

> A co ma sprzęgło do tego, że silnik gasł?

> Z całym szacunkiem ale teraz to trochę poniosła Cię fantazja bo wszystko wrzuciłeś do jednego

> worka....

Człowieku, jeśli sprzęgło źle puści, silnik zaczyna się dusić i na desce masz komunikat "silnik stop, za małe ciśnienie". Spróbuj to zobaczysz.

Ja też podejrzewałem na początku pompkę czy wysprzęglik. Jednak myślałem o sprzęgle, ale nie dopuszczałem do siebie tej myśli bo wiem ile to kosztuje, a poza tym w cienkim z 93 roku sprzęgło było wymienianie po 110.000 km z racji ... złego włożenia przez mechanika i po prostu jego rozwalenia.

A tak ku Twoje wiedzy, jeśli padnie pompka to: masz wycieki pod pedałem lub pedał wpada do środka albo idzie za bardzo do góry. Z wysprzęglikiem i innymi podzespołami w skrzynce typu wodziki, to będą zgrzyty i trudności z szybkim wrzuceniem biegu. Sprzęgło odpowiada za resztę.

Mechanicy od razu powiedzieli, że sprzęgło, bo mieli takie przypadki. Więc nie wysmętniaj się, bo z moją fantazją wszystko w porządku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.