Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno samochodu + ubezpieczeni

Featured Replies

Napisano

Załóżmy że kupuję samochód i umowę podpisuję tylko ja. Czy mogę podać współwłaściciela dopiero przy rejestracji (musi on wtedy być obecny) ? Czy musi on widnieć na umowie, jak tak to czy musi się również podpisać.

Jak już będzie współwłaściciel, to aby skorzystać z jego regionu ubezpieczenia (tańszego), musi on być jako właściciel główny, a ja współwłaściciel, czy może być odwrotnie ? A może zależy to od ubezpieczyciela ?

Pytam, bo dzwonił do mnie dzisiaj przedstawiciel z mbanku, a co, pogadałem sobie, i stwierdził że ja mogę być głównym właścicielem, współwłaściciel może mieć tylko 1% udziału i można polisę zawrzeć "na niego", czyli jego tańszy region. Prawda to to ?

I właśnie, da się określić procentowy udział własności ? Będzie to wpisane w dowodzie ?

Napisano

> Będzie to wpisane w dowodzie ?

pierwsze slysze zlosnik.gif

wlasciciel z wiekszymi znizkami nie musi byc pierwszym w dowodzie zlosnik.gif

zeby zarejestrowac samochod na dwie osoby, oba nazwiska musza byc na umowe (chyba, ze pozniej bawic sie w jakies darowizny itp)

Napisano

> Jak już będzie współwłaściciel, to aby skorzystać z jego regionu ubezpieczenia (tańszego), musi on

> być jako właściciel główny, a ja współwłaściciel, czy może być odwrotnie ? A może zależy to od

> ubezpieczyciela ?

Zależy od ubezpieczyciela.

PS.

Wiele firm obecnie, w przypadku gdy jest kilku współwłaścicieli zamieszkałych w różnych strefach, taryfikuje składkę na podstawie kodu pocztowego urzędu, który wydał dowód rejestracyjny.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> pierwsze slysze

No ja też, dlatego pytam.

> wlasciciel z wiekszymi znizkami nie musi byc pierwszym w dowodzie

Tu nie chodzi o zniżki, tylko o rejon współwłaścicieli. Ja mazowieckie, tata lubelskie. No i żeby było liczone za lubelskie.

> zeby zarejestrowac samochod na dwie osoby, oba nazwiska musza byc na umowe (chyba, ze pozniej bawic

> sie w jakies darowizny itp)

Obaj muszą się podpisać, czy wystarczy jeden podpis ?

Wydaje mi się że gdzieś na kąciku ktoś napisał że może być jeden, a tylko przy rejestracji podaję się drugiego. Stąd moje pytanie.

Napisano
  • Autor

> Zależy od ubezpieczyciela.

Jak ktoś przerabiał temat, to proszę o podzielenie się nazwą ubezpieczyciela grinser006.gif.

> PS.

> Wiele firm obecnie, w przypadku gdy jest kilku współwłaścicieli zamieszkałych w różnych strefach,

> taryfikuje składkę na podstawie kodu pocztowego urzędu, który wydał dowód rejestracyjny.

Tak też myślałem. Ale konsultant z mbanku powiedział że nie ma to znaczenia. Możliwe to to ?

Napisano
  • Autor

> Jak ktoś przerabiał temat, to proszę o podzielenie się nazwą ubezpieczyciela

> Tak też myślałem. Ale konsultant z mbanku powiedział że nie ma to znaczenia. Możliwe to to ?

Może komuś się przyda, mbank ubezpiecza w ten sposób. Dzwoniłem na mlinię i znów dostałem takie potwierdzenie. Jutro jeszcze zadzwonię do Bre ubezpieczenia i będę wiedział na 100%.

I żeby nie tworzyć nowych wątków.

Ma znaczenie kto jest jako pierwszy podany na umowie k\s ? Tzn. pierwszy na umowie musi być właścicielem głównym w dowodzie rejestracyjnym i to tylko w jego rejonie zarejestrują samochód ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.