Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

omega B FL automat

Featured Replies

Napisano

witam szanowne grono smile.gif jak juz pewnie czytaliscie na IKGM stałem sie szczesliwym (badz nie) posiadaczem opla omegi B FL 2.2 z automatem.. no i teraz pare pytan. jak poznac czy mam silnik Z22XE czy Y22XE? no i pytanko o automat.... zrobił mi tak z trzy razy, ale mnie niepokoi, a mianowicie.. jade sobie spokojnie, dojezdzam do skrzyzowania, zatrzymuje auto. (dzwignia w pozycji D). Czyli pierwszy bieg powinien juz czekac zapiety az puszcze heble, dodam gazu i pojade, otoz bywa ineczej.... puszczam heble, i nic, a jak dodam gazu to jest szarpniecie bo zapnie bieg na wyzszych obrotach... niewiem.gif to moj pierwszy automat i moze mało wiem, ale tak raczej byc nie powinno.. chyba. dodam ze olej nie wiem kiedy zmieniany był, i nie wiem co ile powinien byc zmieniany, ani na jaki....... pomozecie? 20.GIF

Napisano

> no i pytanko o automat.... zrobił mi tak z trzy razy, ale mnie

> niepokoi, a mianowicie.. jade sobie spokojnie, dojezdzam do skrzyzowania, zatrzymuje auto.

> (dzwignia w pozycji D). Czyli pierwszy bieg powinien juz czekac zapiety az puszcze heble,

> dodam gazu i pojade, otoz bywa ineczej.... puszczam heble, i nic, a jak dodam gazu to jest

> szarpniecie bo zapnie bieg na wyzszych obrotach... to moj pierwszy automat i moze mało

> wiem, ale tak raczej byc nie powinno..

Przy dłuższym postoju skrzynia samoczynnie wrzuca N. Co prawda ja mam AF40 ale jest podobnie jak dłużej postoje na światłach i puszczę heble samochód stoi dopiero za chwilę rusza(1-2 sekundy zwłoki)

> dodam ze olej nie wiem kiedy zmieniany był, i

> nie wiem co ile powinien byc zmieniany, ani na jaki....... pomozecie?

W zasadzie opel nie przewiduje wymiany ale w ASO różnie gadają w jednym mówią że nie w drugim że tak. W każdym razie ci co wymieniali pisali o samych pozytywnych odczuciach.

Ja zakupiłem opla ATF w ASO ale nie mogę się zebrać do wymiany zresztą u mnie procedura wymiany jest z leksza porąbana screwy.gif

Napisano

> Przy dłuższym postoju skrzynia samoczynnie wrzuca N.

Nie AR25, a taką skrzynię ma speeder86. Ewidentnie jest coś nie tak. Speeder, Jedź do kogoś z kompem i odczytaj błędy skrzyni

> W zasadzie opel nie przewiduje wymiany ale w ASO różnie gadają w jednym mówią że nie w drugim że

> tak. W każdym razie ci co wymieniali pisali o samych pozytywnych odczuciach.

Różnie mówią, ale co do jednego są zgodni - jeżeli skrzynia jest zarżnięta to wymiana oleju jeszcze pogorszy ten stan. Dla pocieszenia - w najbardziej pesymistycznym wypadku (skrzynia do wymiany) używkę z gwarancją znajdziesz za mniej niż 1000 zł.

Napisano
  • Autor

takie cus meze byc? http://moto.allegro.pl/pennasol-dexron-iii-h-atf-3000-syntetyczny-1-l-i1242878812.html

czy to?

http://moto.allegro.pl/dexron-atf-iii-d3m-olej-do-skrzyn-petro-canada-i1221699430.html

a no i jest bład w skrzyni P0706. Ktos wie co to?

z tego co znalazłem w necie to P0706 "Czujnik zakresu przełożenia - sygnał poza zakresem/wydajność" co to za badziew??

Napisano

> takie cus meze byc?

> http://moto.allegro.pl/pennasol-dexron-iii-h-atf-3000-syntetyczny-1-l-i1242878812.html

> czy to?

> http://moto.allegro.pl/dexron-atf-iii-d3m-olej-do-skrzyn-petro-canada-i1221699430.html

Pierwszy to syntetyk drugi półsyntetyk nie wiem jaki do Twojej skrzyni przewiduje producent

Napisano
  • Autor

> Pierwszy to syntetyk drugi półsyntetyk nie wiem jaki do Twojej skrzyni przewiduje producent

ba.. tego to ja tez nie wiem i nie moge znalezc... ale bardziej martwi mnie jednak ten bład, nie wiem jakie moga byc jego powody i nastepstwa........ nie wiem czy go dobrze rozszyfrowałem.. P0706 to mi komp pokazał..

Napisano

> ba.. tego to ja tez nie wiem i nie moge znalezc... ale bardziej martwi mnie jednak ten bład, nie

> wiem jakie moga byc jego powody i nastepstwa........ nie wiem czy go dobrze rozszyfrowałem..

> P0706 to mi komp pokazał..

Poczytaj forum albo tez zapytaj:

http://www.autojozefow.pl/?gclid=CKPq5rSBvqQCFdD-2Aodrir8vA

lub:

http://www.midparts.pl/

Napisano

> ba.. tego to ja tez nie wiem i nie moge znalezc... ale bardziej martwi mnie jednak ten bład, nie

> wiem jakie moga byc jego powody i nastepstwa........ nie wiem czy go dobrze rozszyfrowałem..

> P0706 to mi komp pokazał..

Prawdopodobnie coś z selektorem. Spróbuj przeczyścić, jak nie pomoże to wymiana.

Opis czyszczenia tutaj

Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie coś z selektorem. Spróbuj przeczyścić, jak nie pomoże to wymiana.

> Opis czyszczenia tutaj

tak myslisz? skrzynia nie wchodzi w tryb awaryjny, wszystko działa jak powinno, tylko te pare przypadkow... sprawdze napewno, ale napoczatek chciałbym wymienic oliwe, ale nie wiem na jaka ... niewiem.gif

Napisano

> tak myslisz? skrzynia nie wchodzi w tryb awaryjny, wszystko działa jak powinno, tylko te pare

> przypadkow... sprawdze napewno, ale napoczatek chciałbym wymienic oliwe, ale nie wiem na jaka

> ...

Przeczyszczenie selektora na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc. Posprawdzaj też łączenia przewodów, może jakiś syf albo wilgoć się dostały we wtyczki.

Co do oleju, to kiedyś wymieniałem, ale niestety nie pamiętam na jaki, chyba któregoś Dexrona. Skontaktuj się z GSI Goszczyński w Poznaniu, tam pracują kumaci ludzie (jeden z pracowników - krisb - jest użyszkodnikiem AK), na pewno coś podpowiedzą, może sobie zamówisz u nich z przesyłką (mają zniżki dla AK, z tego, co pamiętam). waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.