Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto+komputer+audio

Featured Replies

Napisano

Mam szatański plan devil.gif, ale nie wiem jak go technicznie zrealizować. crazy.gif Chodzi oczywiście o wydawanie dźwięków. zlosnik.gif

Rozglądam się od jakiegoś czasu za carputerami smile.gif, czyli komputerami samochodowymi. Wykombinowałem sobie, że można wsadzić do mojego autka komputerek, który będzie odpowiedzialny za radio, CD, mp3, filmy i nawigację. O ile z samym komputerem wiem jak wszystko powinno wyglądać o tyle zupełnie nie znam się na podłączeniu go do głośników samochodowych. crazy.gif

Wykombinowałem sobie tak:

1. W moim fiaciku jest firmowe wbudowane radio z CD obsługujące 6 głośników (4 sztuki w drzwiach i 2 małe tweetery w słupkach).

2. Radio wywalam i zostają głośniki, których nie będę ruszał, bo mi ich jakość zupełnie wystarcza.

3. Montuję komputer z dobrą kartą muzyczną obsługującą co najmniej 4 niezależne kanały.

4. Łączę jakoś wyjścia z karty dźwiękowej komputera z samochodowymi głośnikami.

I tu pojawia się problem, bo zupełnie nie mam konceptu jak to zrobić. niewiem.gif Wiem, że poziom sygnału z karty będzie zbyt niski, aby wzbudzić głośniki. frown.gif Muszę kupić wzmacniacz. Ale jaki? confused.gif Nie znam się. crazy.gif Poradzicie? Tylko coś przystępnego cenowo. Chcę, aby grało, ale nie musi być to high-end, bo generalnie to słoń w dzieciństwie nadepnął mi na ucho. hehe.gif

Dodatkowo co powinienem zrobić, aby uniknąć ewentualnych świstów i buczenia pochodzących z alternatora, silnika, itp. confused.gif

Napisano

> 4. Łączę jakoś wyjścia z karty dźwiękowej komputera z samochodowymi

> głośnikami.

Odpada - do karty dźwiękowej w kompie może podłączyć co najwyżej słuchawki. Do głośników niezbędny jest wzmacniacz. Więc albo zostawiasz radio z line-in (i do niego podpinasz kompa), albo montujesz wzmacniacz (ale wtedy nie masz radia).

Napisano

> Odpada - do karty dźwiękowej w kompie może podłączyć co najwyżej

> słuchawki. Do głośników niezbędny jest wzmacniacz. Więc albo

> zostawiasz radio z line-in (i do niego podpinasz kompa), albo

> montujesz wzmacniacz (ale wtedy nie masz radia).

No przeciez sam napisal ze tak musi zrobic...

Co to sa za glosniki? Jakie ich moce... i swoja droga jakie jest U na wyjsciu dzwiekowki komputerowej wie ktos? Bo mnie sie mierzyc nie chce^^

Napisano
  • Autor

> zajzyj sobie tu :

> http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=&Number=273717438&page=&view=&sb=5&o=

> juz kiedys o tym pisalismy moze jakis info tam znajdziesz,

Zauważyłeś jaki mam napisik pod Nickiem? zlosnik.gif Ten wątek znalazłem i przeczytałem w pierwszej kolejności. zlosnik.gif Ale nie było tam odpowiedzi na moje pytanie crazy.gif, więc założyłem mój własny. smile.gif

> co do twoich planow to niestety potrzebujesz wzmacniacz bez niego nic niezrobisz

Ale jakiego? confused.gif Nie znam się na tym. crazy.gif

> a jak chcesz rozwiazac sprawe monitora ?? i sterowania

Dotykowy LCD 7" podpięty kablem VGA. Dotyk jest realizowany przez USB i z monitorem dostaje się odpowiednie sterowniki. Koszt to około 250 USD. zlosnik.gif

Zasilacz do kompa DC-DC Opusa 150W obsługujący automatyczne włączanie i wyłączanie komputera przy przekręcaniu kluczykiem w stacyjce.

Napisano
  • Autor

> Odpada - do karty dźwiękowej w kompie może podłączyć co najwyżej słuchawki. Do głośników niezbędny jest wzmacniacz. Więc albo zostawiasz radio z line-in (i do niego podpinasz kompa),

Moje firmowe radio nie ma line-in crazy.gif i dlatego planuję je wywalić.

> albo montujesz wzmacniacz (ale wtedy nie masz radia).

Przecież można do kompa wsadzić tuner RTV. zlosnik.gif Antenę radiową na dachu podpiąć do tunera radiowego (zmiana wtyczki) a do TV dołożyć osobną antenę telewizyjną.

Napisano
  • Autor

> Co to sa za glosniki? Jakie ich moce...

Nie wiem. frown.gif Standardowe papierowe głośniki montowane w stilo. Fabryka nie wkłada przecież super-hiper sprzętu. zlosnik.gif

Napisano

proste podłaczenie, opisywali nawet w najnowszym Chip'ie, z garty dźwiękowej wyjście podpinasz pod wzmacniacz i z wzmacniacza jak w zwykłym CA do głośników

pzdr

Napisano
  • Autor

> proste podłaczenie, opisywali nawet w najnowszym Chip'ie,

Stąd mnie naszło. hehe.gif Poszperałem po forach carputerowych i... zlosnik.gif

> z garty dźwiękowej wyjście podpinasz pod wzmacniacz i z wzmacniacza jak w zwykłym CA do głośników

OK. Wszystko fajnie. Tylko jaki ten wzmacniacz ma być? Potrzebuję konkretną listę zakupów. zlosnik.gif Polecicie jakiś niedrogi i rozsądny model?

Napisano

> Moje firmowe radio nie ma line-in i dlatego planuję je wywalić.

Zazwyczaj dosyć łatwo je dorobić - więc jeżeli nie zależy Ci na super dźwięku (czytaj obejdziesz się bez zewnętrznego wzmacniacza) to IMVHO to najlepsze wyjście.

> Przecież można do kompa wsadzić tuner RTV.

Nie znam komputerowego tunera RTV z RDS (a nie wyobrażam sobie radia samochodowego bez takiej opcji). Do tego to nie rozwiązuje problemu wzmacniacza.

Napisano

> Stąd mnie naszło. Poszperałem po forach carputerowych i...

> OK. Wszystko fajnie. Tylko jaki ten wzmacniacz ma być? Potrzebuję

> konkretną listę zakupów. Polecicie jakiś niedrogi i rozsądny

> model?

do tego co potrzebujesz kup sobie cos taniego i niefirmowego na allegro, nie ma co sie silic na car-audio

wzmacniacz 4 kanalowy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.