Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hatchback 20-25tys PLN do zagazowania- jaki??

Featured Replies

Napisano

Witam,

planuje nabyć autko jak w temacie z docelowym zamontowaniem w nim instalacji gazowej. Myślę o focusie, golfie IV, polo, astra moze corolla lub inny _roczniki ok 2000+-1

Autko bedzie kupione w Niemczech.

Doradźcie użytkownicy, jak sprawują się instalacje w takich autach w zależności od silnika, jakie to są instalacje, jakie są koszty montażu instalacji.

Proszę o ewentualne przestrogi przed montażem lpg do konkretnych modeli/silników

Napisano

jak dla mnie to Golf IV i polo odpadaja na dzien dobry - nie lubie tych aut, Corolla - za malo miejsca dla kierowcy w porownaniu do innych aut (ja mam 195 cm wzrostu), Focus?? - nie wiem, Astra II - chyba bym sie na nia zdecydowal - 1,6 16V lub 1,8 16V i do tego 3 generacja gazu cool.gif

chociaz w tej cenie to moznby zakupic jakas Vectre B zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

wlasnie oglądałem astre II kombi 1,6 16V, srebrna, kombi, full bez skóry, na liczniku 100tys- nie wiem na ile prawdziwy;(, cenią ja na 21 tyś.

Co sądzicie o tym silniku? Jaką i za ile instalacje należałoby do tego włożyć?

Napisano

> wlasnie oglądałem astre II kombi 1,6 16V, srebrna, kombi, full bez

> skóry, na liczniku 100tys- nie wiem na ile prawdziwy;(, cenią ja

> na 21 tyś.

> Co sądzicie o tym silniku? Jaką i za ile instalacje należałoby do

> tego włożyć?

Silnik 1.6 16V jest dobry do gazu. Plusem jest brak kabli WN. Wystarczy II generacja. Zrobiłem do tej pory ok 80 kkm na LPG i jest OK. Do wersji z 2 sondami Lambda czyli ZTCP od 2000r. i młodszych trzeba dodatkowo założyć emulator EOBD co podnosi koszt instalacji do ok 2200zł

Napisano
  • Autor

z moich dotychczasowych rozeznań, to najbardziej podchodzi mi wlasnie astra II - jest dość obszerna w środku, jezeli dobrze trafić to pełna opcja w dobrej cienie no i wygląda na to, że najprościej jest je zagazować,

ile mocy ma silnik 1,6 16V i jaki moment, jak wygląda kultura pracy na gazie? jakie spalanie?- pytam, bo widze ze jestes uzytkownikiem

jezeli sie orientujecie- którego silnika w astrze II lepiej nie gazować- poza dieslem oczywiscie hehe.gif

Napisano

> ile mocy ma silnik 1,6 16V i jaki moment

100 KM i 150 Nm przy 3200 obr/min dla silnika x16xel czyli tego z 1 Lambdą lub ZTCP 150 Nm i 3600 obr /min dla z16xe czyli silnika z 2 lambdami.

> jak wygląda kultura pracy

> na gazie?

tak jak na benzynie. Osiągi z instalką II generacji są oczywiście nieco gorsze niż na benzynie ale nie jest to istotna zmiana.

>jakie spalanie?-

Trasa 8.5 -9 litrów, miasto 12 litrów. Czyli 15-20 % więcej niż spalanie na benzynie.

> jezeli sie orientujecie- którego silnika w astrze II lepiej nie

> gazować-

Nie ma IMHO przeciwskazań dla żadnego.

Napisano

> Silnik 1.6 16V jest dobry do gazu. Plusem jest brak kabli WN.

> Wystarczy II generacja. Zrobiłem do tej pory ok 80 kkm na LPG i

> jest OK. Do wersji z 2 sondami Lambda czyli ZTCP od 2000r. i

> młodszych trzeba dodatkowo założyć emulator EOBD co podnosi

> koszt instalacji do ok 2200zł

Pytałem się o to samo co Kolega w poscie głównym w zakładzie gdzie zakładają gaz. Stwierdzili, że istotnie Ople w ogóle są "dobre" do gazu, ale że do silników 16V z wielopunktem oni zakładają tylko wielopunkt gazu za 4300 PLN.

I jeszcze jedno pytanie - jeśli można- dlaczego utarło się, że 8V jest "lepsze" do gazu niż 16V? Mam na to swoją teorię ale jestem ciekaw czy słuszną.

Napisano

> Pytałem się o to samo co Kolega w poscie głównym w zakładzie gdzie

> zakładają gaz. Stwierdzili, że istotnie Ople w ogóle są "dobre"

> do gazu, ale że do silników 16V z wielopunktem oni zakładają

> tylko wielopunkt gazu za 4300 PLN.

To ich problem. Ja mam II generację i nie mam z nią problemów. Być może chcą przytulić parę groszy więcej i dlatego proponują IV generację.

> I jeszcze jedno pytanie - jeśli można- dlaczego utarło się, że 8V

> jest "lepsze" do gazu niż 16V? Mam na to swoją teorię ale jestem

> ciekaw czy słuszną.

niewiem.gif Myślę że może dlatego że silnik 8V jest mniej skomplikowany i dlatego łatwiej załóżyć tam LPG.

Napisano

do wyboru do koloru, lanos/nubira/leganza , wszystko się ładnie gazuje II generacją w cenie 2tys zł.

Napisano

To ich problem. Ja mam II generację i nie mam z nią problemów. Być może chcą przytulić parę groszy więcej i dlatego proponują IV generację.

Może boją się brać odpowiedzialność za odwieczny problem kolektora pełnego mieszanki? Ten problem rozwiazałaby już III gen..

Napisano

> Może boją się brać odpowiedzialność za odwieczny problem kolektora

> pełnego mieszanki?

Kolektor jest metalowy więc strzały mu niestraszne. Poza tym nawet "średnio" wyregulowany 1.6 16V w Astrze II nie strzela w dolot. Wiem to z praktyki. 80 kkm na LPG i ani jednego strzału. A z regulacjami różnie bywało...

>Ten problem rozwiazałaby już III gen..

III generacja chyba nie jest już nigdzie dostępna. Poza tym jeśli nawet jest to IMHO lepiej dołożyć kilka stówek i mieć IV

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.