Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sposób na ptaki na drzewach

Featured Replies

Napisano

Witam,

Poszukuję skutecznego sposobu na odstraszenie ptaków, które wydalają guano na moje auto. Miejsce to parking osiedlowy. Ilość datków z drzewa dosyć obfita. klnie.gif Słyszałem o opcji zamontowania reklamówki na drzewie - szelest ma odstraszać ptaki.

Ma ktoś sprawdzony sposób żeby na stałe pozbyć się lokatorów z drzewa, nie uszkadzając drzewa ?

Myślałem nad tym urządzeniem spy.gif

Odstraszacz

Napisano

A nie prościej zmienić miejsce postoju auta?

Napisano

> A nie prościej zmienić miejsce postoju auta?

stary... normalnie pomnik Ci za tą myśl kolega ufunduje!

że też sam na to nie wpadł claps.gif

a co do tematu to teoretycznie reklamówka może pomóc, ale podobnie jak w przypadku różnych strachów na wróble, pewnie jak się skurczybykom opatrzy to ją oleją, a auto osrają smile.gif

odstraszacz, trochę inny, ale jednak działa np. na okęciu, czyli jakąśtam skuteczność ma

Napisano

> Witam,

> Poszukuję skutecznego sposobu na odstraszenie ptaków, które wydalają guano na moje auto. Miejsce to

> parking osiedlowy. Ilość datków z drzewa dosyć obfita. Słyszałem o opcji zamontowania

> reklamówki na drzewie - szelest ma odstraszać ptaki.

> Ma ktoś sprawdzony sposób żeby na stałe pozbyć się lokatorów z drzewa, nie uszkadzając drzewa ?

> Myślałem nad tym urządzeniem

> Odstraszacz

problem typowo motoryzacyjny grinser006.gif

Napisano

> a co do tematu to teoretycznie reklamówka może pomóc, ale podobnie jak w przypadku różnych strachów

> na wróble, pewnie jak się skurczybykom opatrzy to ją oleją, a auto osrają

> odstraszacz, trochę inny, ale jednak działa np. na okęciu, czyli jakąśtam skuteczność ma

Wygląd takiej reklamówki na drzewie by Ci nie przeszkadzał?

Problem w mieście raczej nie rozwiązywalny, dużo łatwiej parkować gdzieś obok, kupić garaż itd. Może pokrowiec na auto jak za czasów PRL zlosnik.gif

IMO walka z wiatrakami.

Napisano

> problem typowo motoryzacyjny

w koncu wala na samochod ok.gif

a ich odchody ładnie wzeraja sie w lakier

Napisano

> w koncu wala na samochod

> a ich odchody ładnie wzeraja sie w lakier

czy ktoś może ułożyć mi dietę??

chciałęm schudnąć z 5 kg.

mam wzdęcia i pierdzę w fotel mojej skody.

proszę o pomoc.

to jest problem typowo motoryzacyjny grinser006.gif

Napisano

Powstrzymaj się, proszę, od dalszej dyskusji nie na temat. zolta.gif

mar00ha

Napisano

> Witam,

> Poszukuję skutecznego sposobu na ...

a coś w deseń tych wymalowanych ptaków na ekranach dźwiekochłonnych? :>

Tam są naklejane naklejki przedstawiające jakieś sokoły czy cuś, coby zwykłe ptoki się tego bały.

Można by w zwykłej paneli podłogowej wyciąć takie coś, nakleić na to oczojebny materiał (coś z ala kamizelki odblaskowej) i przymocować na drzewie z 3 sztuki takiego patentu.

Napisano

> Słyszałem o opcji zamontowania

Spróbuj, to nic nie kosztuje ale skuteczność wątpliwa. Po jakimś czasie ptaki się zorientują, że to nic strasznego i zaczną ją olewać. W mieści jest tyle różnych odgłosów, że jakby ptaki miały się wszystkiego bać, to by dawno wyginęły z powodu masowych zawałów serca

> Ma ktoś sprawdzony sposób żeby na stałe pozbyć się lokatorów z drzewa, nie uszkadzając drzewa ?

Za komuny były takie fajne sraczkowatobrązowe brezenty na samochód. Ale to ma też 2 wady: 1. screwy.gif pokazywaneprze sąsiadów w Twoim kierunku, 2. jak to potem wyprać?

> Odstraszacz

Ten ma akurat wyłącznik na noc, a ptaki pewnie też robią kupę w nocy. No i nie zapominaj, że głownie w nocy one sobie śpią na drzewie, bo w dzień szukają żarcia gdzieś na polu. A nawet jak to by działało w nocy, to co na to sąsiedzi? (nie zauważyłem info, że to emituje dźwięki niesłyszalne dla człowieka)

Quote:

Kontrowersyjny sygnał miał odstraszać gołębie, od których aż roi się na stacji Służew warszawskiego metra. Jednak zamiast ludzi, dźwięk o wysokiej częstotliwości skutecznie straszy pasażerów oczekujących na peronie.

Sygnał powtarza się co jakiś czas i przypomina dwusekundowy pisk. Podobny system odstraszający stosowany jest na lotniskach, jednak ze względu na otwartą przestrzeń nie jest aż tak uciążliwy, jak na stacji Służew.

- Dźwięk jest przerażający. Gołębie mają się dobrze, ale ludzi wręcz odstrasza - narzekali pasażerowie metra w rozmowie z reporterem radia RMF FM.

Na razie nie wiadomo, czy kontrowersyjny "odstraszacz" pojawi się także na innych stacjach.

źródło

Quote:

Najczęściej stosowane metody płoszenia ptaków i używane odstraszacze.

Dźwiękowy odstraszacz ptaków ( biosoniczny ) - metoda bardzo skuteczna z powodzeniem stosowana na lotniskach, w sadach, parkach, składowiskach odpadów komunalnych i wielu innych. Płoszenie ptaków przy zastosowaniu tej metody jest relatywnie tanie.
Posiada jednak pewne ograniczenia- jest nieskuteczna w przypadku gołębi.

źródło

Napisano

> a coś w deseń tych wymalowanych ptaków na ekranach dźwiekochłonnych? :Tam są naklejane naklejki

> przedstawiające jakieś sokoły czy cuś, coby zwykłe ptoki się tego bały.

no ale to w celu ochrony samych ptoków, by nie waliły (w sensie uderzenia ciałem hehe.gif) w plexi, którego mogą nie zauważyć - dobrze myślę?

więc jeśli mam rację, to autor wątku musiał by sobie te "orły, sokoły" przykleić na aucie...

Napisano

> Witam,

> Poszukuję skutecznego sposobu na odstraszenie ptaków, które wydalają guano na moje auto. Miejsce to

> parking osiedlowy. Ilość datków z drzewa dosyć obfita. Słyszałem o opcji zamontowania

> Odstraszacz

No stary.Chyba temat nie do przeskoczenia.Musiałbyś ściąć drzewo, co chyba nie wchodzi w grę.Jak byś nie czarował i tak usiądą na gałęzi.Zmiana miejsca postojowego i owszem, ale pod warunkiem, że jesteś na bezludnej wyspie.Wszyscy wiedzą jak wygląda srawa z miejscami do parkowania.Pod blokiem zazwyczaj każdy z sąsiadów ma swoje(jak na cmentarzu) zwyczajowo ustalone.Jak zajmiesz ,tracisz sympatię sąsiada hehe.gif

Na pocieszenie takie coś:

284264389-1279007169_by_miki88888_500.jpg

I jeszcze tu:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=284264027&an=0&page=0&gonew=1#UNREAD

post-98840-14352509971096_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.