Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bierze płyn chłodzący

Featured Replies

Napisano

Moja astra G miała pecha - urwał się kawałek elektrody świecy i poszedł do bloku - po wymianie 1 tłoka i pierścieni (przy okazji łańcuszek) oczywiście nowe uszczelki okazało się że silnik leje - jeszcze raz te same uszczelki ale na jakiś silikon. Było ok - byłem na Chorwacji zrobiłem parę tyś.km i żona przejechała parę km bez płynu - no i mam dylemat co dalej.

Układ chłodzenia szczelny - nigdzie nie cieknie, w oleju nie ma płynu (choć chyba minimalnie olej bierze, ale bardzo mało) a płyn ucieka dolewam tak 2 setki na 500 km

Ściganie głowicy konieczne? nowe uszczelki - co mnie jeszcze może zaskoczyć? czy to mogła być wina mechanika kiedy składał silnik pierwszy raz po wymianie pierścieni?

chyba pójdzie pod młotek ale najpierw muszę naprawić bo nie sprzedam komuś uszkodzonego samochodu.

dziękuję za zainteresowanie i komentarze

Napisano

> tłoka i pierścieni (przy okazji łańcuszek) oczywiście nowe uszczelki okazało się że silnik

> leje - jeszcze raz te same uszczelki ale na jakiś silikon. Było ok -

Gdzie lał po wymianie uszczelek?

Które uszczelki wymieniałeś jeszcze raz i zakładałeś na silikonie?

Ktoś coś schrzanił. Raczej mało prawdopodobne jest żeby silnik ciekł, gdy prawidłowo poskłada się go po remoncie na WSZYSTKICH nowych uszczelkach.

Napisano

> Było ok - byłem na Chorwacji

> zrobiłem parę tyś.km i żona przejechała parę km bez płynu -

silnik mógł się przegrzać a głowica pęknąć i na to nic oprócz spawania/ wymiany nie poradzisz. trza zdjąć głowice i dać do sprawdzenia.

Napisano

sprawdź dokładnie wszystkie połączenia węży od układu chłodzenia bo może gdzieś delikatnie sączy a nie pozostawia śladów

Jeżeli wszystko okaże się szczelne to dopytaj się mechanika jak dokręcał głowicę- czy zgodnie z wytycznymi bo być może źle ją dokręcił

następny krok to będzie zdjęcie głowicy i sprawdzenie na szczelność płaszcza wodnego

Napisano

> Moja astra G miała pecha - urwał się kawałek elektrody świecy i poszedł do bloku -

z ciekawości pytam, jakie miałeś świece?

Napisano
  • Autor

świece kupiłem takie jakie były w oryginale - nie pamiętam symbolu ale BOSH - nawet tu na autokąciku ktoś podawał symbole - amieniłem je po 96 kkm

Napisano
  • Autor

> Gdzie lał po wymianie uszczelek?

lał przy alternatorze

> Które uszczelki wymieniałeś jeszcze raz i zakładałeś na silikonie? uszczelka głowicy i alternatora na pewno inne nie wiem

> Ktoś coś schrzanił. Raczej mało prawdopodobne jest żeby silnik ciekł, gdy prawidłowo poskłada się

> go po remoncie na WSZYSTKICH nowych uszczelkach.

tak były nowe ale po ściągnieciu już nie -

Napisano
  • Autor

> sprawdź dokładnie wszystkie połączenia węży od układu chłodzenia bo może gdzieś delikatnie sączy a

> nie pozostawia śladów

kurcze już tydzień ogląda go 2 mechaników na zmianę i nie ma wycieku nigdzie frown.gif

> Jeżeli wszystko okaże się szczelne to dopytaj się mechanika jak dokręcał głowicę- czy zgodnie z

> wytycznymi bo być może źle ją dokręcił

to sprawdzę - a jakie to te wytyczne??

aha głowica była nie planowana ale robiona na płycie traserkiej? ma to jakieś znaczenie - mechanik twierdzi że płyta jest przecież dokładniejsza??

> następny krok to będzie zdjęcie głowicy i sprawdzenie na szczelność płaszcza wodnego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.