Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaśnie na ciepłym i zimnym

Featured Replies

Napisano

Witajcie. Jak w temacie, samochód gaśnie w czasie jazdy (na biegu) zarówno na ciepłym jak i na zimnym silniku, przy tym że na ciepłym dużo częściej. Objawia się to nagłym zanikiem mocy w czasie jazdy przy dowolnej prędkości. Po wyłączeniu zapłonu i ponownym odpaleniu auto jedzie dalej by po 5 lub iluśtam kilometrach znów stało się to samo. Nie ma na to zasady, mogę przejechać bez zgasnięcia 200 km, a czasem w przeciągu 20 km zgaśnie mi 5 razy. Nie potrafię znaleźć w tym jakiejkolwiek zasady. Gaśnie zarówno na gazie jak i na benzynie. Wymieniłem do tej pory:

- moduł (najpierw- bez poprawy)

- świece (i tak miałem wymieniać - bez poprawy)

- przewody zapłonowe, kopułka, palec (wymieniane w lutym)

- aparat zapłonowy (co prawda ze szrotu ale wydaje mi się dobry, chodziło mi o podmianę czujnika Halla- bez zmian)

Gaśnięcie na biegu zaczęło się koło lipca(sporadyczne), a takie już częste pod koniec września. Najpierw gasł na luzie.

Moje hipotezy odnośnie pozostałych przyczyn:

-cewka WN

-masa

-przełącznik gaz/benzyna

-???

Uno 45S (gaźnik), 1993, 156A2000, 135000km, LPG+PB

Napisano

> Witajcie. Jak w temacie, samochód gaśnie w czasie jazdy (na biegu) zarówno na ciepłym jak i na

> zimnym silniku, przy tym że na ciepłym dużo częściej. Objawia się to nagłym zanikiem mocy w

> czasie jazdy przy dowolnej prędkości. Po wyłączeniu zapłonu i ponownym odpaleniu auto jedzie

> dalej by po 5 lub iluśtam kilometrach znów stało się to samo. Nie ma na to zasady, mogę

> przejechać bez zgasnięcia 200 km, a czasem w przeciągu 20 km zgaśnie mi 5 razy. Nie potrafię

> znaleźć w tym jakiejkolwiek zasady. Gaśnie zarówno na gazie jak i na benzynie. Wymieniłem do

> tej pory:

> - moduł (najpierw- bez poprawy)

> - świece (i tak miałem wymieniać - bez poprawy)

> - przewody zapłonowe, kopułka, palec (wymieniane w lutym)

> - aparat zapłonowy (co prawda ze szrotu ale wydaje mi się dobry, chodziło mi o podmianę czujnika

> Halla- bez zmian)

> Gaśnięcie na biegu zaczęło się koło lipca(sporadyczne), a takie już częste pod koniec września.

> Najpierw gasł na luzie.

> Moje hipotezy odnośnie pozostałych przyczyn:

> -cewka WN

> -masa

> -przełącznik gaz/benzyna

> -???

> Uno 45S (gaźnik), 1993, 156A2000, 135000km, LPG+PB

a mi to wygląda na czujnik w gaźniku, zapomniałem dokładnie jak on się nazywa, jest z przodu i jeden kabelek idzie do niego. Podobno nówka sztuka bardzo trudno dostępna z tego co Kordek opowiadał

Napisano
  • Autor

> a mi to wygląda na czujnik w gaźniku, zapomniałem dokładnie jak on się nazywa, jest z przodu i

> jeden kabelek idzie do niego. Podobno nówka sztuka bardzo trudno dostępna z tego co Kordek

> opowiadał

Też to podejrzewam, zapomniałem dodać, że UFO też wymienione i daje dobre podciśnienie. Mam jeszcze przypuszczenia odnośnie zaworów wyłączających dopływ gazu/ benzyny, ale nie wiem już, krew jasna mnie zalewa frown.gif

Napisano

> Też to podejrzewam, zapomniałem dodać, że UFO też wymienione i daje dobre podciśnienie. Mam jeszcze

> przypuszczenia odnośnie zaworów wyłączających dopływ gazu/ benzyny, ale nie wiem już, krew

> jasna mnie zalewa

Czujnik odcięcia zapłonu (ten na wypadek dachowania auta)? U mnie zdarzało mu się zadziałać przy ostrym zakręcaniu w lewo.

Napisano
  • Autor

> Czujnik odcięcia zapłonu (ten na wypadek dachowania auta)? U mnie zdarzało mu się zadziałać przy

> ostrym zakręcaniu w lewo.

A gdzie on jest i czy w ogóle występuje w tym modelu?

Napisano

> Czujnik odcięcia zapłonu (ten na wypadek dachowania auta)? U mnie zdarzało mu się zadziałać przy

> ostrym zakręcaniu w lewo.

w gaźnikowym nie ma

Napisano
  • Autor

> w gaźnikowym nie ma

Jeżeli to prawda to kolejna przyczyna odpada.

A co do tego czujnika biegu jałowego w gaźniku to trochę go wkręciłem bo był trochę niedokręcony i pojawiło się częstsze gaśnięcie. I teraz czy można regulować działanie ów czujnika przez delikatne wkręcenie /wykręcenie go?

Dodam jeszcze, że przeczyściłem wszystkie połączenia masy do silnika/nadwozia i bez zmian. Ponadto nie wiem czy to normalne, ale klema czerwona jest ciepła frown.gif

Napisano
  • Autor

> a mi to wygląda na czujnik w gaźniku, zapomniałem dokładnie jak on się nazywa, jest z przodu i

> jeden kabelek idzie do niego. Podobno nówka sztuka bardzo trudno dostępna z tego co Kordek

> opowiadał

Zabadałem wczoraj ten czujnik, to jest zawór biegu jałowego. Po wykręceniu go i przytknieciu do masy (kolektora ssącego) nie chowa sie po przekręceniu stacyjki. Czyli co, popsuty?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.