Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Krótki i subiektywny test Mito QV

Featured Replies

Napisano

Miałem niedawno przyjemność pojeździć przez kilka dni Mito QV, poniżej kilka zdań na jej temat.

Ogólnie, pomimo iż uważam Mito za najbrzydszą Alfę ostatnich lat, to muszę przyznać, że w kolorze intensywnie żółtym, na ładnych felgach 18" i z dodatkami QV robi pozytywne wrażenie. Wersja którą jeździłem miała chyba najbogatsze wyposażenie, między innymi nawigacja (straszne gówno, to samo co w Delcie) i bardzo ładna skórzana tapicerka (chyba jakaś specjalna wersja). Jest dobrze.

Pierwsze wrażenie po zajęciu miejsca w środku jest pozytywne - pozycja za kierownicą jest przyzwoita (choć za wysoka), jakość materiałów nie razi, a dizajn deski mi się spodobał. Jak się już rozejrzymy, to widać sporo oszczędności, ale nie jest źle (chociaż np. wykończenie bagażnika to jakiś dramat).

No dobra, to jedziemy.

Silnik i osiągi:

Osiągi nazwałbym wystarczającymi, chociaż chciałoby się czegoś więcej od topowej wersji QV... ale wrażenia są dobre, te 170KM daje trochę frajdy z jazdy. Szkoda że skrzynia jest bylejaka, psuje zabawę. Dźwięk silnika całkiem fajny.

Spalanie: wysokie, spodziewałem się po tak nowoczesnym silniku czegoś innego. Rekord w miescie to prawie 20 litrów i wcale nie jechałem cały czas do oporu.

System DNA: moim zdaniem zupełna porażka. W trybie normal auto jest tak mułowate i ma tak ospałą reakcję na gaz, że odruchowo po każdym uruchomieniu silnika przełączałem na Dynamic. To samo było w Giulieccie, tylko że tam było ciut lepiej - od biedy dało się jechać na Normalu.

Prowadzenie: jest przyjemnie, auto klei się do drogi, trakcja na oponach 215/40/18 jest OK. Mamy sporo frajdy z jazdy, sztywne zawieszenie radzi sobie w zakrętach. Niestety, są dwa poważne minusy: zawieszenie jest za twarde na nasze drogi i druga sprawa: uwaga na koleiny! To w mojej karierze kierowcy pierwsze auto które jest aż tak wrażliwe na koleiny i potwornie je ściąga i rzuca w lewo i prawo. Nie mam pojęcia z czego to wynika, ale jest bardzo źle.

Hamulce: moim zdaniem ciut za słabe, od biedy wystarczające.

Podsumowując: gdyby cena tego auta była trochę niższa i gdyby ktoś zagwarantował mi, że nie będzie się psuło zlosnik.gif to przymknąłbym oko na wygląd i wady i poważnie rozważył zakup smile.gif To auto ujęło mnie emocjami i ładnymi detalami, których brakuje mi np. w VAGach. Ale też rozsądek podpowiada, że taka przykładowa fabia rs, którą też niedawno jeździłem, ma poza emocjami i wyglądem właściwie wszystko lepsze - dużo oszczędniejszy silnik, zawieszenie które nie próbuje nas zabić na polskich drogach, DSG w cenie...

Jeśli ktoś rozważa jej zakup i ma pytania, to pytać waytogo.gif

Napisano

> Miałem niedawno przyjemność pojeździć przez kilka dni Mito QV, poniżej kilka zdań na jej temat.

> Ogólnie, pomimo iż uważam Mito za najbrzydszą Alfę ostatnich lat, to muszę przyznać, że w kolorze

> intensywnie żółtym, na ładnych felgach 18" i z dodatkami QV robi pozytywne wrażenie.

foch.gif No ale to gusta. wink.gif

> Wersja

> którą jeździłem miała chyba najbogatsze wyposażenie, między innymi nawigacja (straszne gówno,

> to samo co w Delcie) i bardzo ładna skórzana tapicerka (chyba jakaś specjalna wersja). Jest

> dobrze.

> Pierwsze wrażenie po zajęciu miejsca w środku jest pozytywne - pozycja za kierownicą jest

> przyzwoita (choć za wysoka), jakość materiałów nie razi, a dizajn deski mi się spodobał. Jak

> się już rozejrzymy, to widać sporo oszczędności, ale nie jest źle (chociaż np. wykończenie

> bagażnika to jakiś dramat).

Wkurza mnie, że oszczędzili i zamiast w środku dać aluminium i porządne boczki,

to dali plastik. Za to imitacja karbonu jest ok - miękka.

> No dobra, to jedziemy.

> Silnik i osiągi:

> Osiągi nazwałbym wystarczającymi, chociaż chciałoby się czegoś więcej od topowej wersji QV... ale

> wrażenia są dobre, te 170KM daje trochę frajdy z jazdy. Szkoda że skrzynia jest bylejaka,

> psuje zabawę. Dźwięk silnika całkiem fajny.

Bo to nie topowy model.. Pewnie czekają, aż spadnie sprzedaż

i wypuszczą GTA.

> Spalanie: wysokie, spodziewałem się po tak nowoczesnym silniku czegoś innego. Rekord w miescie to

> prawie 20 litrów i wcale nie jechałem cały czas do oporu.

Widzę, że ten temat daje sporo możliwości. Tylko tym autem nie da się jeździć z kapeluszem. zlosnik.gif

Ja mam średnie na razie 9l/100.

Ponoć po pierwszych paru kkm spalanie spada.

> System DNA: moim zdaniem zupełna porażka. W trybie normal auto jest tak mułowate i ma tak ospałą

> reakcję na gaz, że odruchowo po każdym uruchomieniu silnika przełączałem na Dynamic. To samo

> było w Giulieccie, tylko że tam było ciut lepiej - od biedy dało się jechać na Normalu.

Też się nie mogłem przyzwyczaić do N. Potencjometr gazu zmienia charakterystykę i jest na początku dziura. Ale do toczenia się w mieście i pewnego oparcia nogi na pedale gazu jest spoko. zlosnik.gif

> Prowadzenie: jest przyjemnie, auto klei się do drogi, trakcja na oponach 215/40/18 jest OK. Mamy

> sporo frajdy z jazdy, sztywne zawieszenie radzi sobie w zakrętach. Niestety, są dwa poważne

> minusy: zawieszenie jest za twarde na nasze drogi i druga sprawa: uwaga na koleiny! To w mojej

> karierze kierowcy pierwsze auto które jest aż tak wrażliwe na koleiny i potwornie je ściąga i

> rzuca w lewo i prawo. Nie mam pojęcia z czego to wynika, ale jest bardzo źle.

A nie jest to zasługa szerokich opon? I czułości układu kierowniczego?

> Hamulce: moim zdaniem ciut za słabe, od biedy wystarczające.

Tego nie potrafię ocenić.

> Podsumowując: gdyby cena tego auta była trochę niższa i gdyby ktoś zagwarantował mi, że nie będzie

> się psuło to przymknąłbym oko na wygląd i wady i poważnie rozważył zakup To auto ujęło mnie

> emocjami i ładnymi detalami, których brakuje mi np. w VAGach. Ale też rozsądek podpowiada, że

> taka przykładowa fabia rs, którą też niedawno jeździłem, ma poza emocjami i wyglądem właściwie

> wszystko lepsze - dużo oszczędniejszy silnik, zawieszenie które nie próbuje nas zabić na

> polskich drogach, DSG w cenie...

> Jeśli ktoś rozważa jej zakup i ma pytania, to pytać

Ja myślę, że nie ma jej co porównywać do VAG'a, bo to różne koncepcje samochodów i jakże odmienna stylistyka.

Wierzę w Twój test, z większością rzeczy się zgadzam (głównie, że skrzynia mogłaby być lepsza), poza tym testujesz wiele samochódów, choć głównie większych.

Dla mnie MiTo, to spełnienie marzeń, szukałem nowego auta i padło na nią bezapelacyjnie. Wizualnie podoba mi się bardzo ten włoski ekspres do kawy. zlosnik.gif

Poza tym przesiadam się z Matizka więc przeskok duży.

Najeździłem się służbowymi Astrami, Vectrami, Note'ami, KIA'mi, Focusami i w żadnym nie czułem się swobodnie i przyjemnie.

Jak podchodzę do MiTo i wita mnie świecącymi mijania, już mi serce mocniej bije...

Napisano

czy przy przejezdzie przez prostopadle nierownosci (torowiska, koleiny) miales wrazenie jakbys czyms sztywnym "przeskakiwa" np wozem drabiniastym ze stalowymi kolami.

odnosnie przyspieszania MA jezdzilem w punto evo - wrazenia ze strasznie wolno przyspiesza w stosunku do wcisniecia pedalu - odwrotnie jak w samochodzie z przepustnica nawet sterowana elektrycznie.

Napisano

> czy przy przejezdzie przez prostopadle nierownosci (torowiska, koleiny) miales wrazenie jakbys

> czyms sztywnym "przeskakiwa" np wozem drabiniastym ze stalowymi kolami.

aż tak źle nie było, ale imho zawieszenie jest za sztywne i ma za mały skok - dopóki jest gładka droga, to wrażenia są bardzo dobre, auto fajnie się prowadzi, ale jak się pojawiają dziury i nie daj Boże koleiny, to ja od razu zwalniałem do 50 crazy.gif

> odnosnie przyspieszania MA jezdzilem w punto evo - wrazenia ze strasznie wolno przyspiesza w

> stosunku do wcisniecia pedalu - odwrotnie jak w samochodzie z przepustnica nawet sterowana

> elektrycznie.

też odczułem dziwną zwłokę w reakcji na gaz, w trybie N jest beznadziejnie, ale na szczęście w trybie D prawie tego nie czuć.

Napisano

> A nie jest to zasługa szerokich opon? I czułości układu kierowniczego?

opony są dość szerokie jak na wielkość auta, ale bez przesady - 215 nie powinno dawać takich szokujących efektów na koleinach.

co do układu kierowniczego, to jest moim zdaniem słabo dopracowany i może pogłębiać te nieprzyjemne efekty.

Napisano

> opony są dość szerokie jak na wielkość auta, ale bez przesady - 215 nie powinno dawać takich

> szokujących efektów na koleinach.

> co do układu kierowniczego, to jest moim zdaniem słabo dopracowany i może pogłębiać te nieprzyjemne

> efekty.

to jest wada wspomagania elektrycznego (ba nawet w moim punto jest to nieprzyjemne w koleinach - tych glebszych) przy wiekszych predkosciach znowuz jest za duzo tego wspomagania. w alfach podobniez kierownica ma sama "reagowac" - moze ten "wynalazek" poteguje negatywne odczucia.?

Napisano

Moim zdaniem kiepsko sie prowadzi przy wyzszych predkosciach ale moze to kwestia wielkosci auta i klasy - jezdze ciezszym autem ok.gif

Ostatnio wsiadalem na zmiane do MiTo i Julki - wydaje mi sie ze jest duza roznica w jakosci materialow wewnatrz auta na niekorzysc MiTo.

Napisano

> opony są dość szerokie jak na wielkość auta, ale bez przesady - 215 nie powinno dawać takich

> szokujących efektów na koleinach.

> co do układu kierowniczego, to jest moim zdaniem słabo dopracowany i może pogłębiać te nieprzyjemne

> efekty.

Według mnie źle nie jest. U mnie. Tak jak pisałem-jeździłem na szesnastkach i tamto auto się prowadziło gorzej. Może loteria? W trybie D kierownica sztywnieje i rzeczywiście trzeba ja mocno trzymać. Ja do tej pory nie miałem z koleinami problemu.A wracając do Twojego pytania o niezawodnosć-na alfaholikach gosc zrobił 50kkm bez żadnych problemów prócz wymiany przednich amorów na gwarancji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.