Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Magiel w E36.

Featured Replies

Napisano

Nie ominelo to mojego egzemplarza.

Magiel zakwalifikowany do wymiany/regeneracji.

Kto kupowal regenerowany?

Gdzie, jakiej firmy, na jakich warunkach (gwarancja) i za ile $?

Jesli byl taki watek to ajm sorry.

Napisano

> Nie ominelo to mojego egzemplarza.

> Magiel zakwalifikowany do wymiany/regeneracji.

> Kto kupowal regenerowany?

> Gdzie, jakiej firmy, na jakich warunkach (gwarancja) i za ile $?

> Jesli byl taki watek to ajm sorry.

jestem świeżo po regeneracji - 2 tygodnie.

Robiłem we wro o tu: http://www.autoserwiszuku.pl/

Napisano

> Nie ominelo to mojego egzemplarza.

> Magiel zakwalifikowany do wymiany/regeneracji.

> Kto kupowal regenerowany?

> Gdzie, jakiej firmy, na jakich warunkach (gwarancja) i za ile $?

> Jesli byl taki watek to ajm sorry.

A w czym dokladnie jest problem - stuka / cieknie czy w ukladzie są luzy?

Nie wiem jak w przypadku BMW, ale sa auta (np. Civic V / VI gen) gdzie regeneracja niewiele pomoze w zakresie eliminacji luzow i jedyna sensowna alternatywa jest albo zakup nowego magla w zamienniku albo szukac szczescia kupujac uzywke.

W przypadku nowych zamiennikow ceny trzeba by bylo sprawdzic np. na stronie Intercars, pewnie trzeba sie nastawic na PLN 2k+ w przypadku przekladni ze wspomaganiem.

Jesli chodzi o koszty regeneracji to beda to okolice PLN 600 - 700. Do tego trzeba doliczyc koszt demontazu / montazu magla i ustawienie geometrii. Jeszcze gdy interesowalem sie tematem pare osob polecalo mi ta firme: http://www.maglownice.pl jednakze koniec koncow nie mialem okazji skorzystac.

Napisano
  • Autor

> A w czym dokladnie jest problem - stuka / cieknie czy w ukladzie są luzy?

Nie stuka ale sa luzy.

> Nie wiem jak w przypadku BMW, ale sa auta (np. Civic V / VI gen) gdzie regeneracja niewiele pomoze

> w zakresie eliminacji luzow i jedyna sensowna alternatywa jest albo zakup nowego magla w

> zamienniku albo szukac szczescia kupujac uzywke.

Tego wlasnie nie wiem i stad moje pytanie.

> W przypadku nowych zamiennikow ceny trzeba by bylo sprawdzic np. na stronie Intercars, pewnie

> trzeba sie nastawic na PLN 2k+ w przypadku przekladni ze wspomaganiem.

Dokladnie tak jest.

> Jesli chodzi o koszty regeneracji to beda to okolice PLN 600 - 700. Do tego trzeba doliczyc koszt

> demontazu / montazu magla i ustawienie geometrii. Jeszcze gdy interesowalem sie tematem pare

> osob polecalo mi ta firme: http://www.maglownice.pl jednakze koniec koncow nie mialem okazji

> skorzystac.

Dzieki.

Napisano

> Nie stuka ale sa luzy.

Byc moze ktos inny napisze konkretnie jak sprawy sie maja w przypadku BMW, jednak w sporej ilosci aut regeneracja pomaga tylko jesli luz jest na tulejkach prowadzących listwę (czyli de facto luz powodujący stuki, a nie luzy na kierownicy). Jesli jest luz na styku listwa zębata/ślimak (wyczuwalny luz prawo-lewo przy kreceniu kierownica na postoju) wtedy niewiele da sie z tym zrobic w drodze regeneracji poza wymiana samej listwy, ktora moze w ASO kosztowac tyle ile cala przekladnia. Niektorzy regenerujący niby szflifuja listwe i maluja jakas srebrzanką - nawet jezeli cos to pomaga to przewaznie jedynie na krótko.

Wiekszosc przekladni ma jakas mozliwosc regulacji luzow - mozesz sprobowac mocniej skrecic - powinno byc lepiej, kosztem tego ze bedzie sie ciezej krecilo kierownica / kierownica może nie chciec wracac do położenia 'godzina 12-sta'.

Napisano
  • Autor

> Byc moze ktos inny napisze konkretnie jak sprawy sie maja w przypadku BMW, jednak w sporej ilosci

> aut regeneracja pomaga tylko jesli luz jest na tulejkach prowadzących listwę (czyli de facto

> luz powodujący stuki, a nie luzy na kierownicy). Jesli jest luz na styku listwa zębata/ślimak

> (wyczuwalny luz prawo-lewo przy kreceniu kierownica na postoju) wtedy niewiele da sie z tym

> zrobic w drodze regeneracji poza wymiana samej listwy, ktora moze w ASO kosztowac tyle ile

> cala przekladnia. Niektorzy regenerujący niby szflifuja listwe i maluja jakas srebrzanką -

> nawet jezeli cos to pomaga to przewaznie jedynie na krótko.

> Wiekszosc przekladni ma jakas mozliwosc regulacji luzow - mozesz sprobowac mocniej skrecic -

> powinno byc lepiej, kosztem tego ze bedzie sie ciezej krecilo kierownica / kierownica może nie

> chciec wracac do położenia 'godzina 12-sta'.

Plan jest taki, zeby kupic regenerowana

z mozliwoscia zwrotu czesci kosztow,

o ile moja przekladnia nada sie do regeneracji.

Skraca to czas samej wymiany magla w samochodzie.

Jest tez gwarancja. Ryzyko zawsze zostaje.

Chyba mniejsze niz zakup uzywanej. Szczegolnie, ze to dosc czesta usterka.

Napisano

> Byc moze ktos inny napisze konkretnie jak sprawy sie maja w przypadku BMW, jednak w sporej ilosci

> aut regeneracja pomaga tylko jesli luz jest na tulejkach prowadzących listwę (czyli de facto

> luz powodujący stuki, a nie luzy na kierownicy). Jesli jest luz na styku listwa zębata/ślimak

> (wyczuwalny luz prawo-lewo przy kreceniu kierownica na postoju) wtedy niewiele da sie z tym

> zrobic w drodze regeneracji poza wymiana samej listwy, ktora moze w ASO kosztowac tyle ile

> cala przekladnia. Niektorzy regenerujący niby szflifuja listwe i maluja jakas srebrzanką -

> nawet jezeli cos to pomaga to przewaznie jedynie na krótko.

> Wiekszosc przekladni ma jakas mozliwosc regulacji luzow - mozesz sprobowac mocniej skrecic -

> powinno byc lepiej, kosztem tego ze bedzie sie ciezej krecilo kierownica / kierownica może nie

> chciec wracac do położenia 'godzina 12-sta'.

Jeśli chodzi o luzy, to śrubką podobno da się kręcić dla lewego koła, prawe już nie. Luzu na kierce u mnie nie było.

Jako że to tylnonapędówka koła poza zawieszeniem są przymocowane jeszcze tylko do przekładni - więc w BMW to raczej stuki pojawiają się pierwsze hmm.gif

Innym objawem to wyrobienie uszczelnień i duży syf w układzie wspomagania (zabija pompę). U mnie nic nie kapało.

Napisano

> uzasadnienie byście podali a nie

fachowe porady, magiel zregenrowany nie po lebkach tylko od podstaw, brak problemow z ewentualna gwarancja

Napisano

> Plan jest taki, zeby kupic regenerowana

> z mozliwoscia zwrotu czesci kosztow,

tak własnie zrobiłem

w środę kurier przywiózł paczkę, w poniedziałek będzie wymiana

maglownicę z drążkami i nowymi osłonami kupiłem na allegro od usera kuzicars za 500 zł+ 150 zł kaucji-zwracana przy odesłaniu starej maglownicy

moja maglownica w astrze stuka i cieknie, także wymiana jest niezbędna

do kompletu dokupiłem końcówki drążków lemfordera

Napisano
  • Autor

> 600+150 montaż&demontaż

Poki co dziala? zlosnik.gif

A jakie miales objawy przed regeneracja?

Dziwi mnie, ze nic nie stuka a magiel ma luzy.

Napisano

> Poki co dziala?

bezproblemu

> A jakie miales objawy przed regeneracja?

> Dziwi mnie, ze nic nie stuka a magiel ma luzy.

nie było luzu na kierownicy, ale było pukanie&stukanie na nierównościach. Jeśli kierownicą skręciłem w lewo prawo to słychać było stuknięcie.

Auto zasadniczo jechało prosto ale na wertepach miałem wrażenie że przednie koła nie są przymocowane. Luzy znaczne.

No i najgorsze to syf lecący do układu wspomagania. Po wymianie pompy płyn zmieniałem raz na pół roku a i tak za rzadko.

Napisano
  • Autor

Przy okazji.

Moze ktos wie gdzie dostane plastikowe podkladki pod podnosnik/zabe?

Sa w ASO. A jakies inne punkty z tego typu gratami?

Napisano

> Przy okazji.

> Moze ktos wie gdzie dostane plastikowe podkladki pod podnosnik/zabe?

> Sa w ASO. A jakies inne punkty z tego typu gratami?

Kup w aso i tyle.

Napisano

> Kup w aso i tyle.

tia, grosze kosztuje....

ale wykręcanie, rozwiercanie a potem wkładanie tego...

robiłem dwa razy i za każdym razem powtarzałem sobie że następnym razem wolę zapłacić komuś w jakimś warsztacie.

Napisano

> Przy okazji.

> Moze ktos wie gdzie dostane plastikowe podkladki pod podnosnik/zabe?

> Sa w ASO. A jakies inne punkty z tego typu gratami?

Imho tylko z orginału, w serwisie lub poza nim.

Ja swego czasu dorwałem nowe na allegro w dobrej cenie.

Napisano
  • Autor

> tia, grosze kosztuje....

> ale wykręcanie, rozwiercanie a potem wkładanie tego...

> robiłem dwa razy i za każdym razem powtarzałem sobie że następnym razem wolę zapłacić komuś w

> jakimś warsztacie.

Jakies komplikacje? Myslalem, ze nic prostszego.

Jak to jest mocowane? Wkrecane, wciskane...?

Napisano
  • Autor

> Imho tylko z orginału, w serwisie lub poza nim.

> Ja swego czasu dorwałem nowe na allegro w dobrej cenie.

Jakie jest odpowiednie slowo klucz, zeby to znalezc?

Napisano
  • Autor

> Kup w aso i tyle.

Mi z nieba nie spada.

Napisano

> Mi z nieba nie spada.

mówimy o tym samym małym plastikowym gówienku który na końcu ramienia podnośnika chodzi po metalowym korytku szyby mnie więcej 3.5zł sztuka?

takim jak tu?

albo tu?

No weź nie żartuj. ASO to nie tylko wysokie ceny - spinki i inne duperele kupisz taniej niż na allegro.

Napisano

> Jakies komplikacje? Myslalem, ze nic prostszego.

> Jak to jest mocowane? Wkrecane, wciskane...?

EDIT :

a mnie się z podnośnikiem szyby skojarzyło facepalm.gif

niech info pozostanie dla potomnych, a ja więcej nie piję zlosnik.gif

zanim edit :

Na początek muszisz wyjąc podnośnik szyb. Nie wiem jak u innych, w coupe jest nitowany - więc najpierw trzeba rozwiercić nity.

Trzeba mieć giętką nakładkę z torxem na końcu do odkręcenia silniczka, bo tylko do 2 z 4 śrub jest normalny dostęp.

Potem dużo k* i ch* kosztuje wyciągnięcie całego mechanizmu, albowiem masz tam kilka ramion o dość niskiej giętkości i trzeba ciężkiej matematyki żeby policzyć kąt i przyłożenie siły żeby ramiona wyczepić ze rynienek-ślizgów przyklejonych do szyb. Potem te plastikowe ślizgi są na wcisk - metalowa zawleczka utrzymuje je na miejscu.

Wkładanie to jeszcze więcej k* i ch* tak jak poprzednio z minimalnym miejscem na ręce oraz dodatkowym utrudnieniem w postaci opadającej szyby.

Oczywiście sugeruję umyć i przesmarować każdy z elementów. Z przodu jest nakrętka, z tyłu gruba podkładka - zapamiętaj jej pozycję i nie zapomnij jej założyć smile.gif

U mnie zamiast nitów dałem śruby - trzyma ok.

Napisano

> mówimy o tym samym małym plastikowym gówienku który na końcu ramienia podnośnika chodzi po

> metalowym korytku szyby mnie więcej 3.5zł sztuka?

Może źle zrozumiałem, ale czy nie chodziło o gumy pod progiem, pod które podkłada się podnośnik?

Quote:

podnośnik/żabę

confused.gif

Napisano

> Może źle zrozumiałem, ale czy nie chodziło o gumy pod progiem, pod które podkłada się podnośnik?

> Quote:

> podnośnik/żabę

oj facepalm.gif poryćkało mi się zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> EDIT :

> a mnie się z podnośnikiem szyby skojarzyło

> niech info pozostanie dla potomnych, a ja więcej nie piję

Mowie o plastiku pod zabe mocowany pod progiem.

Koszt w ASO 1 szt 40-50 zl - do przezycia.

Ale jesli mozna kupic dwa oszczedzajac kilka dych,

to ja sie wole za to napic i byc wesoly.

Napisano

> Mowie o plastiku pod zabe mocowany pod progiem.

> Koszt w ASO 1 szt 40-50 zl - do przezycia.

> Ale jesli mozna kupic dwa oszczedzajac kilka dych,

> to ja sie wole za to napic i byc wesoly.

Nie mogę wygrzebać teraz numeru oryginału, ale mnie się udało kupić na Allegro po ~25 zł/szt. Wtedy suma końcowa (miałem tylko jedną, reszta gdzieś przepadła grinser006.gif) nie była taka straszna ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.