Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blos czy sekwencja?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Pytanie-> silnik 1.8 16v F7P Renault. 140KM.

Blos+wariator?

Sekwencja?

Sekwencja + wariator?

Sekwencja z wbudowanym wariatorem?

Chodzi o zbadanie stosunku zainwestowanych pieniędzy do możliwych do osiągnięcia efektów.

Brak spadku mocy przyjmujemy jako stan 0, a w założeniu chodziłoby o zestrojenie żeby było lepiej niż na Pb smile.gif

Gaz wbity w dowód, 1.5 gen, (czyli do blosa mógłby zostać).

Silnik będzie szczepiony więc -> praktycznie rozpoczynamy od zera instalację.

Wszelkie rady mile widziane - modele, nazwy itp.

Widziałem taki fajny sterownik - lpgtech tech400? z wbudowanym wariatorem, tylko nigdzie nie mogę go znaleźć do kupienia.

Pojęcie techniczne mam, zrobię co się da sam.

Napisano

Najprościej to będzie chyba z Blosem.

Jaki mógłbyś mieć ewentualnie zysk przy wtrysku to dość trudno mi ocenić.

W tym silniku był chyba wtrysk typu Renix, do tego full-group, więc i wymagania co do wtryskiwaczy gazu są większe niż w nowszych rozwiązaniach.

Napisano

> Dokładnie full group.

No to zwykłym Valtekiem raczej tego nie opędzisz. W każdym bądź razie nie będziesz na dłuższą metę zadowolony. Dobrym rozwiązaniem byłby chyba Matrix, ale raczej nie najtańszy HD344, bo może być problem z wydajnością, tylko 544, a to już koło 500 zł.

Napisano

to wszystko zależy od bardzo idywidualnych upodobań.

ja w 200 konnym [fabrycznie] 2,9 cosworth'cie śmigam na BLOSie. utarła się opinia, że BLOS nie robi zwężki. Robi, tyle, że mniejszą niż mikser. Tak w uproszczeniu, na oko odpowiada on mniej więcej okrągłej przepustnicy ~fi50mm. Także we wszyskich przypadkach, gdzie fabrycznie jest ona większa będzie przymulał. Ja u siebie nie narzekam, ale nadmiar mocy nie skłania mnie do walczenia o więcej wink.gif Instalacja oparta na BLOSie jest nie dość, że pierońsko prosta, to jeszcze szalenie bezobsługowa.

Żeby nie było, nie uważam, że to najlepsza instalka, bo sekwencji nie przebije. Ale biorąc pod uwagę brak kabli, prostotę, swego czasu dobrą relację cena do możliwości i wspomnianą wcześniej bezobsługowość [nie trzeba się martwić o wtryski, ich czyszczenie etc. etc.] BLOS w wielu wypadkach jest bardzo rozsądnym rozwiązaniem.

Napisano
  • Autor

patrzyłem - pińcet na allegro za hd544 teoretycznie 50KM sztuka.

(czyli do 200KM)

+reduktor, centralka robi się jakieś 1500 PLN w sumie.

Blos pewnie będzie jako etap przejściowy, bo docelowo chciałbym jednak odetkać ten dolot.

Slyszalem/czytałem też o takim rozwiązaniu że do full group bierze się normalne wtryski, tylko 4 razy mniejsze dysze. i wtedy one działają jak wtryski od pb - w sensie 3 cykle na zamkniętym zaworze, 4 na otwarcie a mieszanka czeka w kolektorze...

Coś na ten temat?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.