Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pompa wody SKF

Featured Replies

Napisano

Jak długo wam wytrzymują pompy wody w MK1?

Ja pierwszy raz zmieniłem przy 233 kkm na (wydawało mi się) bardzo dobrą bo SKF i wytrzymała zaledwie 65 kkm (prawie równe 5 lat) frown.gif - rozciekła się.

Teraz kupiłem KWP - zobaczymy ile pociągnie.

Napisano

> Jak długo <........>

Nie wiem ile wytrzymują bo zmieniam pompę przy każdej zmianie rozrządu i do tego czasu żadna mi nie padła.

Napisano

> ... wytrzymała zaledwie 65 kkm (prawie równe 5 lat) - rozciekła się.

> Teraz kupiłem KWP - zobaczymy ile pociągnie.

Przebiegiem bym się nie sugerował, bo te 5 lat zrobiło swoje - reakcje chemiczne, korozja, erozja uszczelnień ...

Pierwszą wymienili przy okazji naprawy silnika po ok. 3 latach od nowości - 60 tys., drugą wymieniłem sam po ok. 6 latach (11 tys.km), bo nie wiedziałem czy wcześniej wymieniali - tak dla świętego spokoju ...

Żadna nie ciekła. Teraz mam spokój na kolejne 4-5 lat.

Ciekły mi 2 uszczelki w układzie chłodzenia - oring na wlocie pompy wody i uszczelka na wejściu do głowicy z nagrzewnicy. Obie załatałem uszczelniając silikonem i pogrubiając oryginalne uszczelki - od 3-4 lat spokój.

Napisano

> zaledwie 65 kkm (prawie równe 5 lat) - rozciekła się.

nie wiem czego tu się czepiać ale 5 lat to jest dobry wynik wink.gif

Napisano
  • Autor

Hm, w sumie nie jestem jakoś rozczarowany że wytrzymała 'tylko' 5 lat - tylko się zastanawiam co montują w fabryce że fabryczna pompa wytrzymała 10 lat (233 kkm)?

Także przecież działały na nią te same czynniki a mimo to wytrzymała ponad 3 razy dłużej (przebieg) - jestem pewny że tyle wytrzymałą ponieważ jestem posiadaczem od początku...

Napisano

> Hm, w sumie nie jestem jakoś rozczarowany że wytrzymała 'tylko' 5 lat - tylko się zastanawiam co

> montują w fabryce że fabryczna pompa wytrzymała 10 lat (233 kkm)?

> Także przecież działały na nią te same czynniki a mimo to wytrzymała ponad 3 razy dłużej (przebieg)

> - jestem pewny że tyle wytrzymałą ponieważ jestem posiadaczem od początku...

Chcesz powiedzieć że nie wymieniałeś rozrządu przez 10 lat? Obecnie części są projektowane tak aby statystycznie wytrzymały tyle, ile producent samochodu przewiduje. Według producenta rozrząd wymienia się co xxxx tys.km lub 5 lat i wymienia się komplet plus pompa wody.

Napisano
  • Autor

> Chcesz powiedzieć że nie wymieniałeś rozrządu przez 10 lat? Obecnie części są projektowane tak aby

> statystycznie wytrzymały tyle, ile producent samochodu przewiduje. Według producenta rozrząd

> wymienia się co xxxx tys.km lub 5 lat i wymienia się komplet plus pompa wody.

Rozrząd wymieniałem oczywiście - pierwszy raz po 100 kkm ale zmieniłem tylko pasek, natomiast drugi raz przy 200 kkm - zmieniałem pasek plus napinacz.

Pompa była dobra, nie szumiała, nie ciekła więc po co wymieniać - rozrząd w puncie jest bezkolizyjny więc w razie czego silnika nie trafi smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.