Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana gum na przegubach półosiek

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ponieważ nic nie znalazłem za pomocą szykajki, pozwolę zobie zadać pytanie na forum.

Przy wymianie opon na zimówki, zauważyłem że pękły mi gumowe osłony przegubów na półośkach (przy kołach).

Półośki na szczęście jeszcze nie strzelają więc mam nadzieje że nie będę musiał ich całych wymieniać.

Czy da się samemu wymienić owe gumowe osłony? Jak się do tego dobrać? Trzeba demontować półośki ze strzyżni biegów - czy jest jakiś prostszy sposób?

Jest to do zrobienia samemu? Czy oddać lepiej do warsztatu? (jakieś specjalistyczne narzędzia ?)

Astra 1.4 z 1992 roku C14NZ

pozdrawiam

Napisano

Kolego tu masz manual do wymiany przegubów razem z gumami - w Twoim przypadku wymieniasz same gumowe osłony - >> KLIK <<

Na pierwszy raz wygląda na skomplikowane - ale nie przerażaj się ja jako laik sam zmieniłem w swoim aucie, patrząc na rocznik auta możesz mieć problemy z odkręceniem poszczególnych śrub 9jeśli nie były jeszcze rozkręcane) dlatego musisz robić to ostrożnie nie przesadzając i nie siłując się ze śrubami - dobry odrdzewiacz (sprawdź kącik ze smarami i szuwaksami - WD40 nie polecam) powinien wystarczyć waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Kolego tu masz manual do wymiany przegubów razem z gumami - w Twoim przypadku wymieniasz same

> gumowe osłony - >> KLIK

super dzięki!

Napisano

Edytowałem moją wiadomość aby dopisać kilka szczegółów.

Kiedy zamierzasz to wymieniać?

Nie baw się w żadne marki typu hart etc bo za jakiś czas będziesz musiał to wymieniać ponownie.

Lepiej wydać raz, płacąc więcej i mieć spokój.

Napisano

Dodam jeszcze od siebie, zanim zaczniesz rozierać to musisz zaopatrzeć się w długa nasadkę 30 bo nakrętka koronowa jest umieszczona tak jakby w tulejce i bez długiej nasadki nie masz szansy jej odkręcic - chyba że po chłopsku majzel i młotek biglaugh.gif

Napisano

Ja wywrócę ten manual do góry nogami (o ile nie trzeba wymieniać przegubu). Nie trzeba niczego odkręcać! Męczyłem się z wyjęciem półosi z piasty, aż w końcu zrobiłem to od drugiej strony. Trzeba zsunąć osłonę w kierunku skrzyni, wytrzeć smar, tak aby dobrać się do zawleczki, wyciągnąć półoś z przegubu i wymienić gumę dodając smar który jest w komplecie. Półoś wejdzie do skrzyni na tyle, że da się wyciągnąć z przegubu. Całość zajmuje pół godziny.

Napisano

> Ja wywrócę ten manual do góry nogami (o ile nie trzeba wymieniać przegubu). Nie trzeba niczego

> odkręcać! Męczyłem się z wyjęciem półosi z piasty, aż w końcu zrobiłem to od drugiej strony.

> Trzeba zsunąć osłonę w kierunku skrzyni, wytrzeć smar, tak aby dobrać się do zawleczki,

> wyciągnąć półoś z przegubu i wymienić gumę dodając smar który jest w komplecie. Półoś wejdzie

> do skrzyni na tyle, że da się wyciągnąć z przegubu. Całość zajmuje pół godziny.

Wywrotowa teoria brawo.gif zarazem bardzo sprytna i oszczędza kupę czasu ale kolega z tego co wiem będzie robił to pierwszy raz - może więc wystąpić problem z wyjęciem zawleczki i najlepiej chyba gdyby to robił w kanale a nie wiem czy takowy posiada niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.