Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niby bajer hamulcowy a jednak polecam

Featured Replies

Napisano

Po 14 latach przyszedł czas na wymianę tarcz shocked.gif tak po prawdzie niby po 11 latach bo auto kiedyś 3 lata nie jeżdżone ale chyba to jedyny element, który nie był nigdy wymieniany hehe.gif

Wybór padł na nawiercane i nacinane tarcze oraz dopasowane doń czerwone jak ogień klocki zlosnik.gif

Bałem się czy to w ogóle będzie hamować bez rozgrzania itp chociaż to nie Ferrari i nie tarcze za 20 tys.zł hehe.gif ale powiem Wam, że ten nowy zestaw naprawdę daje radę.

Dla mnie miarodajnym wynikiem było trzykrotne sprawdzenie hamowanie przy prędkości 190-200km/h (trasa Hamburg-Szczecin, w wielu miejscach nie ma ograniczeń zlosnik.gif) i w końcu auto hamowało - myślę, że przy trzecim hamowaniu skuteczność jednak trochę spadła ale bez tragedii, nie miałem pełnych gaci. Pamiętam jak 3 lata temu po przesiadce z MB na Renault pojechałem do Niemiec i z podobnej prędkości hamowałem pierwszy raz Meganą shocked.gif toż to trzęsło budą i zwalniało. Pewnie mój stary zestaw był już lipny (wymieniałem tylko klocki) więc pewnie wrażenia są trochę przejaskrawione ale myślę, że warto zainwestować w taki bajer jak nacinane i nawiercane tarcze. Ciekaw jestem tylko jak będzie z trwałością hmm.gif

284289987-heblekopia.jpg

post-18080-14352510116555_thumb.jpg

Napisano

A ile kosztuje taki zestaw(tarcze +klocki)? food.gif.I jakiej firmy?

Napisano

czy ja dobrze widze lita tarcze ??

Napisano
  • Autor

> czy ja dobrze widze lita tarcze ??

odpowiadając obszernie zlosnik.gif dobrze widzisz, niestety tarcze niewentylowane bo w tym rozmiarze po prostu nie są dostępne inne.

Z drugiej strony auto nie jest specjalnie ciężkie i cóż z tego, że kiedyś w równie lekkim i miejskim aucie - lanosie miałem wentylowane tarcze skoro już przy drugim hamowaniu z prędkości powyżej 100km/h trzęsło budą i śmierdziało.

Co innego w MB gdzie była ciężka buda, większa moc oraz bardziej agresywny styl jazdy na pewno przydało się chłodzenie - tam z tego co pamiętam chyba również z tyłu były wentylowane. W Meganie nie jeżdżąc po drogach górskich nie odczuwam w żadnym wypadku spadku skuteczności, to nie ferrari hehe.gif mimo wszystko szczerze polecam, nic nie bije, auto z małych prędkości staje jak wryte a przy wyższych nawet hamuje bez uczucia pełnych gaci - jak dla mnie wystarczy biglaugh.gif

Napisano

pomysle, czekaja mnie tyly w clio, ale wolalbym kupic takie z koronkami, bo obawiam sie ze swoich nie przebije frown.gif

Napisano

> odpowiadając obszernie dobrze widzisz, niestety tarcze niewentylowane bo w tym rozmiarze po prostu

> nie są dostępne inne.

> Z drugiej strony auto nie jest specjalnie ciężkie i cóż z tego, że kiedyś w równie lekkim i

> miejskim aucie - lanosie miałem wentylowane tarcze [ciach]

Miałem kiedyś Toyotę Starlet - małe miejskie autko z silnicznkiem 1.0, rocznik '91. Tam też miałem wentylowane zlosnik.gif

Ciekawe, jakie są w moim Pugu 206 hmm.gif

Napisano

>...skoro już przy drugim hamowaniu...

A Kolega to słyszał coś o docieraniu hamulców?

Z innej"beczki",koledze pękła tarcza z przodu w Mondeo.Wielkie zdziwienie z jego strony...czemu,dlaczego itp.."przecież wymieniłem klocki i to już 5-ty raz z kolei bo coś słabe hamowanie było".

Jak go zapytałem czy tarcze wymieniał to odp...

"a to tarcze trzeba wymieniać..."

Więcej szczęścia niż rozumu.

Napisano
  • Autor

> A Kolega to słyszał coś o docieraniu hamulców?

Lanos zrobił od nowości ponad 200kkm, przy 130kkm miał wymieniane tarcze więc jakieś rozeznanie zdążyłem złapać zlosnik.gif - niestety lanek dość kiepsko wytrącał prędkość oslabiony.gif

Napisano

> Lanos...

No to wychodzi na to,że to wina klocków.

Ja tarcze(w Lanosie)"zajechałem"przy ok 80 tyś zlosnik2.gif klockami(2 kompletem przy wym.miały gr.5mm)niestety tarcze się skończyły(ok 15 mm).

Napisano

> Lanos zrobił od nowości ponad 200kkm, przy 130kkm miał wymieniane tarcze więc jakieś rozeznanie

> zdążyłem złapać - niestety lanek dość kiepsko wytrącał prędkość

Ja wymieniłem przy 90kkm. Tarcze miały 22mm (min 21,8) i klocki .Z tym ze wewnetrzne klocki były praiwe zjechane do zera a zewn po 4mm. I przy ganianiu w trasie słyszałem juz je. Tarcze kupiłem zwykłe wentylowane Mikoda(24mm) i klocki valeo .Razem 360zł .Hamują dość znośnie i nie piszczy nic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.