Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gwałtowny spadek ciśnienia na reduktorze.

Featured Replies

Napisano

Witam

Pacjent BMW e36 1.8is 140KM. Podzespoły:

1. Reduktor Versus niby do 200KM

2. Wtryski MagicJet na dyszach 2.5mm

3. Sterownik KME Diego G3

4. Miedź 8mm między butlą a reduktorem

Objawy są takie, że ciśnienie spada na łeb na szyję, przy głębszym wciśnięciu pedału gazu. Ciśnienie ustawione na 1.1bara, potem podkręciłem na 1.2, ale objaw nie ustąpił. Efekt jest taki że silnik osiąga 4krpm i dalej się nie wkręca tylko przerzuca na benzynę i wywala błąd zbyt niskiego ciśnienia lub końca gazu (a gaz jest w butli). Silnik ten jest na 2 przepustnicach, jednej mniejszej drugiej większej. Jeżeli na postoju delikatnie wciskam pedał gazu tak aby przepustnica mała tylko się otworzyła to silnik ładnie wchodzi na wyższe obroty, gdy tylko wcisnę głębiej ciśnienie od razy spada do jakichś 0.1bara.

Instalacja jest nowiutka, założona własnoręcznie i od początku taki objaw. Przewody miedziane nigdzie nie pozaginane, nie spłaszczone ani nic w tym stylu, elektrozawory działają, filtry drożne.

Nie wiem co się dzieje, i czemu tak się dzieje. Posciśninie podłączone zaraz za przepustnicą. Na myśl przychodzi kilka opcji, zły/uszkodzony reduktor, uszkodzony czujnik ciśnienia, źle założony wielozawór w butli (chociaż to najmniej prawdopodobne).

Koledzy pomóżcie, bo dziś cały dzień nad tym siedziałem i nic nie wskórałem. oslabiony.gif

Napisano

> Witam

> Pacjent BMW e36 1.8is 140KM. Podzespoły:

> 1. Reduktor Versus niby do 200KM

> 2. Wtryski MagicJet na dyszach 2.5mm

> 3. Sterownik KME Diego G3

> 4. Miedź 8mm między butlą a reduktorem

> Objawy są takie, że ciśnienie spada na łeb na szyję, przy głębszym wciśnięciu pedału gazu.

> Ciśnienie ustawione na 1.1bara, potem podkręciłem na 1.2, ale objaw nie ustąpił. Efekt jest

> taki że silnik osiąga 4krpm i dalej się nie wkręca tylko przerzuca na benzynę i wywala błąd

> zbyt niskiego ciśnienia lub końca gazu (a gaz jest w butli). Silnik ten jest na 2

> przepustnicach, jednej mniejszej drugiej większej. Jeżeli na postoju delikatnie wciskam pedał

> gazu tak aby przepustnica mała tylko się otworzyła to silnik ładnie wchodzi na wyższe obroty,

> gdy tylko wcisnę głębiej ciśnienie od razy spada do jakichś 0.1bara.

> Instalacja jest nowiutka, założona własnoręcznie i od początku taki objaw. Przewody miedziane

> nigdzie nie pozaginane, nie spłaszczone ani nic w tym stylu, elektrozawory działają, filtry

> drożne.

> Nie wiem co się dzieje, i czemu tak się dzieje. Posciśninie podłączone zaraz za przepustnicą. Na

> myśl przychodzi kilka opcji, zły/uszkodzony reduktor, uszkodzony czujnik ciśnienia, źle

> założony wielozawór w butli (chociaż to najmniej prawdopodobne).

> Koledzy pomóżcie, bo dziś cały dzień nad tym siedziałem i nic nie wskórałem.

Wygląda na reduktor ale najpierw sprawdz:

- podciśnienie na nim ( z kolektora, po zdjęciu powinien podbić)

- pod jakim ciśnieniem dochodzi do niego gaz(zdjąć miedź i odpalić zawory lpg z programu )

Napisano
  • Autor

> Wygląda na reduktor ale najpierw sprawdz:

> - podciśnienie na nim ( z kolektora, po zdjęciu powinien

podbić)

Czyli jak zdejmę podciśnienie z reduktora, które podłączone jest pod kolektor powinno być lepiej?

Bo zdejmowałem i zero efektów. oslabiony.gif

> - pod jakim ciśnieniem dochodzi do niego gaz(zdjąć miedź i odpalić zawory lpg z programu )

I podłączyć się jakimś czujnikiem? Czy po prostu dać w powietrze i zobaczyć czy dobrze idzie?

Napisano

> podbić)

> Czyli jak zdejmę podciśnienie z reduktora, które podłączone jest pod kolektor powinno być lepiej?

> Bo zdejmowałem i zero efektów.

a jest tam pociśnienie?

powinno wzrosnąć cisnienie na reduktorze działa to jak regulator ciśnienia paliwa na listwie bp(tylko do sprawdzenia to zrobić)

> I podłączyć się jakimś czujnikiem? Czy po prostu dać w powietrze i zobaczyć czy dobrze idzie?

w powietrze..

Napisano
  • Autor

> a jest tam pociśnienie?

> powinno wzrosnąć cisnienie na reduktorze działa to jak regulator ciśnienia paliwa na listwie

> bp(tylko do sprawdzenia to zrobić)

Jest tam podciśnienie w wężyku, bo podłączyłem się nawet trójnikiem w wężyk, który idzie do regulatora ciśnienia paliwa o którym mówisz. wink.gif I po odłączeniu tego podciśnienia zero efektu, oczywiście zaślepiłem wężyk z podciśnieniem z kolektora.

> w powietrze..

Spróbuję z tym, tylko kurczę dopiero za tydzień auto znowu do mnie przyjedzie. oslabiony.gif

Napisano

> Jest tam podciśnienie w wężyku, bo podłączyłem się nawet trójnikiem w wężyk, który idzie do

> regulatora ciśnienia paliwa o którym mówisz. I po odłączeniu tego podciśnienia zero efektu,

to źle powinno wzrosnąć ciśnienie lpg.

> oczywiście zaślepiłem wężyk z podciśnieniem z kolektora.

> Spróbuję z tym, tylko kurczę dopiero za tydzień auto znowu do mnie przyjedzie.

Napisano
  • Autor

> to źle powinno wzrosnąć ciśnienie lpg.

> > Spróbuję z tym, tylko kurczę dopiero za tydzień auto znowu do mnie przyjedzie.

No a nie wzrasta. Czy to by wskazywało na zepsuty reduktor?

Napisano

> No a nie wzrasta. Czy to by wskazywało na zepsuty reduktor?

tak----- lub nie, gdy w magistralli przed nim jest ciśnienie zbyt małe około tego co ustawiłeś jako robocze dlatego sprawdz to w pierwszej kolejności opcje- w powietrze.

Napisano
  • Autor

> tak----- lub nie, gdy w magistralli przed nim jest ciśnienie zbyt małe około tego co ustawiłeś jako

> robocze dlatego sprawdz to w pierwszej kolejności opcje- w powietrze.

Dziś dotankowałem gazu i dalej było to samo. Zacząłem kręcić śrubą od ciśnienia i nie było efektu, a potem w końcu na nowo ustawiłem ciśnienie i jest jakby ok. Ciśnienie spada już "tylko" do około 0.8 bara.

Może membrana się rozruszała czy coś, ale nie jest jeszcze do końca ok. Przy pełnym obciążeniu dalej przełącza na benzynę, ale to być może wuna regulacji, bo zrobiłem teraz tylko autokalibrację na szybko, żeby zobaczyć czy auto będzie chodzić.

Napisano

> Dziś dotankowałem gazu i dalej było to samo. Zacząłem kręcić śrubą od ciśnienia i nie było efektu,

> a potem w końcu na nowo ustawiłem ciśnienie i jest jakby ok. Ciśnienie spada już "tylko" do

> około 0.8 bara.

> Może membrana się rozruszała czy coś, ale nie jest jeszcze do końca ok. Przy pełnym obciążeniu

> dalej przełącza na benzynę, ale to być może wuna regulacji, bo zrobiłem teraz tylko

> autokalibrację na szybko, żeby zobaczyć czy auto będzie chodzić.

kalibracja do tego nic nie ma, ciśnienie jest uwarunkowane od reduktora ,proponuje rozkręcić go na maxa pobutować na postoju pare razy i ustawić robocze na 1.2 bara .

I sprawdzić przy jakim ciśnieniu ustawiony jest powrót na bp.

Napisano
  • Autor

> kalibracja do tego nic nie ma, ciśnienie jest uwarunkowane od reduktora ,proponuje rozkręcić go na

> maxa pobutować na postoju pare razy i ustawić robocze na 1.2 bara .

> I sprawdzić przy jakim ciśnieniu ustawiony jest powrót na bp.

Zrobiłem tak jak pisałeś i rzeczywiście efekt był, ciśnienie się unormowało i auto zrobiło jakiś 80km bez problemu, jednak potem przy mocniejszym wciśnięciu przerzuciło na pb i teraz od razu po przełączeniu znowu przerzuca na pb.

Powrót jest ustawiony na 0.4 bara i 2 sekundy

Napisano

> Zrobiłem tak jak pisałeś i rzeczywiście efekt był, ciśnienie się unormowało i auto zrobiło jakiś

> 80km bez problemu, jednak potem przy mocniejszym wciśnięciu przerzuciło na pb i teraz od razu

> po przełączeniu znowu przerzuca na pb.

> Powrót jest ustawiony na 0.4 bara i 2 sekundy

dwie opcje widze -reklamować reduktor lub rozebrać i sprawdzić co się dzieje.

a w powietrze sprawdzałeś?

> Powrót jest ustawiony na 0.4 bara i 2 sekundy

jak będzie z reduktorem ok- to 0.5 bara na 0.6 sekundy

Napisano
  • Autor

> dwie opcje widze -reklamować reduktor lub rozebrać i sprawdzić co się dzieje.

Chyba raczej na reklamację pójdzie jeśli będę pewny że to jego wina.

> a w powietrze sprawdzałeś?

Jeszcze nie sprawdzałem, bo auto kolegi i to on mi zdaje relację, ja tylko w niedziele wyregulowałem 2 raz. Będę mógł sprawdzić dopiero w piątek.

> jak będzie z reduktorem ok- to 0.5 bara na 0.6 sekundy

Tak było ustawione, ale zmieniłem specjalnie, bo myślałem że coś pomoże, ale nic nie dało. oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.