Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UNO 1.0 Fire + LPG 2000r Problem spalanie/szarpanie

Featured Replies

Napisano

Witam Forumowiczów.

Jeżdżę litrowym Fiatem Uno z instalacją gazową już ponad rok czasu. Z autem nigdy nie było żadnych problemów aż do tej pory... opiszę objawy. Auto wyczuwalnie straciło na mocy, przyspiesza nierówno, ogólnie nie ma tyle siły ile miało wcześniej. Od pewnego czasu autko lubiło sobie "strzelić" na gazie jednak w chwili obecnej praktycznie nie można jechać na LPG. Przy przyspieszaniu, nawet najbardziej delikatnym wciśnięciem pedału auto strzela co chwilkę i szarpie tak mocno, ze zęby można sobie wybić o kierownice (nie da sie jechac). Po przełączeniu na benzynę problem maleje ale nie znika do końca... zdecydowanie rzadziej ale także potrafi strzelić, prychnąć i mocno szarpnąć (przy przyspieszaniu głównie). Filtry auto ma wymienione, kable WN i świece także. Myślę o ustawieniu zapłonu ale nie wiem jak się do tego zabrać... spalanie LPG (w zbiornik wchodzi 28l i udaje przejechac sie 280-320km), benzyny także ~10l Proszę o rady, pozdrawiam.

Napisano

> Witam Forumowiczów.

> Jeżdżę litrowym Fiatem Uno z instalacją gazową już ponad rok czasu. Z autem nigdy nie było żadnych

> problemów aż do tej pory... opiszę objawy. Auto wyczuwalnie straciło na mocy, przyspiesza

> nierówno, ogólnie nie ma tyle siły ile miało wcześniej. Od pewnego czasu autko lubiło sobie

> "strzelić" na gazie jednak w chwili obecnej praktycznie nie można jechać na LPG. Przy

> przyspieszaniu, nawet najbardziej delikatnym wciśnięciem pedału auto strzela co chwilkę i

> szarpie tak mocno, ze zęby można sobie wybić o kierownice (nie da sie jechac). Po przełączeniu

> na benzynę problem maleje ale nie znika do końca... zdecydowanie rzadziej ale także potrafi

> strzelić, prychnąć i mocno szarpnąć (przy przyspieszaniu głównie). Filtry auto ma wymienione,

> kable WN i świece także. Myślę o ustawieniu zapłonu ale nie wiem jak się do tego zabrać...

> spalanie LPG (w zbiornik wchodzi 28l i udaje przejechac sie 280-320km), benzyny także ~10l

> Proszę o rady, pozdrawiam.

A jakie te kable WN Kolega zapodał? Ja kiedyś miałem przygodę z jakimś polskim wynalazkiem (niestety nie pamiętam nazwy), który znacznie gorzej się zachowywał niż stare wysłużone kable do Janmora.

Jaki rocznik tego UNO to 2000 to raczej w nim zapłonu nie ustawisz - jest tam wtrysk jednopunktowy i o zapłonie decyduje komputer. Trochę dużo pali (powinien na gazie przy normalnej jeździe palić ok 7)

Napisano
  • Autor

Stare wysłużone kable zostały wymienione na nowe tej samej firmy, a jest to właśnie firma Janmor. Są to kable do auta z instalacją LPG. O dziwo po ich wymianie objawy zaczęły się nasilać... może to tylko zbieg okoliczności, że akurat w tym momencie :/

Napisano

a Czy to normalne że mój uniak pali 9-10 L gazu na 100km? jeżdze unem 1.4 benzyna+gaz rocznik 96

Napisano
  • Autor

> a Czy to normalne że mój uniak pali 9-10 L gazu na 100km? jeżdze unem 1.4 benzyna+gaz rocznik 96

(wg mnie) spalanie to jest dyskusyjna kwestia. Wszystko zależy od tego na jakich odcinkach jeździsz, czy często gasisz silnik, wystudzasz i grzejesz od nowa, jaką masz nogę, czy jeździsz sam czy w 5 osób z załadowanym bagażnikiem, może od jakości paliwa... teoria. Szacowane spalanie w tym aucie to ~8l/100. Mój litrowy Uniak wciąga dyche jakby nie jechać

Napisano

ja mam spalanie LPG na poziomie 7,7l/100 przy cyklu mieszanym. Masz za duże spalanie. Co do szarpania to sprawdził bym jeszcze te kable czy nie mają przebicia. Odstęp na świecach masz zmniejszony? jeśli nie to zbij do 0,6. Ewentualnie sprawdziłbym jeszcze kostki czy wszystkie dobrze łączą. Chyba że pasek rozrządu przeskoczył hmm.gif

Napisano

sprawdz jeszcze raz kable i swiece, no i moze sonde. Moj na starych swiecach i kablach (ja zrobilem na nich juz 60kkm) nie pali wiecej jak 7l benzyny (gazu nie ma bo to silnik na benzyne) na tracie schodzi do 5, czasami zdarzy sie mu szarpnac ale to zalezy gdzie tankuje

Napisano

> Mój litrowy Uniak wciąga dyche jakby nie jechać

bo masz coś zepsute

sprawdz sonde

Napisano

jak instalacja gazowa jest dobrze założona to powinien spalić gazu 120% w stosunku do benzyny. Wg mnie tyle gazu powinien spalać. Mi 1.4 paliło 8l benzyny przy normalnej jeździe a 10-11 kiedy się poszalało zlosnik2.gif

Napisano

Kopulka i palec wymienione ? Filtry wymienione ?

Napisano
  • Autor

Dziękuję za wszystkie posty. Już na nie odpowiadam. Więc tak:

Kable WN nie mają przebicia. Świece (podobnie jak kable) są nowe. Przerwa o ile mi wiadomo to 1.1 i nic nie ruszane z tym. Wszystkie kostki sprawdzone, przeczyszczone, łączą. Pasek rozrządu nie przeskoczył.

Sondy raczej nie uda mi się sprawdzić samemu...

Kopułka i palec mnie nie dotyczą. Fiat jest z 2000r i nie mam takich podzespołów.

Filtry wymienione.

Napisano

> ja na gazie mam przerwę na świecach 0,6 a ty 1,1?? na benzynie powinno być 0,7

Moja ins. od auta podaje że 0.9 albo 0.85 hmm.gif

Napisano
  • Autor

Nic to nie dało niestety. Auto we wtorek idzie w odstawke do mechanika...

Napisano

rzeczywiście w instrukcji jest podane 0,85-0,95 icon_eek.gif Ale jak kupuje świece do Uno to mają ustawiony odstęp 0,7. Na benzynie z tym odstępem silnik ładnie chodził ale niestety na gazie już u mnie szarpie. Jak zbije odstęp do 0,6 to na gazie przestaje szarpać spineyes.gif I tak co mniej więcej 10 tys. ustawiam odstęp na świecach wink.gif

Napisano

Hej ja bym na Twoim miejscu sprawdzil czy oby napewno rozrzad nie przeskoczyl skoro na benz tez szaleje icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

na bank okej jest,

brak mi juz pomyslów dlatego we wtorek odwiedzam mechanika

Napisano
  • Autor

odebrałem dziś auto od mechanika. Przczyną moich wszystkich problemów była WADA fabryczna nowych kabli WN firmy Janmor. Wymieniłem dziś kable na NGK za 46zł i wszystkie dolegliwości zniknęły. Teraz wypalę zbiornik paliwa i sprawdzę jak przełoży się to na spalanie wink.gif

Pozdrawiam

Napisano

> odebrałem dziś auto od mechanika. Przczyną moich wszystkich problemów była WADA fabryczna nowych

> kabli WN firmy Janmor. Wymieniłem dziś kable na NGK za 46zł i wszystkie dolegliwości zniknęły.

> Teraz wypalę zbiornik paliwa i sprawdzę jak przełoży się to na spalanie

> Pozdrawiam

janmory mozna o kant potłuc zlosnik.gif

Napisano

> janmory mozna o kant potłuc

generalnie z doświadczenia wiem że kable WN nie ma reguły, jak sie uda; u siostry janmory zrobiły 40kkm na gazie i zostały wymienione z urzędu razem ze świeczkami, a ja NGK reklamowałem po 7kkm i reklamację uwzględniono, nowe przekulały jakieś 20kkm

pozdro

Napisano
  • Autor

No zobaczymy ile będzie to u mnie hasać... 46zł to nie majątek ale i tak mam nadzieje, że jak najdłużej wink.gif

Napisano

> generalnie z doświadczenia wiem że kable WN nie ma reguły, jak sie uda; u siostry janmory zrobiły

> 40kkm na gazie i zostały wymienione z urzędu razem ze świeczkami, a ja NGK reklamowałem po

> 7kkm i reklamację uwzględniono, nowe przekulały jakieś 20kkm

> pozdro

ja kupuje championy i nigdy problemów nie miałem

wymieniam profilaktycznie

Napisano

> 28L = 200km coś niesamowitego!

dziurawy bak albo sonda

Napisano

> ^^gazu, nie zaznaczyłem w poprzedniej odpowiedzi

14/100km icon_eek.gif

jakby spalił by Ci 7l to możesz się cieszyć

14l to największe żłopy palą

Napisano
  • Autor

zawsze palił dużo ale mieściłem się w 10l/100km lpg, teraz to już zgłupiał kompletnie icon_rolleyes.gif

Napisano

mi fajerka żłopie 7,6l/100km. i tyle powinna tobie. Powinieneś poszukać przyczyny tak dużego spalania. Sprawdź ta sondę.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam starego kotleta, żeby podziękować za wszystkie odpowiedzi i napisać, że sytuacja opanowana.

W aucie wymieniłem ponownie kable WN oraz silniczek krokowy, wyregulowałem instalacje gazową. Rezultat- bezproblemowa jazda oraz spalanie w granicach 8l/100 przy cyklu mieszanym wink.gif

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.