Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co ile wymieniacie końcówki drążków?

Featured Replies

Napisano

Witam,

będąc na darmowym przeglądzie Fiata pad.gif w sierpniu mechanik wyoglądał, wymacał końcówki i ze śmiertelnie poważną miną powiedział, że warto by było wymienić przed zimą, bo na prawej jest trochę luzu.

Dwa tygodnie później na przeglądzie okresowym w SKP diagnosta oznajmił, że nic nie trzeba robić, a jak mam jakieś wątpliwości to żeby przyjechać na wiosnę to po zimie gratisowo sprawdzi układ kierowniczy ok.gif. Zanim zaczerpnę wiedzy w trzecim warsztacie co stanu auta pytam z ciekawości: co ilę wymieniacie końcówki drążków kierowniczych? Mam obecnie 70kkm przebiegu, auto od nowości u mnie. Zawieszenie dosyć głośne sick.gif, zwłaszcza jak jest zimno, ale jakiś strasznych anomalii nie stwierdziłem ostatnimi czasy.

Pozdrawiam

Napisano

Jak jest luz, lub jak stuka to wymieniam. Nie ma reguły na jednej możesz przejechać 100000km a z kolei inna może wytrzymać 5000km.

Napisano

Sam możesz sprawdzić luz na końcówce drążka. Potrzeba jest tylko dwóch osób. Należy skręcić kierownicę do skrajnego położenia: w prawo gdy sprawdzasz lewą końcówkę i w lewo gdy prawą. Następnie jedna z osób dotyka ręką sworznia końcówki a druga kręci kierownicą do oporu jak wyżej. Ten mały obrót kierownicą pozwala wychwycić nawet najmniejszy luz na końcówce

Napisano
  • Autor

> Sam możesz sprawdzić luz na końcówce drążka. Potrzeba jest tylko dwóch osób. Należy skręcić

> kierownicę do skrajnego położenia: w prawo gdy sprawdzasz lewą końcówkę i w lewo gdy prawą.

> Następnie jedna z osób dotyka ręką sworznia końcówki a druga kręci kierownicą do oporu jak

> wyżej. Ten mały obrót kierownicą pozwala wychwycić nawet najmniejszy luz na końcówce

Ja sprawdzałem tak. Skręt do oporu i druga osoba machała kierwonicą prawo-lewo. Nie wyczułem luzów, a przy nawet minimalnym ruchu kierwonicą widać skręt na kołach.

Pytam, ponieważ podejrzewam, że w serwisie chcieli mnie naciągnąć na wymianę bez potrzeby.

Napisano

Co to znaczy dosyć głośne ?

Wjedź gdzieś na kanał i pooglądaj czy jakieś gumy nie są sparciałe. Jeśli tak, to wymień.

Napisano
  • Autor

> Co to znaczy dosyć głośne ?

> Wjedź gdzieś na kanał i pooglądaj czy jakieś gumy nie są sparciałe. Jeśli tak, to wymień.

Głośne, to znaczy słychać głuche stuki na nierównościach. O ile w temp. powyżej 20 st. są niezbyt głośne i uciążliwe, to bliżej zera jedzie trochę jak wozem drabiniastym.

Napisano

No to nic tylko sprawdzić smile.gif W mojej skodzince wymiana dwóch gum za 20 zł łącznie uciszyła przedni zawias smile.gif A były to gumy od wahacza położone najbliżej tyłu - może też warto je sprawdzić ?

Napisano

Witam,

Ponad 160kkm. Drążki od nowości. A przynajmniej od ostatnich 80kkm ok.gif Zawias do 150kkm, oprócz amorów z przodu ori. Nic nie stukało, no może prawy wahacz delikatnie zlosnik.gif Auto co 3 miechy na SKP, ostatni raz pod koniec września. Luzów brak.

Napisano

> Głośne, to znaczy słychać głuche stuki na nierównościach. O ile w temp. powyżej 20 st. są niezbyt

> głośne i uciążliwe, to bliżej zera jedzie trochę jak wozem drabiniastym.

Oblukaj gumy amortyzatora, tuleje wahacza. U mnie właśnie one były powodem stuków. No i przekładnia, ale to juz inna bajka...

Napisano

> Głośne, to znaczy słychać głuche stuki na nierównościach. O ile w temp. powyżej 20 st. są niezbyt

> głośne i uciążliwe, to bliżej zera jedzie trochę jak wozem drabiniastym.

Stuki z ukladu kierowniczego lub zawieszenia sygnalizuja ze gdzies jest minimalny luz , nalezy dokladnie sprawdzic wszystkie elementy .

Tak jak Ci koledzy podpowiadaja nalezy wjechac na kanal i dokladnie wszystko sprawdzic , lacznie z dokreceniem przekladni kierowniczej i kolumny wlacznie tam czesto obluzowuje sie sruba na wieloklinie i to juz bedzie powodowac stukot a na innych elementach moze nie byc luzu.

Sprawdz tez gumy stabilizatora przy wahaczach ale przy takim przebiegu nie powinno byc tam luzu .

Jezeli chodzi o przebieg to 134 tys. i od nowosci nic nie bylo robione. koncowki , sworznie wahacza i tuleje bez ingerencji , systematyczna kontrola nic nie wykazuje .

Napisano

Poszły po ok 190 kkm po naszych poligonowych trasach na za dużych kołach zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Stuki z ukladu kierowniczego lub zawieszenia sygnalizuja ze gdzies jest minimalny luz , nalezy

> dokladnie sprawdzic wszystkie elementy .

> Tak jak Ci koledzy podpowiadaja nalezy wjechac na kanal i dokladnie wszystko sprawdzic , lacznie z

> dokreceniem przekladni kierowniczej i kolumny wlacznie tam czesto obluzowuje sie sruba na

> wieloklinie i to juz bedzie powodowac stukot a na innych elementach moze nie byc luzu.

> Sprawdz tez gumy stabilizatora przy wahaczach ale przy takim przebiegu nie powinno byc tam luzu .

> Jezeli chodzi o przebieg to 134 tys. i od nowosci nic nie bylo robione. koncowki , sworznie wahacza

> i tuleje bez ingerencji , systematyczna kontrola nic nie wykazuje .

Zostałem trochę źle zrozumiany. Generalnie zawieszenie od nowości jest stosunkowo twarde i głośne (w porównaniu do innych aut) - taki jego urok, zwłaszcza jak jest zimno. Ostatnio jeździełm Grande z przebiegiem 1450km i też było głośno, może nieco lepiej tłumiło dziury (ot słuch muzyka zlosnik.gif)Końcówki spradzałem sam i nie widzę luzów jak na moje oko. Widząc, że wielu Kolegów robi przebiegi powyżej 100kkm na oryginalnym zawieszeniu utwierdzam się w przekonaniu, że Aso chcaiło mnie naciągnąć na wymianę.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.