Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[SC] Zawieszenie a podsterowność

Featured Replies

Napisano

Kupiłem dosyć sporo przerobione auto i okazało się że jest ono mocno podsterowne, aktualnie chcę coś z tym zrobić. Dowiedziałem się że mogłoby pomóc ustawienie negatywu z przodu (narazie mam go niestety z tyłu) oraz założenie stabilazatora z tyłu. W związku z tym mam pytanie czy ktoś ma w SC/CC założony stabilizator z tyłu i camber plates z przodu?? Gdzie takie rzeczy można kupić, założyć, zrobić??

Napisano

> Kupiłem dosyć sporo przerobione auto i okazało się że jest ono mocno podsterowne, aktualnie chcę

> coś z tym zrobić. Dowiedziałem się że mogłoby pomóc ustawienie negatywu z przodu (narazie mam

> go niestety z tyłu) oraz założenie stabilazatora z tyłu. W związku z tym mam pytanie czy ktoś

> ma w SC/CC założony stabilizator z tyłu i camber plates z przodu?? Gdzie takie rzeczy można

> kupić, założyć, zrobić??

camber plates?? stary to się robi fasolki na mocowaniu jarzma w amorze zeby.GIF do dwóch stopni obejdzie bez skracania drążków powyżej dwóch już będzie trzeba. ale polecam zwiększyć ciśnienie w tylnych kołach jeszcze żeby stał się trochę nadsterowny i agresywniej wchodzić w zakręty, cc/sc trzeba trochę głębiej wchodzić w zakręty i "mocniej" skręcać żeby zrobił się trochę nadsterowny zeby.GIF

Napisano

ja myślę, że tak trzeba zrobić:

-z przodu lekko rozbieżnie i seryjna sprężyna na bilsteinie b6

-z tyłu pzm-1 i seria spring

-z przodu slick markguma 165/55 dmuchnięty na 2.0-2.2

-z tyłu łyse vivo pompowane na 3.0 albo więcej.

I dużo refleksu żeby nadążyć z kontrą.

palacz.gifgrinser006.gif

A tak na serio. Jeśli masz z przodu skrócony, twardy amor i zbyt niską i twardą sprężynę to auto będzie zawsze wyjeżdżać ryjem. Najpierw pobaw się samymi sprężynami.

Seria seicento na 4 takich samych oponach i serii zawiasie idzie bokiem po śniegu z samego odjęcia gazu jeśli się to odpowiednio koordynuje z kierownicą.

Napisano

> Kupiłem dosyć sporo przerobione auto i okazało się że jest ono mocno podsterowne, aktualnie chcę

> coś z tym zrobić. Dowiedziałem się że mogłoby pomóc ustawienie negatywu z przodu (narazie mam

> go niestety z tyłu) oraz założenie stabilazatora z tyłu. W związku z tym mam pytanie czy ktoś

> ma w SC/CC założony stabilizator z tyłu i camber plates z przodu?? Gdzie takie rzeczy można

> kupić, założyć, zrobić??

SC to takie auto które nacisk na przednią oś ma 2x większy niż na tylną - zwłaszcza że z tyłu auto się dobrze wybebesza, a z przodu zazwyczaj się nawet dokłada.

Cudów tu nie zdziałasz i zawsze będziesz miał auto które w stabilnych warunkach będzie zdecydowanie podsterowne, natomiast od czasu do czasu, nagle i niespodziewanie zarzuci sobie tyłem jak ten lekki tył na czymś podbije.

I tu też trzeba pamiętać że strojenie auta w stronę nadsterowności powoduje że wyjazdy tyłu będą jeszcze trudniejsze do opanowania - a z powodu że samochód jest krótki to panowanie nad nim w poślizgu tyłu nie jest takie łatwe jak w samochodach dłuższych.

Co do samych sposobów zmniejszania podsterowności, to nim pójdziesz w koszty wypróbuj te najprostsze - dystanse w tylnych kołach (jak masz w przednich, to wymontuj), haltpasy z tyłu, lepsze opony do tyłu, bardziej miękki zawias z tyłu (seryjny jest robiony tak żeby dał radę z pasażerami i ładunkiem z tyłu, więc na pusto jest za twardy) itp.

Można też przenosić co się da do tyłu (akumulator, spryskiwacz), można stosować lekkie elementy z przodu itp. itd.

Można tak jak mówisz rzeźbić w geometrii, ale to już raczej ostatni szlif, jak masz zrobione wszystko powyższe.

Ale tak z mojego doświadczenia Ci powiem, że należy pójść do gumiarza, kupić 12 tanich, używanych opon i wetrzeć je wszystkie w asfalt na jakimś torze. I to poprawi Ci prowadzenie samochodu 5x bardziej niż jakiekolwiek modyfikacje zawieszenia smile.gif

Też kiedyś miałem ambicję koniecznie poprawić to jak cento jeździ i w sumie doszedłem do tego że jest to bez sensu. Cieniasem się to urodziło i cieniasem umrze smile.gif Natomiast jak najbardziej da się nauczyć tym efektywnie jeździć po pogodzeniu się z przypadłościami modelu.

Napisano
  • Autor

Dzięki za cenne rady. Podsumowując: moje SC z serią ma wspólną tylko karoserie i deskę rozdzielczą J. Niestety przeróbki nie są zrobione z głową i podpierane wiedzą stąd moje chęci poprawiania. Takie rzeczy jak zabawia ciśnieniem, oponami czy techniką jazdy nie poruszam bo w tej kwestii nic już więcej się nie da zrobić. Jakiekolwiek agresywniejsze wejście w zakręt kończy się podsterem, tym egzemplarzem nie da się zrobić wahadła bo ucieka zawsze przód!! W zakrętach szybciej jeżdżę moją seryjną Skodą Felicją 1,6 kombi ze ślizgającym sprzęgłem. Nie jeździłem nigdy seryjnym S.C. ale jestem pewien że jeździ 100 razy lepiej niż to moje co zresztą nieraz widać na różnych KJS.

W każdym bądź razie utwierdziliście mnie w przekonaniu że na początek pójdą wyższe sprężyny (nie za duży koszt, likwiduje trochę negatyw z tyłu i nie zawadzam płytą na każdej koleinie :-) Jeśli chodzi o negatyw z przodu to założenie CP jest dla mnie 100 razy prostsze niż wiercenie i spawanie w belce itp. Zastanawia mnie jeszcze kwestia stabilizatora z tyłu i jego wpływu na nad i podsterowność auta ale pewnie docelowo też zainwestuje bo strasznie mi się to auto kładzie na boki: http://tinyurl.com/37jnkju

Napisano

> Zastanawia mnie jeszcze kwestia stabilizatora z tyłu i jego wpływu na

> nad i podsterowność auta ale pewnie docelowo też zainwestuje bo strasznie mi się to auto

> kładzie na boki: http://tinyurl.com/37jnkju

Wcale się mocno nie kładzie, natomiast ja tam widzę że masz za krótkie sprężyny, albo zbyt sztywny stabilizator. No chyba że masz tam jakiś ogranicznik skoku (typu haltpasy).

Samochód nawet się mocno nie przechylił, a wewnętrzne koło jest już w powietrzu (no chyba że to koło na czymś podbiło).

W kwestii przechylania wiele tu nie zrobisz, bo samochód jest wąski i ma stosunkowo wysoko środek ciężkości.

Jak założysz dłuższe, najlepiej progresywne sprężyny, będzie się przechylał jeszcze bardziej, ale prowadził się będzie dużo lepiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.