Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Accent - stracił moc, nie chce jechać

Featured Replies

Napisano

Dziś rano Accent znowu strzelił focha.

W ogóle nie miał mocy, nie chciał jechać. Nieduża górka i na każdym biegu miał z nią problem. Silnik pracuje równo, nie przerywa, ale po prostu nie chce czy też nie a siły jechać. Nie przyglądałem się temu dokładnie, bo rano czasu nie było.

Co to może być, sprawdzić w pierwszej kolejności? Mógł się zapchać filtr paliwa albo powietrza? Nie tak dawno podczas wakacyjnego wypadu, autko zrobiło ponad 1000km bez zająknięcia i jechał nieźle, więc to raczej nie jest nic poważnego.

Jakby co - rocznik 1996, silnik 1.5 12V, przebieg 237kkm.

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

> Dziś rano Accent znowu strzelił focha.

> W ogóle nie miał mocy, nie chciał jechać. Nieduża górka i na każdym biegu miał z nią problem.

> Silnik pracuje równo, nie przerywa, ale po prostu nie chce czy też nie a siły jechać. Nie

> przyglądałem się temu dokładnie, bo rano czasu nie było.

> Co to może być, sprawdzić w pierwszej kolejności? Mógł się zapchać filtr paliwa albo powietrza? Nie

> tak dawno podczas wakacyjnego wypadu, autko zrobiło ponad 1000km bez zająknięcia i jechał

> nieźle, więc to raczej nie jest nic poważnego.

> Jakby co - rocznik 1996, silnik 1.5 12V, przebieg 237kkm.

> Z góry dziękuję za pomoc.

Moze rozrzad przeskoczyl o zabek??

Napisano
  • Autor

> Moze rozrzad przeskoczyl o zabek??

Może być. Wówczas zawory otwierają się i zamykają ciut wcześniej albo później i taki rozsynchronizowany samochód źle jedzie. Da się jakoś łatwo sprawdzić ze to jest to, a nie co innego ?

Napisano

> Może być. Wówczas zawory otwierają się i zamykają ciut wcześniej albo później i taki

> rozsynchronizowany samochód źle jedzie. Da się jakoś łatwo sprawdzić ze to jest to, a nie co

> innego ?

Chyba tak superlatwo sie nie da. Nie wiem jak to akurat w Hyundaiu wyglada ale trzeba rozebrac wszystko co zaslania znaki ustawienia i popatrzec czy sie zgadzaja, innej metody chyba nie ma.

Napisano
  • Autor

> Chyba tak superlatwo sie nie da. Nie wiem jak to akurat w Hyundaiu wyglada ale trzeba rozebrac

> wszystko co zaslania znaki ustawienia i popatrzec czy sie zgadzaja, innej metody chyba nie ma.

To chyba nie będzie to, pojechaliśmy po "pacjenta" i wrócił o własnych siłach, ale wyglądało to tak, że kawałek jedzie, i to ma niezłego kopa, a po chwili traci moc, zaczyna przerywać. Także 10 kilometrów wracaliśmy z kilkoma przerwami wink.gif

Napisano

> To chyba nie będzie to, pojechaliśmy po "pacjenta" i wrócił o własnych siłach, ale wyglądało to

> tak, że kawałek jedzie, i to ma niezłego kopa, a po chwili traci moc, zaczyna przerywać. Także

> 10 kilometrów wracaliśmy z kilkoma przerwami

sprawdź w tej kolejności:

1) świece

2) przewody WN

3) filtr powietrza, paliwa czy tam gazu jak masz

4) czujnik temeperatury silnika

5) przepustnicę

Napisano

> sprawdź w tej kolejności:

> 1) świece

> 2) przewody WN

> 3) filtr powietrza, paliwa czy tam gazu jak masz

> 4) czujnik temeperatury silnika

> 5) przepustnicę

Ewentualnie jeszcze TPS i IAT.

Napisano
  • Autor

> Ewentualnie jeszcze TPS i IAT.

Wczoraj pojechałem oddać pacjenta do mechanika. Nie powiem żeby się dobrze jechało, bo to nawet turlaniem nie mogło się nazywać, ale dojechałem. Pewnie kierowcy przeklinali mnie, że blokuję miasto w godzinach szczytu, ale co tam. Dobrze że rejestracja jest spoza Gliwic, więc mogli pomyśleć "czegoś szuka" wink.gif

No ale wracając do autka - przed chwilką zadzwonili z serwisu:

- Mam złą wiadomość - poszedł przepływomierz, nowy Bosch'a kosztuje 800 zł, ale możemy załatwić używany za 300. Co robimy?

- Pan poczeka - oddzwonię do pół godziny.

- OK

Poszperałem w internecie i w Gliwicach albo okolicznych miejscowościach znalazłem kilka przepływomierzy Bosch'a o właściwym numerze katalogowym, w cenach 90-140 zł smile.gif Oddzwoniłem zatem do mechaników.

- Witam ponownie. Czy możemy zrobić tak, że dostarczę Panu właściwą część? Znalazłem również używkę, ale sporo tańszą.

- OK, niech pan przywiezie - powiedział mechanik niezbyt miłym i ponurym głosem, z wyraźnie słyszalnym smutkiem w głosie.

Pewnie skasuje dwa razy więcej za wymianę teraz, ale zobaczymy. Mam nadzieję, że samochód znów będzie jeździł jak należy.

Napisano

> Wczoraj pojechałem oddać pacjenta do mechanika. Nie powiem żeby się dobrze jechało, bo to nawet

> turlaniem nie mogło się nazywać, ale dojechałem. Pewnie kierowcy przeklinali mnie, że blokuję

> miasto w godzinach szczytu, ale co tam. Dobrze że rejestracja jest spoza Gliwic, więc mogli

> pomyśleć "czegoś szuka"

> No ale wracając do autka - przed chwilką zadzwonili z serwisu:

> - Mam złą wiadomość - poszedł przepływomierz, nowy Bosch'a kosztuje 800 zł, ale możemy załatwić

> używany za 300. Co robimy?

> - Pan poczeka - oddzwonię do pół godziny.

> - OK

> Poszperałem w internecie i w Gliwicach albo okolicznych miejscowościach znalazłem kilka

> przepływomierzy Bosch'a o właściwym numerze katalogowym, w cenach 90-140 zł Oddzwoniłem zatem

> do mechaników.

> - Witam ponownie. Czy możemy zrobić tak, że dostarczę Panu właściwą część? Znalazłem również

> używkę, ale sporo tańszą.

> - OK, niech pan przywiezie - powiedział mechanik niezbyt miłym i ponurym głosem, z wyraźnie

> słyszalnym smutkiem w głosie.

> Pewnie skasuje dwa razy więcej za wymianę teraz, ale zobaczymy. Mam nadzieję, że samochód znów

> będzie jeździł jak należy.

Nie wiedzialem, ze auto na przeplywce. W sumie to taka podstawowa dosyc awaria, czesto spotykana. Fajnie, ze znalezli przyczyne i nawet dosyc tania w usunieciu.

Napisano
  • Autor

> Nie wiedzialem, ze auto na przeplywce. W sumie to taka podstawowa dosyc awaria, czesto spotykana.

> Fajnie, ze znalezli przyczyne i nawet dosyc tania w usunieciu.

Na "przepływce" się nie skończyło. Dalej tak samo albo gorzej. Sygnały z przepływomierza OK, inne rzeczy typu wtryskiwacze, sonda lambda zachowują się poprawnie. Kolejne podejrzenie padło na pompę paliwową - zobaczymy co będzie jak się ją wymieni. Mam nadzieję, że ruszy.

Napisano

> Na "przepływce" się nie skończyło. Dalej tak samo albo gorzej. Sygnały z przepływomierza OK, inne

> rzeczy typu wtryskiwacze, sonda lambda zachowują się poprawnie. Kolejne podejrzenie padło na

> pompę paliwową - zobaczymy co będzie jak się ją wymieni. Mam nadzieję, że ruszy.

Hmmmmm, pompa tez nie powinna byc szczegolnie droga, zwlaszcza w czasach allegro.

Napisano
  • Autor

> Hmmmmm, pompa tez nie powinna byc szczegolnie droga, zwlaszcza w czasach allegro.

2 stówki plus robocizna, dodatkowo wykonali czyszczenie baku - ponoć straszny syf był w środku wink.gif Łączny koszt napraw i części (przepływka, pompa, wymiana części, czyszczenie baku, diagnostyka) zamknął się w kwocie 500 zł, więc nie tak najgorzej. Myśleliśmy że wyjdzie drożej. Teraz autko jeździ elegancko smile.gif

Mam nadzieję, że nie prędko wyskoczą kolejne problemy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.