Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

II generacja ?

Featured Replies

Napisano

Gazownik zaproponował do mojej Lagunki 97r. na pełnym wtrysku,po naświetleniu sprawy że głównie dojeżdżam do pracy około 7 km w jedną stronę,robię jakieś 12 tys. rocznie-instalację II generacji ze sterownikiem LECHO MINI LAMBDA i jakimś wynalazkiem miksera z rozpylaczem,mam dylemat czy iść w te graty czy dać se spokój ?Instalator zapewnia że wszystko będzie hulać jak trzeba.

Napisano

> Gazownik zaproponował do mojej Lagunki 97r. na pełnym wtrysku,po naświetleniu sprawy że głównie

> dojeżdżam do pracy około 7 km w jedną stronę,robię jakieś 12 tys. rocznie-instalację II

> generacji ze sterownikiem LECHO MINI LAMBDA i jakimś wynalazkiem miksera z rozpylaczem,mam

> dylemat czy iść w te graty czy dać se spokój ?Instalator zapewnia że wszystko będzie hulać jak

> trzeba.

Daj se spokój ja bym 2gi raz nie wzioł takiej instalacji pomimo braku problemów od nowości auta 2,5 roku panda 1.1 45tys

Napisano
  • Autor

> Daj se spokój ja bym 2gi raz nie wzioł takiej instalacji pomimo braku problemów od nowości auta 2,5

> roku panda 1.1 45tys

Znaczy nie brać bo nie,nie kumam argumentacji. hmm.gif

Napisano

Lecho minilambda to shit. Są zdecydowanie lepsze sterowniki IIgen, jeżeli na taką się zdecydujesz.

Napisano
  • Autor

> Lecho minilambda to shit. Są zdecydowanie lepsze sterowniki IIgen, jeżeli na taką się zdecydujesz.

Zasugerowałem facetowi BINGO S,ale nabrał wody w usta w kontakcie e-mail. sob.gif

Napisano

> Zasugerowałem facetowi BINGO S,ale nabrał wody w usta w kontakcie e-mail.

więc go odpuść

Napisano

> więc go odpuść

Dokładnie. Tam jest chyba krokowiec ze śrubą, brak możliwości podpięcia kompa i emulacja prostokątem bez możliwości regulacji. Nie wiem, jak w Lagunie, ale w takim np. Lanosie są już kłopoty. Lepiej dorzucić te 150 zł na lepsze Bingo, czy Staga i mieć uczciwą instalację.

Przy takim przebiegu rocznym i długościach tras też nie pakowałbym się w sekwencję, zwłaszcza, że w takim aucie nie jest to mus.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie. Tam jest chyba krokowiec ze śrubą, brak możliwości podpięcia kompa i emulacja

> prostokątem bez możliwości regulacji. Nie wiem, jak w Lagunie, ale w takim np. Lanosie są już

> kłopoty. Lepiej dorzucić te 150 zł na lepsze Bingo, czy Staga i mieć uczciwą instalację.

> Przy takim przebiegu rocznym i długościach tras też nie pakowałbym się w sekwencję, zwłaszcza, że w

> takim aucie nie jest to mus.

Tego będę się chyba trzymał,tylko kłopot mam ze znalezieniem dobrego gazownika w okolicy.

Napisano

> Tego będę się chyba trzymał,tylko kłopot mam ze znalezieniem dobrego gazownika w okolicy.

Tutaj to już za cholerę nie pomogę. Przez Bolesławiec dwa razy w życiu przejeżdżałem. smile.gif

Napisano

> Tego będę się chyba trzymał,tylko kłopot mam ze znalezieniem dobrego gazownika w okolicy.

trzymaj się tego Bingo S lub Stag150, no albo sekwencja ale to już ekonomika takiej operacji może być pod znakiem zapytania

Napisano

> trzymaj się tego Bingo S lub Stag150, no albo sekwencja ale to już ekonomika takiej operacji może być pod znakiem zapytania

Ważnym elementem jest to czy autko jest garażowane ...

Jeżeli tak, to ja pewnie bym się jednak zdecydował na sekwencję. W puntku mam staga 300, ustawione przełączanie przy 17° i w zasadzie cały czas przełącza bardzo szybko, a do września przełączał zaraz po odpaleniu. Po pracy jest znacznie gorzej, ale może warto ...

Napisano
  • Autor

> Ważnym elementem jest to czy autko jest garażowane ...

> Jeżeli tak, to ja pewnie bym się jednak zdecydował na sekwencję. W puntku mam staga 300, ustawione

> przełączanie przy 17° i w zasadzie cały czas przełącza bardzo szybko, a do września

> przełączał zaraz po odpaleniu. Po pracy jest znacznie gorzej, ale może warto ...

No właśnie i bądź tu człowieku mądry,żeby nie było tak że mądry polak po szkodzie że jednak sekwencja lepsza drive.gif

Napisano

> No właśnie i bądź tu człowieku mądry,żeby nie było tak że mądry polak po szkodzie że jednak sekwencja lepsza

Nie znajdziesz złotego środka - niestety.

Ja mam dwa auta na lpg i w obu jestem zadowolony z instalacji.

W BXie mam 2 generacje i od oryginalnej instalacji benzynowej wymagam, aby był sprawny tylko aparat zapłonowy.

Z kolei w puntku mam sekwencję i jestem jeszcze bardziej zadowolony, bo autko jeździ prawie jak na benzynie i jeżeli chodzi o lpg jest praktycznie bezobsługowe. Jednak jeżeli coś będzie nie tak z instalacją benzyny to lpg też nie będzie działać ...

Drugą generacją łatwiej ogarnąć jeżeli benzyna w autku niedomaga, łatwiej odpalać na lpg, wcześniej się przełącza.

4-generacja jest prawie bezobsługowa, ale później się przełącza, spala więcej benzyny i jak się coś zepsuje to zawsze więcej kosztuje ...

Napisano
  • Autor

> Ważnym elementem jest to czy autko jest garażowane ...

> Jeżeli tak, to ja pewnie bym się jednak zdecydował na sekwencję. W puntku mam staga 300, ustawione

> przełączanie przy 17° i w zasadzie cały czas przełącza bardzo szybko, a do września

> przełączał zaraz po odpaleniu. Po pracy jest znacznie gorzej, ale może warto ...

No dzisiaj porozmawiałem z instalatorem i przekonywał mnie że jednak sekwencja lepsza,że II generacja szybciej się przełącza ale ze względu na niedogrzany silnik zaraz po rozruchu zjada duże ilości gazu z tendencją do szarpań i strzałów co grozi uszkodzeniem niektórych elementów silnika.Zaproponował mi zestaw z czerwonymi valtekami i sterownikiem Agis co w zupełności wystarczy dla tego silnika po kalibracji przy montażu wtryski powinny wytrzymać kilkadziesiąt tys.km,a wrazie awarii benzyny można odpalać z gazu.Myślę że to chyba będzie to 20.GIF

Napisano

>Zaproponował mi zestaw z czerwonymi valtekami i sterownikiem Agis

A cóz to za wynalazek ten Agis? Wg mnie lepiej nie brać czegos co jest mało popularne - w razie problemow/koniecznosci serwisowania bedziesz skazany na tego samego gazownika ...

Wez cos co jest bardziej popularne np Stag, BRC, KME...

Napisano

Nie kombinuj, proszę Cię. Czerwone waldemary + egzotyczny sterownik to prosta droga do kilku nowych tematów: "łolaboga, instalacja mi nie działa", "szarpie przy przełączaniu".

Najpierw proponujesz tanią II gen, potem też tanią IV gen. Tania to może być trzecia flaszka wódki, bo tylko kac będzie trochę większy.

To stare i tanie auto, nie prom kosmiczny nowej generacji. Załóż dobrą II gen. (BRC Just, Stag 50 lub wyższe) i będziesz zadowolony. Miałem kilka aut z II gen. i jedno z IV gen - więc mam jakieś doświadczenie.

Napisano
  • Autor

> Nie kombinuj, proszę Cię. Czerwone waldemary + egzotyczny sterownik to prosta droga do kilku nowych

> tematów: "łolaboga, instalacja mi nie działa", "szarpie przy przełączaniu".

> Najpierw proponujesz tanią II gen, potem też tanią IV gen. Tania to może być trzecia flaszka wódki,

> bo tylko kac będzie trochę większy.

> To stare i tanie auto, nie prom kosmiczny nowej generacji. Załóż dobrą II gen. (BRC Just, Stag 50

> lub wyższe) i będziesz zadowolony. Miałem kilka aut z II gen. i jedno z IV gen - więc mam

> jakieś doświadczenie.

Chyba bez flaszki się nie obędzie pub2.gif,a drąże temat bo dojazdy mnie powoli zżerają klnie.gif

Napisano

> drąże temat bo dojazdy mnie powoli zżerają

To posłuchaj old.gif starego i doświadczonego gazopalacza.

Dodatkowo Ci powiem, że auto z IV gen. jest niemal na pewno moim ostatnim autem z gazociągiem.

Napisano

> No dzisiaj porozmawiałem z instalatorem i przekonywał mnie że jednak sekwencja lepsza,że II

> generacja szybciej się przełącza ale ze względu na niedogrzany silnik zaraz po rozruchu zjada

> duże ilości gazu z tendencją do szarpań i strzałów co grozi uszkodzeniem niektórych elementów

> silnika.Zaproponował mi zestaw z czerwonymi valtekami i sterownikiem Agis co w zupełności

> wystarczy dla tego silnika po kalibracji przy montażu wtryski powinny wytrzymać kilkadziesiąt

> tys.km,a wrazie awarii benzyny można odpalać z gazu.Myślę że to chyba będzie to

Ile ten egzotyczny zestaw będzie Cię kosztował ?

Moim znaniem albo porządna II generacja albo porządna IV - taka sobie IV może być kosztowna dla portfela i czasu.

Miałem II gen - zakładaną przeze mnie (tzn gazownika za mojej kadencji wozu) lovato - instalacja bezobsługowa a jeżdziła na bardzo krótkich odcinkach. Nie miała czujnika temp - przełączałem obrotami zależnie od pory roku - po minucie /trzech/pięciu - jakieś zamykanie garażu/bramy - jedynka - dwójka - trójka i już gaz. Działała idealnie - spalanie 10-20% więcej niz benzyny - zadnych większych przepałów nawet zimą.

Teraz IV generacja spisuje się jeszcze lepiej bo jest całkowicie bezobsługowa (przełączanie) odcinki jazdy te same / spalanie podobnie - ale silnik nowszy i II generacja już nie przystawała, dlatego nie wiem co gazownik miał na myśli mówiąc o tych kosmicznych ilościach gazu spalanego "na zimno" . Rozważ porządnego gazownika , który zaproponuje porządne rozwiązanie.

Napisano

> To posłuchaj starego i doświadczonego gazopalacza.

> Dodatkowo Ci powiem, że auto z IV gen. jest niemal na pewno moim ostatnim autem z gazociągiem.

A co Cię tak zniechęciło go gazu?

Napisano
  • Autor

> Ile ten egzotyczny zestaw będzie Cię kosztował ?

> Moim znaniem albo porządna II generacja albo porządna IV - taka sobie IV może być kosztowna dla

> portfela i czasu.

> Miałem II gen - zakładaną przeze mnie (tzn gazownika za mojej kadencji wozu) lovato - instalacja

> bezobsługowa a jeżdziła na bardzo krótkich odcinkach. Nie miała czujnika temp - przełączałem

> obrotami zależnie od pory roku - po minucie /trzech/pięciu - jakieś zamykanie garażu/bramy -

> jedynka - dwójka - trójka i już gaz. Działała idealnie - spalanie 10-20% więcej niz benzyny -

> zadnych większych przepałów nawet zimą.

> Teraz IV generacja spisuje się jeszcze lepiej bo jest całkowicie bezobsługowa (przełączanie)

> odcinki jazdy te same / spalanie podobnie - ale silnik nowszy i II generacja już nie

> przystawała, dlatego nie wiem co gazownik miał na myśli mówiąc o tych kosmicznych ilościach

> gazu spalanego "na zimno" . Rozważ porządnego gazownika , który zaproponuje porządne

> rozwiązanie.

Zapodał 2100pln i można z tego coś jeszcze urwać,będę szukał dalej waytogo.gif

Napisano

> Zapodał 2100pln i można z tego coś jeszcze urwać,będę szukał dalej

no to w cenie dobrej II gen - warto dobrze posprawdzać jak to będzie potem chodzić i jak długo bez problemu - ale z góry nie ma co odrzucać.

Napisano

> że II

> generacja względu na niedogrzany silnik zaraz po rozruchu zjada

> duże ilości gazu

bzdura do kwadratu, od czego sonda lambda, gościowi chyba się pomyliło z I generacją albo próbuje ściemniać

Napisano

> A co Cię tak zniechęciło go gazu?

Jego "bezobsługowość" i ogromna "fachowość" gazowników.

Niestety, w tym momencie elektronika silnika stawia duże wymagania systemowi zasilania i uniwersalne zestawy lpg dają radę jedynie pod warunkiem wysokiej wiedzy i kultury technicznej montażysty, a i tak to szczyty możliwości tych zestawów. Za dużo zmiennych, które wpływają znacząco na to jak instalacja działa.

To już nie czasy jednej, jednoprzewodowej sondy lambda i pośredniego wtrysku, gdzie II gen sprawdzała się znakomicie.

Napisano
  • Autor

Może ktoś da jakiś namiar na konkretnego gazownika w okolicy Legnica Jelenia góra,itp.bo jak na razie sami bajeranci. no.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.