Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zamiana mechanizmu szyb - manual na elektryke

Featured Replies

Napisano

Posiadam Punto 55 Sole rocznik 98. Chciałem zamienić manualny mechanizm szyb przednich na elektryczny. (błagam tylko nie pytajcie po co)

1. Czy oprócz samych mechanizmów, przełączników, podłokietników i kabli jest mi coś jeszcze potrzebne?

2. Co z modułem sterowania elektrycznym podnoszeniem szyb? Czy w modelu bez elektrycznych szyb jest taki moduł, a jeśli nie ma czym go zastąpić?

Napisano

> Posiadam Punto 55 Sole rocznik 98. Chciałem zamienić manualny mechanizm szyb przednich na

> elektryczny. (błagam tylko nie pytajcie po co)

> 1. Czy oprócz samych mechanizmów, przełączników, podłokietników i kabli jest mi coś jeszcze

> potrzebne?

> 2. Co z modułem sterowania elektrycznym podnoszeniem szyb? Czy w modelu bez elektrycznych szyb jest

> taki moduł, a jeśli nie ma czym go zastąpić?

Moduł sterowania szyb to zwykły przekaźnik.

Napisano
  • Autor

> Moduł sterowania szyb to zwykły przekaźnik.

Czyli wystarczy odmontować manualny mechanizm i zamontować elektryczny, podpiąć wtyczki w odpowiednie miejsca i bez żądnych dodatkowych urządzeń i kosztów wszystko powinno działać?

Napisano

Podłączę się z pytaniem. Gdzie znajduje się orginalnie ów przekaźnik ? róbowałem znaleźć ale coś mi się nie udało wink.gif Oraz jak by on wyglądał ? Pozdr.

P.S. Pytanie drugie czy jak mam wersję bez domykacza szyb to czy mogę sobie jakoś domykacz podłączyć ? Posiadam taki szeroki przekaźnik z bravy. ( Orginalnie to się chyba nazywa funkcja komfort czy jakoś tak wink.gif )

Napisano

Oryginalnie przekaźnik znajduje się w schowku pasażera w górnej jego części. Jest tam cała listwa z przekaźnikami i bezpiecznikami.

Napisano

> Oryginalnie przekaźnik znajduje się w schowku pasażera w górnej jego części. Jest tam cała listwa z

> przekaźnikami i bezpiecznikami.

Czasem w S-kach tam jest puste miejsce. Ale ogólnie pod klapką u góry w schowku pasażera powinna być tablica z przekaźnikami i bezpiecznikami.

Co do elektrycznych szyb to napięcie po stacyjce idące do drzwi jest załączane przekaźnikiem. Cała instalacja jest sterowana przyciskami od szyb.

Napisano
  • Autor

> Czasem w S-kach tam jest puste miejsce. Ale ogólnie pod klapką u góry w schowku pasażera powinna

> być tablica z przekaźnikami i bezpiecznikami.

> Co do elektrycznych szyb to napięcie po stacyjce idące do drzwi jest załączane przekaźnikiem. Cała

> instalacja jest sterowana przyciskami od szyb.

Co jeśli się okaże, że mam pecha i mój model nie posiada tablicy z bezpiecznikami w schowku, a co za tym idzie modułu sterowania szybami elektrycznymi? Można wtedy uznać, że cała operacja zamiany manualnego opuszczania szyb na elektryczny jest psu w budę?

Napisano

> Co jeśli się okaże, że mam pecha i mój model nie posiada tablicy z bezpiecznikami w schowku, a co

> za tym idzie modułu sterowania szybami elektrycznymi? Można wtedy uznać, że cała operacja

> zamiany manualnego opuszczania szyb na elektryczny jest psu w budę?

Mój nie posiadał i dołożyłem, trochę zabawy ze schematami i da rade, a tak OT to mam na zbyciu cały komplet

Napisano

> Co jeśli się okaże, że mam pecha i mój model nie posiada tablicy z bezpiecznikami w schowku, a co

> za tym idzie modułu sterowania szybami elektrycznymi? Można wtedy uznać, że cała operacja

> zamiany manualnego opuszczania szyb na elektryczny jest psu w budę?

Wyprowadzasz od stacyjki poprzez bezpiecznik przewód do przekaźnika, z przekaźnika idziesz do drzwi, w drzwiach zakładasz okablowanie od elektryki i tyle. Przekaźnik zwykły z motoryzacyjnego za 5zł, a gdzie go zamontujesz to już twoja sprawa.

Napisano

To nie jest taki zwykły przekaźnik, ten zielony powoduje że jak przytrzymasz przycisk to szyba się automatycznie zamyka lub otwiera

Napisano

> To nie jest taki zwykły przekaźnik, ten zielony powoduje że jak przytrzymasz przycisk to szyba się

> automatycznie zamyka lub otwiera

I gdzie on się fabrycznie znajduje, lub do czego poweinien być podłączony ?

Napisano

> To nie jest taki zwykły przekaźnik, ten zielony powoduje że jak przytrzymasz przycisk to szyba się

> automatycznie zamyka lub otwiera

Nie ma czegoś takiego fabrycznie w mk1. Jest zwykłe sterowanie i żeby zamknąć szybę trzeba trzymać przycisk aż do zamknięcia. Mam dwa mk1 i w obu przekaźniki są takie same mimo że wersje wyposażenia różne (GT i ELX).

Napisano

Ja miałem w swoim Punto fabrycznie elektryczne szyby z przodu. Zeby otworzyc szybe musiałem cały czas wciskac przycisk i zeby zamknąc tak samo. Domykania nie było. Założył mi je dopiero elektryk przy okazji zakładania alarmu. I działa już 12 lat bez problemu. A ostatnio założyłmi - za nieduża kase automatyczny włącznik świateł. Nareszcie nie musze pamiętac o ich włączaniu i wyłączaniu. Wg mnie fajna rzecz.

Napisano

> Ja miałem w swoim Punto fabrycznie elektryczne szyby z przodu. Zeby otworzyc szybe musiałem cały

> czas wciskac przycisk i zeby zamknąc tak samo. Domykania nie było. Założył mi je dopiero

> elektryk przy okazji zakładania alarmu. I działa już 12 lat bez problemu. A ostatnio założyłmi

> - za nieduża kase automatyczny włącznik świateł. Nareszcie nie musze pamiętac o ich włączaniu

> i wyłączaniu. Wg mnie fajna rzecz.

To po co wyłączasz światła jak gasisz samochód? Przecież na wyłączonej stacyjce nie świecą, a podczas rozruchu i tak zasilanie świateł jest rozłączane.

Napisano

> a co powiecie na coś takiego?

> http://www.rarr.pl/alarmy_modul_pwn2.htm

Po co kombinujesz i utrudniasz sobie życie? Kup najzwyklejszy przekaźnik w motoryzacyjnym i wepnij go w instalację elektrycznych szyb. Jakby co to mam na zbycie komplet łącznie z zamkami do wersji 3D.

Napisano

> To po co wyłączasz światła jak gasisz samochód? Przecież na wyłączonej stacyjce nie świecą, a

> podczas rozruchu i tak zasilanie świateł jest rozłączane.

W moim Kropku owszem - po wyłączeniu kluczykiem światła gasły ale po włączeniu natychmiast się zapalały więc szkoda mi było aku żeby rozrusznik pracował przy włączonych światłach.

Napisano

Znajduje się w schowku pasażera, schemat podłączenia w załączniku.

post-106893-14352510213317_thumb.jpg

Napisano

Ja dokładałem u siebie, podłączyłem dokładnie jak na schemacie i działało domykanie ale tylko szyba od kierowcy, od pasażera było normalnie.

Napisano

> W moim Kropku owszem - po wyłączeniu kluczykiem światła gasły ale po włączeniu natychmiast się

> zapalały więc szkoda mi było aku żeby rozrusznik pracował przy włączonych światłach.

Przy kręceniu rozrusznikiem światła są rozłączane.

Napisano

> Przy kręceniu rozrusznikiem światła są rozłączane.

U mnie nie były - przygasały a rozrusznik ciężej się kręcił.

Napisano

> U mnie nie były - przygasały a rozrusznik ciężej się kręcił.

Hmm wątpię, że takie coś zależało od wersji - może miałeś jakiś sklejony przekaźnik czy coś ?

Napisano

> U mnie nie były - przygasały a rozrusznik ciężej się kręcił.

Nie przygasały tylko pewnie takie wrażenie miałeś bo gasną tylko światła mijania. Pozycyjne świecą dalej. Testowałem to z odpiętym rozrusznikiem i po przekręceniu stacyjki na rozruch światła gasną do czasu puszczenia kluczyka. Miałeś lampy H4 czy 2xH1 ? Ja testowałem na H4.

Napisano

Tak było i nie wnikałem czemu - nie wiedziałem po prostu, że może być inaczej. Moje poprzednie Punto z 1997 r. (to które popełniło samobójstwo cool.gif ) też tak miało. W ogóle to jakaś ponoć unikalna wersja jest - 55SX a ma elektryczne szyby z przodu i centralny zamek. Inne które stały w salonie wtedy nie były tak wyposażone.

Napisano

> Nie przygasały tylko pewnie takie wrażenie miałeś bo gasną tylko światła mijania. Pozycyjne świecą

> dalej. Testowałem to z odpiętym rozrusznikiem i po przekręceniu stacyjki na rozruch światła

> gasną do czasu puszczenia kluczyka.

Aż poleciałem do garażu sprawdzić...

I MASZ RACJĘ - gasną mijania a świecą pozycyjne. Kurcze - przez 11 lat żyłem w błędzie smile.gif I automat niepotrzebny smile.gif

> Miałeś lampy H4 czy 2xH1 ? Ja testowałem na H4.

H4.

Napisano

Maarkiz masz auto krajowe czy sprowadzane? W Niemczech widziałem bardzo dużo wersji S z szybami na korbkę i np. dwoma airbagami. Polską salonówkę ELX widziałem nawet bez jednego airbaga, sąsiad taką miał i to 97r.

Napisano

> Tak było i nie wnikałem czemu - nie wiedziałem po prostu, że może być inaczej. Moje poprzednie

> Punto z 1997 r. (to które popełniło samobójstwo ) też tak miało. W ogóle to jakaś ponoć

> unikalna wersja jest - 55SX a ma elektryczne szyby z przodu i centralny zamek. Inne które

> stały w salonie wtedy nie były tak wyposażone.

Punto siostry to dokladnie ta sama wersja. Auto bylo ponoć sprowadzone z Włoch ( dowiedzialem sie przy okazji kupowania czegostam w ASO ).

Napisano

> Maarkiz masz auto krajowe czy sprowadzane? W Niemczech widziałem bardzo dużo wersji S z szybami na

> korbkę i np. dwoma airbagami. Polską salonówkę ELX widziałem nawet bez jednego airbaga, sąsiad

> taką miał i to 97r.

A bo ja wiem skąd Kropek jest? Kupiłem w polskim salonie nówkę sztukę smile.gif To jest wersja 55 SX bez żadnej poduszki powietrznej.

Napisano

> Punto siostry to dokładnie ta sama wersja. Auto bylo ponoć sprowadzone z Włoch ( dowiedziałem się

> przy okazji kupowania czegostam w ASO ).

A wiesz może jak to sprawdzić? Tak z ciekawości.... Może na tabliczce? Albo na rachunku by było - jeśli go gdzieś bym znalazł smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.