Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo MK3 vs Vectra C vs Primera

Featured Replies

Napisano

budżet do 22k więc nie jakiś wygórowany... Szukam benzyny do zagazowania:) o ile o mondeo wiem prawie wszystko (silniki 1.8 i 2.0 zalecane) to o Vectrze i Primerze nic. I właśnie w tym kierunku szukam podpowiedzi. Jakie silniki są godne polecenia w tych dwóch samochodach, oczywiście dobrze współpracujące z gazem. Jakieś inne sugestie, które roczniki faworyzować a które omijać szerokim łukiem. Na co zwracać uwagę przy kupnie. Może jakieś szczególne bolaczki. aha, i Passat odpada:)

Napisano

W zeszlym roku kupilem Mondeo mk3 1.8

Pojezdzilem rok i sprzedalem. Teraz mam Primere p12 1.8.

Ogolnie kilka uwag z mojej strony.

1. Mialem wersje z silnikiem 1.8 125KM. Niektorzy pisza ze 1.8 jest za slaby do mondeo. Moim zdaniem nie byl. Niestety 1.8 w Primerze jest slabszy i to czuc.

2. Mondeo kupilem z przebiegiem prawie 160kkm, zrobilem nim okolo 25kkm. I niestety przykro to mowic ale zaczal sie sypac. Te nieszczesne klapki w kolektorze dolotowym o ktorych mozna sie naczytac strasznych historii na forach, niestety cos zaczely stukac. Pozatym od poczatku cos stukalo w silniku gdy byl rozgrzany. Myslalem ze to napinacz paska, ale zostal wymieniony i nic to nie pomoglo.

Pozatym silnik zaczal brac duze ilosci oleju. (okolo 0,5l na 1000km). Pozatym psulo sie mnustwo [motyla noga]. A to klamka w drzewach padla. A to sie urwal zameczek od schowka. A to znowu uchwyt na butelki przestaw sie blokowac i caly czas wystawal. A to w oryginalbym radiu przestalo dzialac tuner FM. Linka gazu mi sie kiedy urawala w srodku nocy. Cos zaczelo przerywac w silniku przy przyspieszaniu przy niskich obrotach. Doszedlem do tego ze to przewody, wymienilem - pomoglo na kilka miesiecy i potem znowu zaczelo. Ogolnie trafilem raczej na kiepsko zadbany egzemplarz, za wsumie dosc niska cene, i pewnie stad takie problemy. Ale mimo wszystko niesmak pozostal.

3. Primere mam narazie od kilku miesiecy. Kupilem z przebiegiem niecale 100kkm. Zrobilem jak narazie niecale 10kkm. Wszysko chodzi jak w zegarku. Auto jest praktycznie jak nowe z salonu. I jak narazie nie musialem przy nim robic absolutnie nic. Na forach przed kupnem sie naczytalem ze silnik 1.8 lubi brac olej. Nic takiego u mnie nie zaobserwowalem. Przez te 10kkm nie wzial wiecej niz 0.1 - 0.2 litra. Jesli primera utrzyma taka bezawarynosc jeszcze przez jakis czas, to naprawde sie przekonam do japonskich samochodow.

4. Mondeo bylo ciutke wieksze, i wydaje mi sie ze ciutke wygodniejsze. Zawieszenie zdecydowanie lepsze, zwlaszcza na krete drogi. Primera idealnie nadaje sie na autostrade, ale do jazdy po kretych drogach - nie do konca. Mondeo nadawalo sie na kazde warunki i naprawde sie nim fajnie jezdzilo.

Takze podsumowujac - Mondeo troche lepsze w prowadzeniu, ale zato IMHO zdecydowanie bardziej awaryjne.

PS - co do lpg nie mam pojecia bo nie montowalem w zadnym z nich.

Napisano
  • Autor

> 2. Mondeo kupilem z przebiegiem prawie 160kkm, zrobilem nim okolo 25kkm. I niestety przykro to

> mowic ale zaczal sie sypac. Te nieszczesne klapki w kolektorze dolotowym o ktorych mozna sie

> naczytac strasznych historii na forach, niestety cos zaczely stukac. Pozatym od poczatku cos

> stukalo w silniku gdy byl rozgrzany. Myslalem ze to napinacz paska, ale zostal wymieniony i

> nic to nie pomoglo.

> Pozatym silnik zaczal brac duze ilosci oleju. (okolo 0,5l na 1000km). Pozatym psulo sie mnustwo

> [motyla noga]. A to klamka w drzewach padla. A to sie urwal zameczek od schowka. A to znowu

> uchwyt na butelki przestaw sie blokowac i caly czas wystawal. A to w oryginalbym radiu

> przestalo dzialac tuner FM. Linka gazu mi sie kiedy urawala w srodku nocy. Cos zaczelo

> przerywac w silniku przy przyspieszaniu przy niskich obrotach. Doszedlem do tego ze to

> przewody, wymienilem - pomoglo na kilka miesiecy i potem znowu zaczelo. Ogolnie trafilem

> raczej na kiepsko zadbany egzemplarz, za wsumie dosc niska cene, i pewnie stad takie problemy.

> Ale mimo wszystko niesmak pozostal.

chyba masz jakiś masakryczny niefart. który był rocznik tego mondeo? ja celuje w tego po faceliftingu czyli 2004.

> 3. Primere mam narazie od kilku miesiecy. Kupilem z przebiegiem niecale 100kkm. Zrobilem jak

> narazie niecale 10kkm. Wszysko chodzi jak w zegarku. Auto jest praktycznie jak nowe z salonu.

> I jak narazie nie musialem przy nim robic absolutnie nic. Na forach przed kupnem sie

> naczytalem ze silnik 1.8 lubi brac olej. Nic takiego u mnie nie zaobserwowalem. Przez te 10kkm

> nie wzial wiecej niz 0.1 - 0.2 litra. Jesli primera utrzyma taka bezawarynosc jeszcze przez

> jakis czas, to naprawde sie przekonam do japonskich samochodow.

który rocznik jaka cena?

> 4. Mondeo bylo ciutke wieksze, i wydaje mi sie ze ciutke wygodniejsze. Zawieszenie zdecydowanie

> lepsze, zwlaszcza na krete drogi. Primera idealnie nadaje sie na autostrade, ale do jazdy po

> kretych drogach - nie do konca. Mondeo nadawalo sie na kazde warunki i naprawde sie nim fajnie

> jezdzilo.

to chyba każdy potwierdzi

> Takze podsumowujac - Mondeo troche lepsze w prowadzeniu, ale zato IMHO zdecydowanie bardziej

> awaryjne.

> PS - co do lpg nie mam pojecia bo nie montowalem w zadnym z nich.

a szkoda:)

Napisano

> chyba masz jakiś masakryczny niefart. który był rocznik tego mondeo? ja celuje w tego po

> faceliftingu czyli 2004.

Moj byl 2002 czyli wsumie z samego poczatku produkcji.

> który rocznik jaka cena?

Ja mieszkam w Irlandii.

Rocznik 2003. Kupilem w UK za 2900 funtow.

Ale podliczajac podatek rejestracyjny w Irl kosztowalo mnie to auto ponad 4500euro.

Normalnie byl takie wyrwal za 3500, ale mysle ze warto bylo doplacic, wlasnie za to ze jest w naprawde idealnym stanie. A za 3500 moglbym wyrwac grata takiego jak mialem mondeo wczesniej.

> to chyba każdy potwierdzi

smile.gif

> a szkoda:)

No LPG u mnie nie ma, wiec nawet nie mam nad czym sie zastanawiac.

Napisano

> myślałem ze jest troche wiecej uzytkowników tych aut.

Jak poszukasz w szukajce, to cos znajdziesz - w koncu ile razy mozna pisac o Mondeo i Vectrze biglaugh.gif.

Zeby nie bylo - Viki mam, jezdze, zyje z nia, ale srednio jestem szczesliwy. Tragedii nie ma, ale powinno/mogloby byc lepiej. Plus sugeruje zajrzec na kaciki tematyczne - Forda i Opla. Znajdziesz sporo waytogo.gif

Co do gazu - albo 1.8 albo 2.2 NIE Direct. Ewentualnie 3.2 V6.

Napisano

Vectra 1.8 125KM bardzo ladnie chodzi na gazie. ok.gif

Moim zdaniem dosc dobry samochod. Bez wodotryskow, co jest zaletą.

Zrobilem okolo 20kkm bez awarii. Przebieg powoli dobija do 200k.

Wymienilem gumy i laczniki stabilizatora, klocki, olej, geometrię ,teraz opony i w zasadzie nic wiecej ok.gif

Wszystko co wymieniam oprocz klockow było jeszcze fabryczne ,łacznie z oponami icon_eek.gif

Na 10kkm dolewam 1l oleju.

Jedno co mnie wnerwia to plastiki wewnatrz pokryte jakas cienka warstwą gumy ktorą łatwo zerwac przy byle dotknieciu. Paznokciami ,albo jakimi pierscionkami. Guma jest matowa ,a plastik pod spodem ma połysk. Na szczescie jedno i drugie jest czarne.

Klamka w drzwiach pasażera wyglada jednak tragicznie no.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.