Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

układ chłodzenia silnika astra G

Featured Replies

Napisano

witam. bede w swojej astrze montował ogrzewanie postojowe, i mam pytanko do kolegów. czy wpiąc sie w układ silnika szeregowo czy równolegle???? myslałem o wpięciu sie w szereg miedzy silnik a nagrzewnicę ale w nagrzewnicy jest chyba zawór jakis. czy jak zamknę pokrętłem ciepłe powietrze w kabinie to czy płyn bedzie mógł swobodnie przepływac???? na ktos moze schemat rozrysowany jak to jest w strze G???? pozdrawiam.

Napisano

> witam. bede w swojej astrze montował ogrzewanie postojowe, i mam pytanko do kolegów. czy wpiąc sie

> w układ silnika szeregowo czy równolegle???? myslałem o wpięciu sie w szereg miedzy silnik a

> nagrzewnicę ale w nagrzewnicy jest chyba zawór jakis. czy jak zamknę pokrętłem ciepłe

> powietrze w kabinie to czy płyn bedzie mógł swobodnie przepływac???? na ktos moze schemat

> rozrysowany jak to jest w strze G???? pozdrawiam.

w A-G był stosowany elektryczny zawór odcinający dopływ cieczy chłodzącej do nagrzewnicy - działał w skrajnym położeniu pokrętła temperatury (skręcony na minimum), - sterowany mikrostykiem w panelu nawiewów, czasem te zawory się psuły i GM zastąpił je mostkiem w postaci czwórnika, tak więc można by zastosować grzałkę płynu chłodniczego pod warunkiem że nie będziesz skręcał pokrętła na minimum kiedy będzie grzać, można go też pewnie w panelu odciąć elektrycznie lub po prostu wypiąć z niego wtyczkę kiedy jest otwarty i spokój,

brat

Napisano
  • Autor

> w A-G był stosowany elektryczny zawór odcinający dopływ cieczy chłodzącej do nagrzewnicy - działał

> w skrajnym położeniu pokrętła temperatury (skręcony na minimum), - sterowany mikrostykiem w

> panelu nawiewów, czasem te zawory się psuły i GM zastąpił je mostkiem w postaci czwórnika, tak

> więc można by zastosować grzałkę płynu chłodniczego pod warunkiem że nie będziesz skręcał

> pokrętła na minimum kiedy będzie grzać, można go też pewnie w panelu odciąć elektrycznie lub

> po prostu wypiąć z niego wtyczkę kiedy jest otwarty i spokój,

> brat

czyli jak ustawie pokretło na grzenia na maxa i odłacze silniczek zaworu nagrzewnicy to ciagle bedzie zawór otwarty i zawsze bedzie płyn przechodził przez nagrzewnice. a jak bedzie latem, jak pokrętło bedzie ustawione na zimne powietrze????? rozumiem ze wtedy kręcac pokretłem ogrzewania bede tylko zamykał dopływ goracego popwietrza, ale czy zamykanie klapki skutecznie bedzie zasłaniac nadmuch goracego powietrza???? dodam ze mam klime manualną ale to chyba niema zbytnio nic do rzeczy.

Napisano

> czyli jak ustawie pokretło na grzenia na maxa i odłacze silniczek zaworu nagrzewnicy to ciagle

> bedzie zawór otwarty i zawsze bedzie płyn przechodził przez nagrzewnice. a jak bedzie latem,

> jak pokrętło bedzie ustawione na zimne powietrze????? rozumiem ze wtedy kręcac pokretłem

> ogrzewania bede tylko zamykał dopływ goracego popwietrza, ale czy zamykanie klapki skutecznie

> bedzie zasłaniac nadmuch goracego powietrza???? dodam ze mam klime manualną ale to chyba niema

> zbytnio nic do rzeczy.

z tego co wiem to jest zawór dwustanowy a nie proporcjonalny, zamyka tylko w skrajnym położeniu pokrętła temperatury, później jest otwarty, temperatura nawiewu regulowana jest za pomocą mieszania powietrza a nie przez przymykanie dopływu cieczy chłodzącej, wówczas przecież nie było by możliwe zastąpienie zaworu czwórnikiem,

możesz poszukać w archiwum było coś pisane na temat tego zaworu nagrzewnicy (w kontekście jego uszkodzeń),

brat

Napisano

> ... było by możliwe zastąpienie zaworu czwórnikiem,

Skąd to określenie? Jeżeli już to dwójnikiem.

Napisano

> Skąd to określenie? Jeżeli już to dwójnikiem.

fakt, niezbyt poprawnie używam określenia elektrycznego w odniesieniu do układów hydraulicznych, niemniej dość czytelne wydaje mi się określenie czwórnik do układu z czterema końcówkami bo tak to wygląda w A-G,

brat

Napisano

> ... określenie czwórnik do układu z czterema końcówkami bo

> tak to wygląda w A-G,

A mnie kołacze się coś po łepetynie, że jest to element z dwoma

końcówkami - wlotem i wylotem. Instalowany na wlocie do nagrzewnicy.

Były zdjęcia na forum.

Chyba, że coś pokręciłem.

Napisano

> A mnie kołacze się coś po łepetynie, że jest to element z dwoma

> końcówkami - wlotem i wylotem. Instalowany na wlocie do nagrzewnicy.

> Były zdjęcia na forum.

> Chyba, że coś pokręciłem.

w F-ce czy V-A jest to dwójnik sterowany podciśnieniem,

w G elektrozawór nagrzewnicy jest czwórnikiem,

284323701-zawor_nagrz.JPG

284323701-1280421213_1.jpg

brat

post-98214-1435251022179_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

jezeli dobrze kumam to płyn krązy w ten sposób jak na rysunku. przy otwartym zaworze krązy tak jak pokazuja czerwone strzałki, a kiedy zamkniemy zawór krązy tak jak pokazują niebieskie strzałki.

post-27480-14352510222209_thumb.jpg

Napisano

> w G elektrozawór nagrzewnicy jest czwórnikiem,

OK

Napisano

> jezeli dobrze kumam to płyn krązy w ten sposób jak na rysunku. przy otwartym zaworze krązy tak jak

> pokazuja czerwone strzałki, a kiedy zamkniemy zawór krązy tak jak pokazują niebieskie

> strzałki.

być może, niestety nie miałem tego w ręce aby obadać organoleptycznie frown.gif

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.