Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świece żarowe miganie

Featured Replies

Napisano

Quote:

ŚWIECE ŻAROWE

(koloru żółtobursztynowego)

(wersje na olej

napędowy)

(...)

W zależności od wersji samochodu lampka sygnalizacyjna może spełniać także funkcję diagnostyczną, sygnalizując usterki w układzie nagrzewania świec żarowych. Błyskanie lampki

przez 60 sekund - po uruchomieniu silnika lub dłuższych próbach uruchomienia - oznacza usterkę w układzie nagrzewania świec żarowych. Jeżeli silnik uruchomi się i pracuje prawidłowo,

zwrócić się mimo to jak najszybciej do ASO Fiata w celu usunięcia usterki.

To znalazłem w serwisówce.

Ale do rzeczy. Dziś pierwszy raz mi w trakcie jazdy zaczęła błyskać i zgasła nawet chyba po tych 60sekundach. Nie odczuwałem, aby coś było nie tak z pracą silnika.

Moje pytanie, czy ktoś miał podobnie? czy muszę wymienić świece? czy może coś innego? Gdzie podpiąć się pod kompa i ile $ kosztuje taka przyjemność?

Z góry dziękuje...

Napisano
  • Autor

Jeszcze pytanie. Jaki powinien być akumulator do 1.9JTD 80KM?

Bo mam wsadzony jakiś noname i nie ma nic napisane...

Warto kupować żelowy?

Napisano

sprawdzić świece żarowe , prawdopodobnie jakaś uwalona lub padła centralka świec żarowych

Napisano

> Jeszcze pytanie. Jaki powinien być akumulator do 1.9JTD 80KM?

> Bo mam wsadzony jakiś noname i nie ma nic napisane...

> Warto kupować żelowy?

ostatnio przerabiałem ten temat.

Przy kupnie auta nie sprawdziłem jaki siedzi pod maską i jak zaczęły dziać się problemy okazało się że miałem 44Ah, 360A boje_sie.gifscrewy.gif

Według konkurencyjnego forum akumulator do 1,9JTD powinien być: "Akumulator / 12 V 48 A×h/350 A, minus na masie"

A co ciekawe do 1,2 zalecają: "12 V 50 A×h/250 A (wersje z klimatyzacją), minus na masie"

Od razu mówię, że donica na akumulator jest tak mała, że mnie zmieściła się tylko Centra Futura 53Ah, 540A.

60Ah jest parę centymetrów za duży, no chyba że chcesz się bawić ze zmianą donicy.

Pozdrawiam

Napisano

W 1.9 JTD fabrycznie jest akumulator 50Ah, zamontowany w wiekszej "doniczce" (jeszcze wieksza nie istnieje). Max co tam wejdzie to Centra Futura 53Ah i taki aku spokojnie wystarcza.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Ale do rzeczy. Dziś pierwszy raz mi w trakcie jazdy zaczęła błyskać i zgasła nawet chyba po tych

> 60sekundach. Nie odczuwałem, aby coś było nie tak z pracą silnika.

Przerabiałem to w Punto II FL MultiJet 1.3

Dopóki jest ciepło można jeździć, jak zaczną się przymrozki będzie ciężko zapalić, przez to załatwiłem akumulator. Nie wiem jak w Twoim silniku, ale w moim trzeba bardzo uważać przy odkręcaniu świec, można je urwać i naprawa sporo kosztuje.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Przerabiałem to w Punto II FL MultiJet 1.3

> Dopóki jest ciepło można jeździć, jak zaczną się przymrozki będzie ciężko zapalić, przez to

> załatwiłem akumulator. Nie wiem jak w Twoim silniku, ale w moim trzeba bardzo uważać przy

> odkręcaniu świec, można je urwać i naprawa sporo kosztuje.

mój jedzie na diagnostykę w środę do auto hit'a w tychach... może tam coś wywróżą

Napisano

> Dziś pierwszy raz mi w trakcie jazdy zaczęła błyskać i zgasła nawet chyba po tych

> 60sekundach. Nie odczuwałem, aby coś było nie tak z pracą silnika.

> Moje pytanie, czy ktoś miał podobnie?

W trakcie jazdy nigdy nie zaświeciła mi się kontrolka od świec żarowych, ale przy próbie odpalenia (w okresie zimowym) miałem chyba dwie takie sytuacje (na przejechanych przeze mnie około 100 kkm). Cóż, pomigała sobie chyba te 60 sekund i dało się bez problemu odpalić. Jeżeli nie pali Tobie ta kontrolka notorycznie to daj sobie z tym spokój wink.gif

Napisano

Ja również nie miałem nigdy problemów z kontrolką podczas jazdy.

Przy próbie odpalenia migała, wymieniłem wszystkie świece. Ze względu na dostęp wolałem każda wymienić grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.