Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Dziwne szuranie podczas skretu w prawym tylnym kole

Featured Replies

Napisano

Witam, Panowie co moze byc przyczyna ze podczas skretu w lewo z tylnej prawej okolicy wydobywa sie dziwne szuranie. Dwa dni temu wymienialem cale kola na zimowki (wywazone) ale problem istnieje nadal. Dodatkowo czasami podczas jazdy na wprost tez z okolic prawego tylnego kola cos drzy jakby wpadalo w jakis rezonans (glownie na 3 biegu w zakresie obrotow 2,5-3 tys). Co do szurania z pierwszego pytania problem wystepuje na biegu jak i luzie.

Napisano

> Witam, Panowie co moze byc przyczyna ze podczas skretu w lewo

Może to być coś z wydechem (np luźne wieszaki i przy skręcie wydech ociera się o podwozie - miałem coś takiego).

Zaciągasz ręczny na postoju? Może to coś z hamulcem w tylnym kole - samoregulator poszedł, linka ręcznego za krótka? U mnie szura jak się szczęki ręcznego przykleją do bębna (np po deszczu).

Ewentualnie tuleje tylnej belki, ale nie wiem jakie dźwięki wydają.

Napisano
  • Autor

> Może to być coś z wydechem (np luźne wieszaki i przy skręcie wydech ociera się o podwozie - miałem

> coś takiego).

W wakacje wyleciala mi oslona termiczna z pod tylnego tlumika - naprostowalem ja i zamontowalem na nowo. We wrzesniu sciagalem caly wydech (od silnika do konca), ale wczesniej chyba tez wystepowal problem - niesteyt nie pamietam).

> Zaciągasz ręczny na postoju? Może to coś z hamulcem w tylnym kole - samoregulator poszedł, linka

> ręcznego za krótka? U mnie szura jak się szczęki ręcznego przykleją do bębna (np po deszczu).

> Ewentualnie tuleje tylnej belki, ale nie wiem jakie dźwięki wydają.

Z recznym od czasu kupna samochodu mialem problemy, po deszczach albo niskich temperaturach blokowal kola po spuszczeniu recznego - mimo wszystko normlanie go uzywalem i uzywam nadal. Zwrocilem jednak uwage na to ze od kilku tygodniu reczny juz nie blokuje kol. Dzieki za wskazówki.

Napisano

Sprawdź nadkola z tworzywa. Jeśli są luźne to będą przycierały o oponę na zakrętach.

Szukaj na nich śladów po tarciu.

Jeśli to one, to głośniej radio i po problemie. zlosnik.gif

Napisano

Miałem podobnie też w prawym tylnym kole ale tylko jak jechałem po rondzie lub większym łuku icon_rolleyes.gif zdjąłem bęben przeczyściłem wsio i ustąpiło . Co do rezonansu to też tak mam ,pomogło by wstawienie plecionki gdzieś w przed katalizatorem pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.