Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uniwersalny centralny zamek

Featured Replies

Napisano

Witam

Naszło mnie na modyfikacje mojego sedanika. Na pierwszy ogień idzie zamek centralny i już pytanie, bo nie wiem jaki wybrać. Trafiłem na taki - niby dedykowany klik , ale może ktoś ostatnio kupował, montował coś podobnego i coś podpowie...

Edit: albo taki klik

Napisano

Odnośnie tego "dedykowanego" to powiem tylko tyle, że jest to zwykły uniwersalny zestaw, a dedykowanie objawia się tym, że masz już podoginane cięgna od siłowników i instrukcję montażu dla konkretnego modelu samochodu, w tym przypadku Astry F.

Ja 4 lata temu też zapragnąłem mieć centralny zamek ale poszedłem inną drogą - kupiłem oryginalne siłowniki i centralkę sterującą, wiązka to żadna filozofia wink.gif

Dlatego też polecam Ci taką właśnie drogę.

Poza tym jeśli chcesz już zakładać centralny to pokusiłbym się o coś z jakimś alarmem od razu przy okazji grinser006.gif

No ale każdy woli coś innego smile.gif

Napisano

W 100% zgadzam się z przedmówcą. Sam zakładałem uniwersalny jakieś 2 lata temu i teraz szukam oryginału. Po pierwsze cięgna się luzują i raz na jakiś czas (co kilka miesięcy) trzeba zdejmować boczki i dokręcać. Na forum czytałem że można użyć środka do blokowania śrub, farby olejnej. Tak też uczyniłem. Po 4 miesiącach miałem to samo więc zakleiłem poxipolem teraz znów coś się poluzowało... Poza tym musisz wiercić w drzwiach. No i to że jak otwiera się zamek to jest takie fajne łupnięcie xD Przy oryginale niema z tym problemu... Tylko jak kupujesz oryginał to musisz się liczyć z tym że do drzwi będzie inny klucz niż ten od stacyjki chyba że da się przełożyć wkładki ale to już zależy np. od roczników obu zamków smile.gif

Napisano

> Tylko jak kupujesz

> oryginał to musisz się liczyć z tym że do drzwi będzie inny klucz niż ten od stacyjki chyba że

> da się przełożyć wkładki ale to już zależy np. od roczników obu zamków

Nie zgadzam się z Tobą - bębenek/wkładka zostaje jak był, dochodzi do niego tylko taki przełącznik, który wykrywa przekręcenie kluczyku i de facto otwiera/zamyka na tej podstawie samochód wink.gif

Prawdopodobnie trzeba będzie kupić całe zamki z siłownikami, bo np. moje zamki nie miały otworów montażowych do przykręcenia siłowników frown.gif

Napisano
  • Autor

> Odnośnie tego "dedykowanego" to powiem tylko tyle, że jest to zwykły uniwersalny zestaw, a

> dedykowanie objawia się tym, że masz już podoginane cięgna od siłowników i instrukcję montażu

> dla konkretnego modelu samochodu, w tym przypadku Astry F.

To w zasadzie widać gołym okiem, poza drutami jest identyczny z innymi ok.gif

> Ja 4 lata temu też zapragnąłem mieć centralny zamek ale poszedłem inną drogą - kupiłem oryginalne

> siłowniki i centralkę sterującą, wiązka to żadna filozofia

> Dlatego też polecam Ci taką właśnie drogę.

> Poza tym jeśli chcesz już zakładać centralny to pokusiłbym się o coś z jakimś alarmem od razu przy

> okazji

> No ale każdy woli coś innego

No i namieszał mi zlosnik.gif Alarmu nie chcę, dość miałem przygód z tymi wynalazkami. Jedyny dobry zestaw to była Proxima w corsie, ale to już chyba parę setek kosztuje. Ma być sam central ok.gif

Napisano
  • Autor

No a dla oryginalnych siłowników są gotowe miejsca montażowe z otworami itp?

Napisano

> No a dla oryginalnych siłowników są gotowe miejsca montażowe z otworami itp?

Tak, ale wymienia sie z calym zamkiem ryglujacym drzwi (gotowe otwory juz sa, bo normalny zamek jest tam przymocowany...). Robilem centralny zamek wedlug oryginalu w AF i CB, zamki do drzwi kupowalem po 40 PLN (masz szeroki wybor dawcow: Astra F, Vectra A, Calibra, Corsa B). Silnik do klapy tylnej tylko od AF.

Coz, za niedlugi czas wymontuje uniwersalny centralny zamek ze swojego wozu i wstawie oryginal (czesci juz mam... zlosnik.gif). W razie czego sluze rada i czesciami.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Tak, ale wymienia sie z calym zamkiem ryglujacym drzwi (gotowe otwory juz sa, bo normalny zamek

> jest tam przymocowany...). Robilem centralny zamek wedlug oryginalu w AF i CB, zamki do drzwi

> kupowalem po 40 PLN (masz szeroki wybor dawcow: Astra F, Vectra A, Calibra, Corsa B). Silnik

> do klapy tylnej tylko od AF.

> Coz, za niedlugi czas wymontuje uniwersalny centralny zamek ze swojego wozu i wstawie oryginal

> (czesci juz mam... ). W razie czego sluze rada i czesciami.

> Pozdrawiam

A to tak wygląda hmm.gif W sumie dobrze, że można się tak wymieniać częściami między Opelkami. Będę miał na uwadze, jak jeszcze nie wsadzę uniwersalnego smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.