Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Solar-dach- dzialanie

Featured Replies

Napisano

Witam

Znajomy sporwadzil ostatnio A4 z Luxemburga z taka wlansie opcja czyli szyberdachem w ktorym jest solar... na szybko zdazyl mi powiedziec ze w lecie zasila to niby klime a w zimie webasto... da rade takie cosik malego zasilic klime ? jakie ogolnie sa opinie na temat tego bajeru ? grinser006.gif

Napisano

> Witam

> Znajomy sporwadzil ostatnio A4 z Luxemburga z taka wlansie opcja czyli szyberdachem w ktorym jest

> solar... na szybko zdazyl mi powiedziec ze w lecie zasila to niby klime a w zimie webasto...

> da rade takie cosik malego zasilic klime ? jakie ogolnie sa opinie na temat tego bajeru ?

Włosi wprowadzili to jakiś czas temu w Lancii Thesis.

Zwróć uwagę na datę artykułu. KLIK >>>

Napisano

> Witam

> Znajomy sporwadzil ostatnio A4 z Luxemburga z taka wlansie opcja czyli szyberdachem w ktorym jest

> solar...

Jest tam zainstalowane coś takiego alledrogo

Moc 40W w pełnym słońcu więc nie ma mowy o zasileniu ani webasto ani klimy. Co najwyżej niewielkie wspomożenie ładowania aku...................

Napisano

cos kiedys mi sie obilo o uszy na forumm passata, ze w W8 ten patent napedza jakis osobny nadmuch, ktory wentyluje kabine nawet na postoju, ale moge sie mylic, albo cos zle zapamietalem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> cos kiedys mi sie obilo o uszy na forumm passata, ze w W8 ten patent napedza jakis osobny nadmuch,

> ktory wentyluje kabine nawet na postoju, ale moge sie mylic, albo cos zle zapamietalem

no ja wlasnie cos takiego slyszalem tylko kolega sie wyrazil ze w lato jest to w stanie chlodzic kabine niby klima gdzie nie musi byc odpalony silnik ... grinser006.gif

co do daty artykulu jak ktos tam napisal to wiem ze to staroc bo podobno juz w A8 z 96 roku to bylo smile.gif

Napisano

> Witam

> solar... na szybko zdazyl mi powiedziec ze w lecie zasila to niby klime a w zimie webasto...

> da rade takie cosik malego zasilic klime ? jakie ogolnie sa opinie na temat tego bajeru ?

bzdura. W odpowiednio słoneczny dzień i przy pewnej temperaturze włączają się po prostu wiatraki czyli zwykła wentylacja.

Napisano

> cos kiedys mi sie obilo o uszy na forumm passata, ze w W8 ten patent napedza jakis osobny nadmuch,

> ktory wentyluje kabine nawet na postoju, ale moge sie mylic, albo cos zle zapamietalem

Może cały układ pracuje jak chłodziarka absorpcyjna bez konieczności zużywania energii elektrycznej...?

Panele na dachu nie wytwarzają energii elektrycznej, lecz energię cieplną potrzebną do ogrzewania czynnika.

Ot. taka chłodziarka na propan-butan, tyle, że zamiast gazu wykorzystana jest w niej energia słoneczna.

Tak sobie kombinuję smile.gif

Napisano

> bzdura. W odpowiednio słoneczny dzień i przy pewnej temperaturze włączają się po prostu wiatraki

> czyli zwykła wentylacja.

Czytałem kiedyś że w BMW 7 zasila to klimę - słabiej niz normalnie pracujący samochód, ale podobno trochę schładza wnętrze.

Napisano

> Włosi wprowadzili to jakiś czas temu w Lancii Thesis.

> Zwróć uwagę na datę artykułu. KLIK >>

solardachy były dostępne w audi jako opcja już w późnych latach 90

Napisano

> Witam

nie zasila to klimy a samą cyrkulację powietrza czyli po ludzku nawiew

dzięki tamu auto nie nagrzeje się bardziej niż powietrze dookoła niego

Napisano

> no ja wlasnie cos takiego slyszalem tylko kolega sie wyrazil ze w lato jest to w stanie chlodzic

> kabine niby klima gdzie nie musi byc odpalony silnik ...

> co do daty artykulu jak ktos tam napisal to wiem ze to staroc bo podobno juz w A8 z 96 roku to bylo

znalazlem ten topic na forum passata, znalazl sie skan instrukcji od A8:

POPRAWIONY LINK BEZ LOGOWANIA

kurde, sprawdzalem bez logowania i dzialalo, w kazdym badz razie teraz jest OK.

Napisano

Ten solar napedza wentyl;ator w upalne dni. Robi to spora roznice jak auto stoi w pelnym sloncu. Sporo A8 ma takie rozwiazanie.

Zeby bateria sloneczna zasilala klima musiala by wyc co najmniej wielkosci dachu duzego auta.

Napisano
  • Autor

ok czyli wiedzial ze dzwonia ale nie wiedzial gdzie zlosnik.gif dzieki panowie za wyjasnienie zeby.GIF swoja droga bajer fajny ale czy jest to wydajne ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.