Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kłopoty ze sprzęgłem

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Mam problem ze swoim Mundkiem z 2001r., silnik 1.8 16V. Samochód w czasie jazdy dziwnie się zachowuje, a mianowicie zwiększa swoje oboroty o około 1000 - 1500 obr. i ledwie co przyspiesza. Co się mogło spie....ć ? Sprzęgło? Koło dwumasowe? HELP!!!

Napisano

> Witam wszystkich. Mam problem ze swoim Mundkiem z 2001r., silnik 1.8 16V. Samochód w czasie jazdy

> dziwnie się zachowuje, a mianowicie zwiększa swoje oboroty o około 1000 - 1500 obr. i ledwie

> co przyspiesza. Co się mogło spie....ć ? Sprzęgło? Koło dwumasowe? HELP!!!

Z tego co napisales to watpie w sprzeglo. Ale postaraj sie lepiej to opisac.

Napisano
  • Autor

Gdy chcę gwałtowniej przyspieszyć, to samochód w tym momencie zwiększa obroty o około 1000 - 1500 obr. Mam wrażenie jakbym jeździł w automatem. Silnik wyje i nie ma siły przyspieszyć. sciana.gif

Napisano

to na pewno sprzęgło... niestety, ślizga i tyle...

Napisano

> to na pewno sprzęgło... niestety, ślizga i tyle...

PO takim opisie wnosze tez ze sprzeglo do wymiany. Wczensiej myslalem ze raczej cos z silnikiem.

Napisano
  • Autor

Dzięki za pocieszenie. Doszły mnie słuchy, że mogło paść koło dwumasowe i już się angryfire.gif

Napisano

> Dzięki za pocieszenie. Doszły mnie słuchy, że mogło paść koło dwumasowe i już się

W Duratecu 1.8 jest kolo dwumasowe ?

Napisano

> W Duratecu 1.8 jest kolo dwumasowe ?

jest, ale w benzynach to raczej element baaardzo rzadko psujący się. smieszne w ogóle jest, to że kompletnie objawy do dwumasy nie pasują, a jakiś mądrala jak usłyszał że auto ma dwumase to jak mu zacznie silnik przerywać to tez obwini dwumasę hehe.gif

Napisano

> Dzięki za pocieszenie. Doszły mnie słuchy, że mogło paść koło dwumasowe i już się

Niestety sprzeglo z wymiana tanie rowniez nie jest wiec zawsze wydatek. A dwumasy tam chyba nie ma

Napisano

> Niestety sprzeglo z wymiana tanie rowniez nie jest wiec zawsze wydatek. A dwumasy tam chyba nie ma

jest dwumasa ok.gif

Napisano

> Na szczęście w miarę trwała .

trwalsza niz w tdci grinser006.gif ale i drozsza w zakupie no.gif

Napisano

> trwalsza niz w tdci ale i drozsza w zakupie

Klik Klik Klik

5zł, a więc nie ma co płakać zlosnik.gif .

Ja powoli się będę chyba musiał zacząć przymierzać do zakupu sprzęgła ( chyba że sprzedam Mondeo ), zastanawiam się czy regenerowane od Fiorda dają radę confused.gif

Napisano

> jest, [...]

Dobrze wiedziec ok.gif Sadzilem, ze w 1.8 jeszcze nie wsadzali DKZ, a tu taki surprajs wink.gif

Napisano

> Klik Klik Klik

> 5zł, a więc nie ma co płakać .

> Ja powoli się będę chyba musiał zacząć przymierzać do zakupu sprzęgła ( chyba że sprzedam Mondeo ),

> zastanawiam się czy regenerowane od Fiorda dają radę

spojrzalem na te za 1kpln i stad ta pomylka

na mkp byl temat o tych regenerowanych, niby na allegro 500 pln ale cena minimalna nie osiagnieta, jeden z uzyszkodnikow napisal, ze (dkz w PB) wychodzi ok. 1kpln - ja bym tego nie kupil

Napisano

> Dobrze wiedziec Sadzilem, ze w 1.8 jeszcze nie wsadzali DKZ, a tu taki surprajs

i wyglada mniej wiecej tak

snc00492aa.jpg

Napisano

nie panikuj z kołem dwumasowym - ludzie się bzdur naczytają a potem rosną urban legends... zleć komuś wymianę tarczy sprzęgłowej a przy okazji niech obluka koło dwumasowe - wtedy będzie jasność.

Przy tradycyjnym sprzęgle też czasem wystarczy wymienić tarczę sprzęgłową bez docisku... wszystko zależy od stanu, czasu jaki ma jeszcze posłużyć i kasiorki,

Pozdrawiam

BTW - znam jeden warsztat, który zajmuje się tylko fordem i u nich można sobie wybrać czy mają założyc takie jak było - znaczy dwumasa czy tradycyjny docisk - wtedy to tyczyło się transita, po prostu aby obciąć koszty na życzenie montowali sprzęgło ze starszego modelu, które gabarytowo pasowało, nie wiem jak to się potem w codziennej eksploatacji miało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.