Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

olej typu-fuel saver

Featured Replies

Napisano

witam

Ostatnio wymieniłem oleum w swoim aucie z castrol edge 0W40 na motul 5W30. Producent tego motula chwali się, że ten olej zmniejsza zużycie paliwa przy jeździe na krótkich odcinkach. Ja do pracy mam zaledwie 9km jakoś teraz wolniej mi się silnik rozgrzewa (temperatury powietrza zbliżone). Spalania nie będę porównywał, bo nigdy w ciągu tygodnia nie jeżdżę takich samych tras, do tego miałem kalibrowane wtryski.

Macie jakieś doświadczenia z takimi olejami? wydaje mi się, czy rzeczywiście mogą mieć sporo mniejsze opory na zimno??

Napisano

> Macie jakieś doświadczenia z takimi olejami? wydaje mi się, czy rzeczywiście mogą mieć sporo

> mniejsze opory na zimno??

Wydaje się że to jedyny (jeden z nielicznych) parametr który może wpłynąć na zużycie paliwa na krótkich trasach.

Napisano

> Macie jakieś doświadczenia z takimi olejami? wydaje mi się, czy rzeczywiście mogą mieć sporo

> mniejsze opory na zimno??

Kiedys zalalem, poniewaz akurat byl w promocji, a instrukcja dopuszczala uzycie takiego. ZADNEGO zmniejszenia zuzycia paliwa nie zauwazylem. A sporo wtedy auto jezdzilo na krotkich odcinkach.

Napisano

Twój stary olej był 0W więc miał mniejszą lepkość na zimno niż obecny 5W. Czyli rozpatrując z logicznego punktu widzenia, olej 0W bardziej się nadaje na krótkie odcinki.

A wolniejsze nagrzewanie silnika i generalnie większą stabilność temperaturową zauważam na JAKIMKOLWIEK świeżo zmienionym oleju. Pewnie tak się dzieje, bo jest nowy, nie wypracowany.

Fuel saver ten Motul jest, ale po "na ciepło".

Napisano

Ja jezdze na 0W20 i podobno ma on obnizac zuzycie paliwa. Nie wiem czy dziala bo nigdy innego nie lalem = nie mam porownania.

Napisano

> Ja jezdze na 0W20 i podobno ma on obnizac zuzycie paliwa. Nie wiem czy dziala bo nigdy innego nie

> lalem = nie mam porownania.

To po co piszesz? biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.