Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mkIII 1.8 benzyna - problem z odpalaniem

Featured Replies

Napisano

Witam

Zauważyłem od jakiegoś dwie dziwne niepokojące rzeczy:

1. Fura raz na jakiś czas długo kręci za pierwszym razem, po czym za drugim razem odpala z lekkim trudem i po chwili chodzi pięknie i równiutko. Tak się dzieje raz na jakiś czas, trudno skojarzyć to z czymś, może częściej gdy silnik jest tylko trochę przestygnięty ale to nic pewnego. Podejrzewam że czujnik obrotu wału wymaga sprawdzenia i przeczyszczenia, czy słusznie ?

2. Od kilku raptem dni fura jak zimna (po nocy) wogóle ciężko zapala, tzn. dłużej jakby trzeba pokręcić i przez sekundę dwie chodzi nierówno, potem już jest ok. Tutaj nie wiem co podejrzewać. Czy to ma coś wspolnego z pierwszym problemem czy to coś innego.

Licze na Wasze podpowiedzi bo teraz mechanikom to lepiej od razu coś zasugerowac zanim zaczną niestworzone historie wymyślać.

Napisano

Co do pierwszego to ponoć taka przypadłość niektórych Mondeo MK3 (chyba silniki benzynowe 1.8 i 2.0). Należy przed odpaleniem na chwilę wcisnąć gaz, w celu przewietrzenia chyba kolektora dolotowego.

U mnie to działa. Od czasu gdy "wietrzę" problem z odpaleniem zdarzył się chyba raz.

Napisano

> Co do pierwszego to ponoć taka przypadłość niektórych Mondeo MK3 (chyba silniki benzynowe 1.8 i

> 2.0). Należy przed odpaleniem na chwilę wcisnąć gaz, w celu przewietrzenia chyba kolektora

> dolotowego.

> U mnie to działa. Od czasu gdy "wietrzę" problem z odpaleniem zdarzył się chyba raz.

to nie tak, jak odpalisz pierwszy raz po dluzszym postoju, przejedziesz kawalek i zgasisz silnik przed pelnym rozgrzaniem to wtedy dziala to wietrzenie

imo nie przed zapaleniem tylko tuz po zgaszeniu

Napisano

> to nie tak, jak odpalisz pierwszy raz po dluzszym postoju, przejedziesz kawalek i zgasisz silnik

> przed pelnym rozgrzaniem to wtedy dziala to wietrzenie

> imo nie przed zapaleniem tylko tuz po zgaszeniu

Jest dokładnie tak jak piszesz - praktykuję ten sposób z 1,5 roku już i odpala jak należy smile.gif.

Napisano

masz zawór bocznikowy vel silnik krokowy do wyczyszczenia... miałem podobne objawy kiedyś, z tym, że mój silnik po odpaleniu nie miał wolnych obrotów... po odpaleniu trzebabyło trzymać gaz coby nie zgasł. Wyczyszczenie krokowca i adaptacja pomogły ok.gif

A to wietrzenie cylindrów to tak jak pisze arthefi ok.gif tuż po a nie tuż przed zlosnik.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.