Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Świerszcz" w wentylatorze

Featured Replies

Napisano

Witam

Na 1 biegu wentylatora słychać "świerszcza", jest jakaś prosta metoda aby się go pozbyć czy jechać z tym do ASO na gwarancji?

Co ASO robi w takich przypadkach?

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam

> Na 1 biegu wentylatora słychać "świerszcza", jest jakaś prosta metoda aby się go pozbyć czy jechać

> z tym do ASO na gwarancji?

> Co ASO robi w takich przypadkach?

> Pozdrawiam.

kolego a wyszukiwarka działa czy nie?

Napisano

Strzykawka 2ml pojemności, gruba igła i oliwa powinny załatwić sprawę. W mojej pandzie taki zabieg 2 razy do roku pomaga, w lecie wykręciłem jeszcze dodatkowo wentylator przedmuchałem kompresorem i wstrzyknąłem trochę oleju, świerszcza brak póki co grinser006.gif

PS: jak chcesz wykręcać wentylator to potrzeba nasadki rozmiar 5,5 na śrubę mocującą wiatrak do obudowy.

post-61710-14352510326968_thumb.jpg

Napisano

> Witam

> Na 1 biegu wentylatora słychać "świerszcza", jest jakaś prosta metoda aby się go pozbyć czy jechać

> z tym do ASO na gwarancji?

> Co ASO robi w takich przypadkach?

> Pozdrawiam.

Jak masz gwarancje jedź do aso i domagaj się wymiany. Jak nie masz to demontaż i smarowanie.

Napisano
  • Autor

> Jak masz gwarancje jedź do aso i domagaj się wymiany. Jak nie masz to demontaż i smarowanie.

Gwarancja jest, ale zastanawiam się czy to da oczekiwany efekt na dłuższy czas, czy lepiej smarować co jakiś czas?

Napisano

Jak miałem pandę na gwarancji to wymienili wiatrak za free i 2 lata spokoju było, później świerszcz powrócił, a że Pandzie się gwarancja skończyła i wentylator też miał jakieś 2 lata i kilka miesięcy to ASO nie uznało za zasadne go wymienić angryfire.gif i od tamtej pory stosuje zabieg z zastrzykiem z oliwy albo oleju dwa razy do roku to nie problem a i koszty zabiegu znikome smile.gif

Napisano
  • Autor

czyli generalni nic nie trzeba rozkręcać tylko mała strzykawka z grubą igłą i troszkę oleju. Nie chce mi się bawić w ASO, choć może do nich zadzwonie, jak zrobią mi z tym na poczekaniu to zawiozę, a jak nie to sam sobie naprawię.

Napisano

u mnie pomaga yay.gif

mam też dodatkowo zrobiony filtr wlotowy powietrza na tej czarnej kratce przez którą powietrze jest zasysane do układu wentylacji (jak stoisz twarzą do przedniej szyby i masz pokrywę silnika otwartą to po lewej stronie pod plastikowym podszybiem widać ją), to też zmniejsza ilość brudu i pyłu wpływającego do wnętrza i ma wpływ na świerszcza więc polecam też zastosowanie tego patentu wink.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie pomaga

> mam też dodatkowo zrobiony filtr wlotowy powietrza na tej czarnej kratce przez którą powietrze jest

> zasysane do układu wentylacji (jak stoisz twarzą do przedniej szyby i masz pokrywę silnika

> otwartą to po lewej stronie pod plastikowym podszybiem widać ją), to też zmniejsza ilość brudu

> i pyłu wpływającego do wnętrza i ma wpływ na świerszcza więc polecam też zastosowanie tego

> patentu

w moim jest klima i filtr pyłkowy, orientujesz się czy on jest za czy przed wentylatorem?

Napisano

wydaje mi się że za wentylatorem bo jest niżej z prawej strony, więc w takiej sytuacji nie chroni wentylatora przed pyłem i brudem....

post-61710-14352510328273_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> wydaje mi się że za wentylatorem bo jest niżej z prawej strony, więc w takiej sytuacji nie chroni

> wentylatora przed pyłem i brudem....

OK, dzięki za pomoc.

Napisano

> kolego a wyszukiwarka działa czy nie?

Wyszukiwarka teoretycznie szuka max. 3 lata do tyłu, a w praktyce to nie mogę nawet znaleźć swojego własnego posta sprzed 1,5 roku (skasowany ?)

.... temat świerszcza był już wałkowany 6 lat temu jak moja pandolotnia wyjechała z salonu, były różne pomysły, smarowanie, czyszczenie, dmuchanie, moczenie, chuchanie biglaugh.gif

U mnie od 6 lat się sprawdza bardzo prosta bezinwazyjna metoda - jak tylko świerszcz zabzyka, to włączam wentylator na maxa i daję mu pochodzić 5-10 minut i mam spokój z świerszczem na pół roku.

Generalnie jak coś gdzieś stuka, piszczy, telepie itp. to zwykle wystarczy radio głośniej puścić, jak ręką odjął hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Wyszukiwarka teoretycznie szuka max. 3 lata do tyłu, a w praktyce to nie mogę nawet znaleźć swojego

> własnego posta sprzed 1,5 roku (skasowany ?)

> .... temat świerszcza był już wałkowany 6 lat temu jak moja pandolotnia wyjechała z salonu, były

> różne pomysły, smarowanie, czyszczenie, dmuchanie, moczenie, chuchanie

Szukałem rok do tyłu, ale nic nie znalazło.

> U mnie od 6 lat się sprawdza bardzo prosta bezinwazyjna metoda - jak tylko świerszcz zabzyka, to

> włączam wentylator na maxa i daję mu pochodzić 5-10 minut i mam spokój z świerszczem na pół

> roku.

Też zauważyłem że działa ta metoda, ale włączałem na 4 na kilkanaście sekund, po czym świerszcz wracał dość szybko, sprawdzę 10 minutowy maraton na 4 smile.gif

> Generalnie jak coś gdzieś stuka, piszczy, telepie itp. to zwykle wystarczy radio głośniej puścić,

> jak ręką odjął

Też tak robię, ale świerszcz ma taką częstotliwość że przebija się skubany nawet jak radio jest dość głośno, poza tym orginalny blaupunkt mp3 nawet po wymianie głośników na dużo lepsze nie bardzo daje się słuchać frown.gif

Napisano

Wymontuj wentylator i na spokojnie w domu zalej ten element olejem ze strzykawki. W normalnym położeniu w samochodzie olej będzie miał problem by dotrzeć , natomiast jak odwrócisz go po wyjęciu z samochodu to grawitacja zrobi swoje waytogo.gif

Napisano
  • Autor

umówiłem się jutro w ASO, w godzinke mają się wyrobić więc nie będę narazie kombinował, jak się skończy gwarancja to wtedy sam będę smarował.

Napisano

> umówiłem się jutro w ASO, w godzinke mają się wyrobić

Udało mi się też wywalczyć nowy na gwarancji a wymiana trwała 10-15 min. Teraz już po gwarancji wiec trzeba bedzie wyjac samemu i nasmarować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.