Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Interpretacja błędów silnika DTC - Volvo S70 2.5 20V Długie.

Featured Replies

Napisano

Witam Was

Potrzebuję pomocy, w padace zaświeciła mi się kontrolka lambdy, oznaczająca usterkę w układzie elektrycznym silnika. Po podłączeniu do kompa pozkazało mi

P0130 "Czujnik O2 (Bank 1 Czujnik 1) - usterka

Skasowałem błąd, po jakiś 10 minutach pojawił się spowrotem, ale auto jeździło tylko kontrolka lambdy nie gasła po odpaleniu.

Natomiast wczoraj, auto w pewnym momencie zamuliło i staciło moc, zjechałem na pobocze, posprawdzałem paski czy nic nie strzeliło, było OK więc wrociłem do domu po kompa i teraz miałem dwa blędy. Wspomniany wcześniej

P0130 "Czujnik O2 (Bank 1 Czujnik 1) - usterka

oraz

P0135 "Podgrzewacz czujnika O2 (Bank 1 Czujnik 1) - usterka

Teraz sprawa jest następująca, rozumiem że do wymiany mam sondę, tak ? Może coś innego, może mapsensor umarł ?

Auto w tej chwili odpala, co lepsze nie pokazuje żadnych błędów silnika, ale po jakiś 5 minutach pracy na jałowym zaczyna się dusić, tracić obroty finalnie oczywiście gaśnie. Podczas jazdy jest dokladnie to samo. Ponowne odpalenie silnika, pozawala na pracę przez następne parę minut, po czym sytuacja się powtarza.

Jak napisałem wcześniej, błędów silnika nie wywala, jednak podczas skanowania parametrów pracy, w momencie kiedy silnik zaczyna wariować mam takie info:

Status układu paliwowego 1: sprz. zwr. błąd czujnika o2

W momencie normalnej pracy, jest to

Status układu paliwowego 1: otwarty, lub otwarty, jazda

Odczyt parametrów pracy sond

O2 czujnik 1, blok cyl.1: 0.645 V @ 0.0% s.t. fuel trim

O2 czujnik 2, blok cyl. 1: 0.000 V @ +2.3% s.t. fuel trim

W momencie otwierania przepustnicy na pierwszej sondzie zmienia się napięcie, na drugiej jest cały czas 0.000 V.

Wartości procentowe na pierwszej sondzie się chyba nie zmianiały, na drugiej napewno.

Silnik ma zdecydowanie za bogato, strzela w wydech, nie przepala, czuć wyraźny spadek mocy.

Wydaje mi się dziwne, że auto po jakimś czasie gaśnie, nawet przy padniętej sondzie powinno pracować, tylko mieć bogato, lub ubogo.

Powróży ktoś z tych fusów i wyciągnie jakieś wnioski, oraz przetłumaczy na łoptologiczny?

Napisano

imho ta sonda ma zwarcie do masy i sterownik leje nieświadomie do kompensacji mieszanki...

jak odłączysz powinno lepiej pracować na trybie awaryjnym

Napisano
  • Autor

> imho ta sonda ma zwarcie do masy i sterownik leje nieświadomie do kompensacji mieszanki...

> jak odłączysz powinno lepiej pracować na trybie awaryjnym

Jutro zobaczę, ktory to kabel i odłącze. W komorze Bravo znałem już wszytskie kabelki, tutaj trzeba się uczyć od nowa.

Pawiedz mi jescze, brak napięcia na drugiej sondzie jest normalny ?

Napisano

> Pawiedz mi jescze, brak napięcia na drugiej sondzie jest normalny ?

Nie.

Napisano
  • Autor

> Nie.

Podziękował serdecznie 20.GIF. Jak pisałem, jutro sprawdzę czy jest poprawa na odłączonej. Pewnie skończy się wymianą obydwu, jedna szwankuje, druga nie działa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.