Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z porannym odpalaniem.

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam problem z moją asią. Mianowicie mogę jeździć cały dzień lecz i tak codziennie rano muszę podłączyć aku pod prostownik bo jak nie to zakręci kilka razy i padnie. Podejrzewam akumulator tzn i tak kupie nowy bo ten już "oczko" ma białe ale mam kilka innych objawów i chciałbym "leczyć przyczynę a nie objawy" a nie wiem co jest przyczyną dlatego chciałbym zasięgnąć porady bardziej doświadczonych kolegów. Rano kręci bardzo wolno i zazwyczaj się rozładowuje, kontrolki przygasają dosyć mocno.Jeśli odpali chociaż raz po potem cały dzień nie ma żądnego problemu z rozruchem. Ostatnio zabrakło masy wyczyszczenie kabli przy aku i korpusie naprawiło problem. Dzisiaj mierzyłem spadek napięcia podczas rozruchu i tu szok !!! z 12,45V robiło sie 7,5 - 8V. Ładowanie 14,6V, pobór prądu na postoju w normie 0,03mA. Jeszcze jedno na co sam sobie nie potrafie odpowiedzieć to czarna klema plusowa dosłownie obkopcona wyczyściłem ale po kilku dniach znów zrobiła się cała czarna.

Według lektury przyczyną może być niby stacyjka, niby rozrusznik, niby kable i niby aku. Ale wątpię żeby wszystko na raz. Chciałbym zregenerować rozrusznik i prośba do Was koledzy o informację ile na to przygotować pieniędzy. Ale także proszę o wasze sugestie co powinienem sprawdzić, co może szwankować. Zaznaczam że finansowo jestem praktycznie poniżej zera i chciałbym to zrobić jak najmniejszym kosztem. Zresztą liczę na wasze doświadczenie i pomoc za którą z góry dziękuję.

Pozdrawiam Karol Darmofalski

Napisano

Kup nowy aku i doprowadź do ładu elektrykę.

Napisano

> podczas rozruchu[...] z 12,45V robiło sie 7,5 - 8V

Żegnaj akumulatorze...

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

No ok. Że aku do wymiany to wiem, ale poza tym chciałbym zajrzeć do rozrusznika bo prawdopodobnie jak większość części w mojej astrze pamięta fabrykę. Chciałbym prosić o informację jakie jest graniczne zużycie szczotek, czy wymienić łożyska, tulejki, w jakim przypadku je wymienić, jak ocenić czy jest dobre czy złe i dlaczego klema plusowa jest czarna, po prostu dlaczego tak się dzieje ???

Napisano

> czy wymienić tulejki,

jak wyciagniesz rozrusznik i go robebeszysz to sama wymiana tulejek to pikus i koszt tez niemal znikomy...

>w jakim przypadku je wymienić, jak

> ocenić czy jest dobre czy złe

j.w. koszt czesci niewielki a jak już wszystko bedzie na wierzchu to mozesz je spokojnie wymienic bez wzgledu w jakim sa stanie, szkoda dwa razy meczyc sie z wyciaganiem rozrusznika....

Napisano

> dlaczego klema plusowa jest czarna

Kupisz nowy akumulator, oczyścisz klemy, bolce akumulatora i klemy maźniesz wazeliną techniczną i zapomnisz o problemie.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.