Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z odpalaniem

Featured Replies

Napisano

Witam! Jestem tutaj nowy, pozdrawiam wszystkich właścicieli Punto. smile.gif

Mam problem z moim kropkiem. Punto ciężko rano zapala, na 2 gary, jak się rozgrzeje troche lepiej ,bo na 3. Muszę go przegazować dopiero wskoczy na 4. Zapala sie wtedy żółta kontrolka z symbolem silnika,która po przerzuceniu na LPG gaśnie. Nie zawsze sie tak dzieje, jak go walnie to potrafi 3 razy z rzędu normalnie odpalić,a później znowu to samo... Oczywiście kiedy zdarzy mu sie odpalic normalnie kontrolka zapala się i gaśnie.

Troche juz pomajstrowałem. Wymieniłem świece, kable, cewki, sprawdziłem czujnik wody i temp silnika, nawet rozrząd sprawdziłem... Byłem w serwisie na komputerze i wykazało ,ze uszkodzona jest cewka 1 ,czyli odpowiedzialna za 1 i 4 gar. Tylko nie wiem dlaczego, skoro cewki są nowe...

Proszę pomóżcie mi,bo inaczej chyba z Fiatem pojade do egzorcysty...

Aha... Samochód to Punto II 1.2 8V sound 2002r. z gazem LPG.

Pozdrawiam serdecznie cfaniak.gif

Napisano

Moze byc problem z ECU silnika, objawy i bledy sa podobne albo nawet takie same.

Tylko dziwne, ze na LPG jest ok.

Jaka instalacja gazowa?? Sekwencja czy mieszalnikowa??

Napisano
  • Autor

> Moze byc problem z ECU silnika, objawy i bledy sa podobne albo nawet takie same.

> Tylko dziwne, ze na LPG jest ok.

> Jaka instalacja gazowa?? Sekwencja czy mieszalnikowa??

A co to jest ECU? icon_rolleyes.gif LPG to zwykły mieszalnik.

Napisano

> A co to jest ECU? LPG to zwykły mieszalnik.

ECU to komputer silnika, inaczej czasem nazywany centralka wtrysku.

Napisano
  • Autor

> ECU to komputer silnika, inaczej czasem nazywany centralka wtrysku.

W takim razie na tym całym ECU nie ma innego błedu oprócz "CEWKA1". A czy na gazie jest dobrze to nie wiem,bo ja odpalam na bnzynynie , dlatego pisze też ,ze na Pb jest problem. Dopiero jak przegazuje to jest o.k. Wejdzie na 4 gary,ale tymsamym chodzi juz na LPG. Może walnięta jest wtyczka do cewki?????

Napisano

> W takim razie na tym całym ECU nie ma innego błedu oprócz "CEWKA1". A czy na gazie jest dobrze to

> nie wiem,bo ja odpalam na bnzynynie , dlatego pisze też ,ze na Pb jest problem. Dopiero jak

> przegazuje to jest o.k. Wejdzie na 4 gary,ale tymsamym chodzi juz na LPG. Może walnięta jest

> wtyczka do cewki?????

Wylacz LPG i zobacz czy jak go przegazujesz na noPb to zacznie normalnie chodzic.

Napisano

Cewki dostają po kara.gif sprawdź szczelinę na świecach (jeśli są dedykowane do Twojego auta - jeśli nie) lub wymień.

dopiero teraz doczytałem że wymieniłeś.....ale wygląda właśnie na to że cewki - przywróć stare w miejsce nowych bo ..uszkodzisz centralkę wtrysku jeśli już tego nie zrobiłeś

Napisano
  • Autor

> Wylacz LPG i zobacz czy jak go przegazujesz na noPb to zacznie normalnie chodzic.

Jeśli wyłacze LPG i przewgazuje go to wtedy wchdzi na 4 gary,a czasami jak jest rozgrzany to nawet nie musze mu dawać w pedał,bo po 15s. sam wskoczy na 4. Ja już jestem bezsilny... frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.