Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Siena 1.2 - cewka (?)

Featured Replies

Napisano

Objawy są takie:

Na zimno pali dobrze i wszystko działą.

Jak się nagrzeje, gasną 2 (chyba) cylindry. Mocy brak (vmax 80 km/h), paliwo idzie litrami, pali się "marchewa"

Przy jeżdzie po szosie po jakimś czasie potrafi się "naprawić".

Znajomy mechanik zaglądał do środka i stwierdził, że nie ma w tym samochodzie czegoś, co nazwał "euro" i w związku z tym nie ma możliwości odczytu "starych" błędów z komputera - a ta machina wykazuje klasyczny objaw lęku przed mechanikiem i w jego obecności działa prawidłowo. W związku z czym odesłał mnie z tym do ASO.

Siena jest z rocznika 2000, 75HL

Z tego, co się do tej pory doczytałem, jest duże prawdopodobieństwo, że padła cewka... czy jest gdzieś tu jakiś manual jak ją sprawdzić i/lub wymienić zanim pojadę do tego ASO... i czy amator taki jak ja, dysponujący paroma kluczami jest w stanie sam to zrobić

Napisano

cewke mozna sprawdzić omomierzem.

rezystancja uzwojenia pierwotnego od 0,495 do 0,605 om

rezystancja uzwojenia wtórnego od 6660 do 8140 om

pierwotna rezystancja to niskie napięcie, a wtórna to tam skąd wychodzą kable wysokiego napięcia.

a euro3 to nic innego jak magistrala eobd czyli z 16pinowym złączem diagnostycznym, a więc albea i palioII pewnie.

a kable WN i świece sprawne ?

Napisano
  • Autor

Świeczki świeżo wymieniane. Kable stare; też ewentualnie mogą świnić; choc z moich doświadczeń z innymi samochodami kabelki na ogół działają żle właśnie jak są zimne i mokre.

Coś gdzieś grzebiąc się po necie znalazłem, że komuś pomogło też odizolowanie cewki gumą od masy samochodu.. ale niewiele ponadto.

Napisano

miałem to samo... auto jechało jak cc700 zaraz po zapaleniu marchewy i spalanie było większe niż normalnie... padła mi cewka 1 i 4 cylindra.obecnie juz grubo ponad pół roku jest ok po wymianie:D

pacjent to oczywiście siena 1.2 wink.gif mam nadzieję,że pomoże Ci moja wypowiedź:D

Napisano
  • Autor

Jak się do takiej wymiany brać? Jest gdzieś manual?

Napisano

> Jak się do takiej wymiany brać? Jest gdzieś manual?

aby wymienić musisz odkręcić tylko 4 śrubki na imbus.tam masz dwie cewki,musisz miernikiem sprawdzić rezystancję i wtedy bedziesz wiedział która to,chyba,że wolisz droższą opcję to w aso podpinają się pod kompa i mówią która jest do wymiany.

żaden manual do tego nie jest potrzebny,a wymiana to czysta przyjemność mając tyle miejsca pod maską:D

Napisano
  • Autor

Dzięki smile.gif jutro spróbuję dobrać się do tego.

Napisano

> aby wymienić musisz odkręcić tylko 4 śrubki na imbus.tam masz dwie cewki,musisz miernikiem

> sprawdzić rezystancję i wtedy bedziesz wiedział która to,chyba,że wolisz droższą opcję to w

> aso podpinają się pod kompa i mówią która jest do wymiany

cewki samemu mozna wymienić. ew poszukaj kogoś z okolicy tez z identyk silnikiem i podmień by mieć pewność.

identyczne parametry ma cewka w cc900 jakby co

Napisano

> cewki samemu mozna wymienić. ew poszukaj kogoś z okolicy tez z identyk silnikiem i podmień by mieć

> pewność.

> identyczne parametry ma cewka w cc900 jakby co

nie wiem jak dokładnie jest z parametrami cewki z cc900,ale z tego co wiem,jest to ta sama cewka co w uno900 i sc900,tyle,że do sieny minimalnie różniła się chyba wymiarami i kilkoma szczegółami w obudowie(plastiki)

Napisano

> cewke mozna sprawdzić omomierzem.

> rezystancja uzwojenia pierwotnego od 0,495 do 0,605 om

> rezystancja uzwojenia wtórnego od 6660 do 8140 om

> pierwotna rezystancja to niskie napięcie, a wtórna to tam skąd wychodzą kable wysokiego napięcia.

> a euro3 to nic innego jak magistrala eobd czyli z 16pinowym złączem diagnostycznym, a więc albea i

> palioII pewnie.

> a kable WN i świece sprawne ?

Sprawdzanie cewek WN omomierzem może... ale najczęściej nie daje odpowiedzi gdyż przerwa w uzwojeniach nie jest cały czas i najczęściej pojawia się podczas jazdy gdy silnik jest nagrzany i drga... Moja rada: gdy znowu zacznie palić na dwa cylindry, szybko zatrzymaj się i na pracującym silniku odłączaj po kolei przewody wysokiego napięcia od świec - jeśli odłączysz przewód WN od świecy i nie będziesz miał różnicy w pracy silnika to znalazłeś wadliwą cewkę... jeśli silnik zgasł to odłączyłeś sprawną...

Napisano

> nie wiem jak dokładnie jest z parametrami cewki z cc900,ale z tego co wiem,jest to ta sama cewka co

> w uno900 i sc900,tyle,że do sieny minimalnie różniła się chyba wymiarami i kilkoma szczegółami

> w obudowie(plastiki)

cc czy sc 900 to to samo wsumie.

identyk parametry bo widze po ksiazkach zeby.GIF

Napisano

>nie będziesz miał różnicy w pracy silnika to znalazłeś wadliwą cewkę...

> jeśli silnik zgasł to odłączyłeś sprawną...

rada dobra,ale dwie uwagi: nie odłączaj kabli gołymi rękami,bo z doświadczenia wiem,że przebicie potrafi dobrze porazić prądem,więc najlepiej wyposażyć się w jakiekolwiek rękawiczki z gumą(nawet takie za złotówkę) i kombinerki.druga sprawa to nie zawsze jest tak,że jak odłączysz dobrą to silnik zgaśnie,bo może być tak,że tylko spadną Ci obroty i będzie bardziej kopcił,ale będzie pracować nadal,więc zwracaj uwagę na dźwięk,gdy odłączysz kabel.jeśli będzie identyczny przed odpięciem kabla i po,tzn,że ten kabel idzie do uszkodzonej cewki;) lub może być tak,że ten kabel jest uszkodzony...

rexio weź pod uwagę,że cc miało dwa rodzaje 900:P 899 na wtrysku i 903 na gaźniku;)

Napisano

> rexio weź pod uwagę,że cc miało dwa rodzaje 900:P 899 na wtrysku i 903 na gaźniku;)

ale dalej to to samo zeby.GIF

i nie 899 tylko wtrysk

gaznik juz dostal 899 bo zmiana byla skoku tłoka ze wzgledu na próg opłaty za oc.

sam kiedys myslałem że 899 to juz tylko wtryski

Napisano

> rada dobra,ale dwie uwagi: nie odłączaj kabli gołymi rękami,bo z doświadczenia wiem,że przebicie

> potrafi dobrze porazić prądem,

Jeśli kable sprawne to nie powinno być przebicia trzymając za gumową osłonę świecy... Poza tym mamy do czynienia z wysokim napięciem ale bardzo małym prądem - porażenia nie będzie wink.gif jedynie nieprzyjemne uczucie - dla zdrowego człowieka niegroźne wink.gif

> druga sprawa to nie zawsze jest tak,że jak

> odłączysz dobrą to silnik zgaśnie,bo może być tak,że tylko spadną Ci obroty i będzie bardziej

> kopcił,ale będzie pracować nadal,

Jeśli silnik pracuje na dwóch cylindrach z powodu uszkodzonej jednej cewki to po odłączeniu sprawnej silnik napewno zgaśnie. Opisywana sytuacja przez Ciebie może wystąpić jeśli powodem kłopotów nie jest cewka ale jedna ze świec lub przewód WN.

Napisano

> Jeśli kable sprawne to nie powinno być przebicia trzymając za gumową osłonę świecy... Poza tym

> mamy do czynienia z wysokim napięciem ale bardzo małym prądem - porażenia nie będzie jedynie

> nieprzyjemne uczucie - dla zdrowego człowieka niegroźne

> Jeśli silnik pracuje na dwóch cylindrach z powodu uszkodzonej jednej cewki to po odłączeniu

> sprawnej silnik napewno zgaśnie. Opisywana sytuacja przez Ciebie może wystąpić jeśli powodem

> kłopotów nie jest cewka ale jedna ze świec lub przewód WN.

u mnie w sienie miałem uszkodzoną cewkę,ale iskra na jednej z dwóch świec jednak była,choć słaba,efektem było to,że silnik nie gasł:D:D:D

w każdym razie czekamy na efekty:)

Napisano
  • Autor

Póki co, nie mogę złapać tej cewki na gorącym uczynku - przejechałem dziś 40 km bez problemów. Ale na co dzień jeżdzi tą sieną żona i teraz boi się nią poruszać.

Jako że problem występuje podczas jazdy w korkach, jutro, świadomie i celowo w takowy się wpakuję - zobaczymy.

Dziś odkręciłem jedną cewkę, odpiąłem kabelki, pooglądałem - nie było za bardzo kiedy w godzinach pracy bawić się tym dalej, więc skręciłem z powrotem, ale przynajmniej wiem już, gdzie one są i gdzie są kable WN i doprowadzające.

Napisano

bo jak będziesz chcał by nie działało to dziadostwo będzie bez zająknięcia banglać, a przestanie w najmniej oczekiwanym momencie

Napisano
  • Autor

Dziś dała się na chwilę złapać. Pojeżdziłem sobie trochę po centrum miasta, postałem sobie to tu, to tam, potem zaparkowałem pod sklepem, zgasiłem, odczekałem z 15 minut, odpalam - JEST!!

Nie działa ta pierwsza od przodu. W każdym razie ściągnąłem z niej kable WN.. i dokładnie nic się nie zmieniło w dżwięku silnika. W tej sytuacji z tej "tylnej" już nie zdejmowałem kabelków.

Jutro zamienię cewki miejscami i znów pojadę drogą przez korki i światła - jeśli zdechnie ta sama sztuka, będzie wiadomo, że to ona, i pójdzie do wymiany. Jeśli nie, trzeba będzie szukać przyczyny w kabelkach. Albo jeszcze gdzie indziej

Napisano
  • Autor

To cewka. Zamieniłem je miejscami. Miała tym razem gorsze chłodzenie bo poszła na pozycję "z tyłu" i zdechła znacznie szybciej. Ściągnąłem kabelki z "przedniej" cewki - przestał palic w ogóle. Znaczy, kabelki cacy, cewka be.

Dobrze, że już po diagnozie; jutro kupię cewkę, wymienię i będzie spokój do następnej awarii

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zrobione juz?jeździ jak należy?:P:)

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Zrobione juz?jeździ jak należy?:P:)

A tak, od razu następnego dnia wymieniłem cewkę. Silnik odzyskał pełną sprawność.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.