Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozładowana Centra Plus - sprawdzać poziom elektrolitu?

Featured Replies

Napisano

Akumulator był naładowany do pełna, rozładowany przez włączone radio przez całą noc.

Stoi w mieszkaniu już trzeci miesiąc.

Sprawdzać przed ładowaniem stan elektrolitu mimo, że akumulator jest bezobsługowy?

Napisano

> Sprawdzać przed ładowaniem stan elektrolitu mimo, że akumulator jest bezobsługowy?

Zależy wg jakiej normy jest bezobsługowy.

Jeśli da się sprawdzić i ładować z otwartymi korkami to bym sprawdził i ładował z otwartymi korkami.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Bo szczerze mówiąc nie wiem co mogę, a co nie z tym akumulatorem.

Niby bezobsługowy, a ludzie tam zaglądają.

Jak dla mnie, tam jest odpowietrzenie i na pewno częściowo elektrolitu ubędzie przez jakiś czas, więc dlaczego nazywa się je bezobsługowymi?

Żeby wylazły blachy i kupić akumulator nówkę sztukę?

Nie pojmuję, ale ja młody jestem, to się i nie znam...

Napisano

> więc dlaczego nazywa się je bezobsługowymi?

Powtarzam: zależy wg jakiej normy jest bezobsługowy.

Są takie, których nie otworzysz nie niszcząc ich a są takie, których bezobsługowość polega na tym, że kupujesz akumulator zalany uformowany i naładowany a nie suchy.

Jeśli chodzi o Centrę Futurę to np. moją do ładowanie się otwiera a nowszych się nie otwiera i trzeba stosować prostownik z kontrolą(ogranicznikiem) napięcia.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> więc dlaczego nazywa się je bezobsługowymi?

Niby ten wapń co zawierają absorbuje uwalniający się wodór i tlen i dlatego mniej ubywa elektrolitu, tak mi coś świta.

Napisano

> Niby ten wapń co zawierają absorbuje uwalniający się wodór i tlen i dlatego mniej ubywa

> elektrolitu, tak mi coś świta.

Nie wapń, tylko labiryntowe uszczelnienie tak działa, że skroplona woda wraca do środka. Tylko nie można przy ładowaniu dopuścić do gazowania, czyli elektrolizy - bo cały koncept idzie w łeb - i stąd ograniczenie napięcia ładowania.

Generalnie pod warunkiem nieładowania nieodpowiednim prostownikiem to działa. Miałem kiedyś akumulator firmy delcor, który bezobsługowo wytrzymał 7 lat. Padł po którymś z kolei zostawieniu bryki na światłach a i nawet wtedy miał odpowiedni poziom elektrolitu.

Napisano

> Sprawdzać przed ładowaniem stan elektrolitu mimo, że akumulator jest bezobsługowy?

Sprawdzić, w razie potrzeby dolać wody, ładować ze zdjętymi pokrywkami.

>Stoi w mieszkaniu już trzeci miesiąc.

Czy dobrze zrozumiałem: trzymasz trzy miesiące rozładowany akumulator ? faint.gif

Jeżeli tak, to możesz go spokojnie wywalić na złom.

Napisano

> Powtarzam: zależy wg jakiej normy jest bezobsługowy.

O ile pamiętam, Plus jest bezobsługowy według jednej z "najniższych" norm. Normalnie się go otwiera i dolewa wody, a potem sprawdza gęstość elektrolitu areometrem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.