Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Wymiana termostatu w silniku X16SZR

Featured Replies

Napisano

Czy cała ta operacja rzeczywiście musi się wiązać z demontażem paska rozrządu i innych elementów? Nie da się tego zrobić w sposób mniej inwazyjny i prostszy dla przeciętnego użytkownika?

Napisano

> Czy cała ta operacja rzeczywiście musi się wiązać z demontażem paska rozrządu i innych elementów?

> Nie da się tego zrobić w sposób mniej inwazyjny i prostszy dla przeciętnego użytkownika?

Nie da się. Niektórzy robią to tak, że przyciągają opaską zaciskową pasek do koło zębatego wałka rozrządu, tak żeby nie zgubić ustawienia paska. Tak, czy inaczej trzeba zrzucić koło zębate wałka rozrządu, żeby odsunąć pokrywę rozrządu i dobrać się do termostatu.

Temat termostatu w X16SZR był poruszany wielokrotnie, ale pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć.

Napisano

Ja juz sie nie wypowiadam, byla batalia w tym temacie...

Rozrzad powinno sie zdemontowac i zmontowac jak fabryka nakazala...

Pozdrawiam

Napisano

> Ja juz sie nie wypowiadam, byla batalia w tym temacie...

> Rozrzad powinno sie zdemontowac i zmontowac jak fabryka nakazala...

> Pozdrawiam

Ja również tyym razem się zamknę zlosnik.gif

Napisano

Dwukrotnie już miałem zmieniany termostat bez demontażu rozrządu a tylko przez zdjęcie górnego koła rozrządu . Oczywiście była kontrola położenia napinacza paska idea.gif

Żadnych negatywnych następstw nie zaobserwowałem idea.gif

Troszkę poza tematem ; mam obecnie założóny termostat polskiej firmy Mera i jak na razie działa . Kolejnego Wahlera już nie ryzykowałem no.gif

Napisano

> Dwukrotnie już miałem zmieniany termostat bez demontażu rozrządu a tylko przez zdjęcie górnego koła

> rozrządu .

Ja tylko zsunąłem żeby odchylić osłonę ok.gif

Oczywiście była kontrola położenia napinacza paska

Oczywiście ok.gif

> Żadnych negatywnych następstw nie zaobserwowałem

Ja również smile.gif

> Troszkę poza tematem ; mam obecnie założóny termostat polskiej firmy Mera i jak na razie działa .

> Kolejnego Wahlera już nie ryzykowałem

To ile już ten polski jeździ u Ciebie? Może to jest jakaś droga, bo Wahler coraz gorszy się robi niewiem.gif

Napisano

> To ile już ten polski jeździ u Ciebie? Może to jest jakaś droga, bo Wahler coraz gorszy się robi

kilka miesięcy spineyes.gif...ale mając na uwadze pady Wahlerów po roku czy kilkunastu tys. km przebiegu zaryzykowałem i kupiłem Merę . Można jeszcze pokusic się o termostat firmy meyle bo do francuskich vernetów zaufania nie mam zlosnik.gif

Napisano

> kilka miesięcy ...ale mając na uwadze pady Wahlerów po roku czy kilkunastu tys. km przebiegu

> zaryzykowałem i kupiłem Merę . Można jeszcze pokusic się o termostat firmy meyle bo do

> francuskich vernetów zaufania nie mam

Poczekam aż obecny dokona żywota i potestuję ok.gif

Napisano

> kilka miesięcy ...ale mając na uwadze pady Wahlerów po roku czy kilkunastu tys. km przebiegu

> zaryzykowałem i kupiłem Merę . Można jeszcze pokusic się o termostat firmy meyle bo do

> francuskich vernetów zaufania nie mam

Też mam Merę. Kończy się trzeci rok użytkowania. Na razie OK.

Na pudełku było napisane, aby wymieniać wkładkę co 2-3 lata!

Ciekaw jestem co będzie dalej? Oryginał wytrzymał ok 5 lat.

Tylko w moim silniku to 20 min roboty w dowolnym miejscu. U was "trochę" gorzej.

Napisano

juz ktos pisal powolujac sie na odp. z mery ze daja gwarancje na 2 lata tylko nie pamietam w jakim tem a szukajka cos mnie nie lubi

dodam od siebie ze mam x16 sz i juz dawno go wywalilem z rozrzadu . . siedzi sobie w wezu na wyjsciu kilka wiosen i calkiem mu dobrze , nie ma zadnego problemu z wymiana . 10-15 min i po wymianie .silnik tez nie narzeka . tyle ze zastosowalem termostat z daci bo jest latwiejszy w montazu na wezu i nie ma mozliwosci przeciecia . wskaznik nie schodzi ponizej 92 jedynie w korkach dochodzi do wlaczenia wentylatora wiec jest ok.

Napisano

Ja zleciłem wymianę mechanikowi i mu się rączka obślizgnęła przy demontażu uszczelniacza wałka rozrządu ( miał dostęp to na zapas zleciłem )

U siebie mam termostat EPS i od 1,5 tyś km 92-93 st C na wskaźniku temp cieczy chłodzącej ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.