Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z uzuskaniem odszkodowania

Featured Replies

Napisano

Była stłuczka, dostałem oświadczenie itd, zgłosiłem do PZU, rzeczoznawca był itd, i dzisiaj do mnei babka dzwoni że wysyłąli to pismo żeby przyznał sie czy jakoś tak, dwa razy i nie odebrał ani razu.

Co z tym zrobić??

Napisano

> Była stłuczka, dostałem oświadczenie itd, zgłosiłem do PZU, rzeczoznawca był itd, i dzisiaj do mnei

> babka dzwoni że wysyłąli to pismo żeby przyznał sie czy jakoś tak, dwa razy i nie odebrał ani

> razu.

> Co z tym zrobić??

Ile dni od zdarzenia ?? idź na policje, wizyta albo telefon z Policji pomoże w odświeżeniu pamięci kierowcy

Napisano
  • Autor

> Ile dni od zdarzenia ?? idź na policje, wizyta albo telefon z Policji pomoże w odświeżeniu pamięci

> kierowcy

nie mam papieró przy sobie, ale jakieś 3 tygodnie

Napisano

> Była stłuczka, dostałem oświadczenie itd, zgłosiłem do PZU, rzeczoznawca był itd, i dzisiaj do mnei

> babka dzwoni że wysyłąli to pismo żeby przyznał sie czy jakoś tak, dwa razy i nie odebrał ani

> razu.

> Co z tym zrobić??

No ale jak on nie zareaguje w ciagu 30 dni na to pismo, to jest to trakotwane jak by sie przyznalok.gif

Wiec w najgorszym wypadku troche musisz poczekac.

Napisano
  • Autor

> No ale jak on nie zareaguje w ciagu 30 dni na to pismo, to jest to trakotwane jak by sie przyznal

> Wiec w najgorszym wypadku troche musisz poczekac.

ale o to chodzi zę ta babko mówi zę nie odebrał dwa razy tak jakby tam nie mieszkał

wieć co w takim przypadku???

chyba to już nie moja sprawa bo przecież oni ubezpieczali i powinni mieć adres itd??

Napisano

nie odebrał nie znaczy że tam nie mieszka, gra na czas,

co dalej nie wiem, może inny wiedzą

Napisano

Miałem podobną sytuację. Gość nie podejmował korespondencji. Pytałem w TU co w takim przypadku i dostałem odpowiedź, że wysyłają 3 razy, potem już uznają jego winę z oświadczenia z chwili kolizji.

Czekać, w międzyczasie "pukać" do TU.

Napisano

> ale o to chodzi zę ta babko mówi zę nie odebrał dwa razy tak jakby tam nie mieszkał

> wieć co w takim przypadku???

> chyba to już nie moja sprawa bo przecież oni ubezpieczali i powinni mieć adres itd??

To chyba nie ma znaczenia, jezeli gosc stanowczo nie odwola swojego oswiadczenia to przyjmuje sie domniemanie, ze jest OK.

Pozostaje Ci jedynie poczekac.

Napisano

Jeżeli osoba nie da odpowiedzi TU to do 90 dni mają czas by wypłacić odszkodowanie. Miałem tak 2 razy, trochę to trwa, ale nie zmusisz nikogo by odesłał odpowiedz do TU. Informacja pewna z przed roku, teraz może jest inaczej.

Napisano

> Jeżeli osoba nie da odpowiedzi TU to do 90 dni mają czas by wypłacić odszkodowanie. Miałem tak 2

> razy, trochę to trwa, ale nie zmusisz nikogo by odesłał odpowiedz do TU. Informacja pewna z

> przed roku, teraz może jest inaczej.

Czy aby na pewno? TU chyba, że ma wątpliwości co do winy. W tym przypadku nie powinni mieć. Jest oświadczenie sprawcy. Jakie mają powody przypuszczać, że może zostać odwołane?

IMO odczekać 30 dni i wysłać wezwanie do wypłaty odszkodowania, terminem i informacją o skierowaniu sprawy do sądu w razie braku kasy na rachunku

Napisano

> Czy aby na pewno? TU chyba, że ma wątpliwości co do winy. W tym przypadku nie powinni mieć. Jest

> oświadczenie sprawcy. Jakie mają powody przypuszczać, że może zostać odwołane?

> IMO odczekać 30 dni i wysłać wezwanie do wypłaty odszkodowania, terminem i informacją o skierowaniu

> sprawy do sądu w razie braku kasy na rachunku

Termin ostateczny to 90 dni. Ja tak miałem, a powodem tego zwlekania był brak odpowiedzi przez sprawce.

http://www.odszkodowania24.eu/a-8.html

Napisano

> Termin ostateczny to 90 dni. Ja tak miałem, a powodem tego zwlekania był brak odpowiedzi przez

> sprawce.

> http://www.odszkodowania24.eu/a-8.html

To, że dałeś się wyrolować to już Twoja sprawa.:)

W podanym linku piszą:

"Ustawa stanowi dalej, że jeżeli wyjaśnienie w powyższym 30 - dniowym terminie okoliczności koniecznych do ustalenia odpowiedzialności powinno być wypłacone w ciągu 14 dni od wyjaśnienia tych okoliczności"

Jeżeli jest oświadczenie sprawcy i nie ma jego zaprzeczenia to na jakiej podstawie TU ma wątpliwości co do odpowiedzialności? Jakaż to niby konieczność ustalenia odpowiedzialności?

Napisano

> To, że dałeś się wyrolować to już Twoja sprawa.:)

> W podanym linku piszą:

> "Ustawa stanowi dalej, że jeżeli wyjaśnienie w powyższym 30 - dniowym terminie okoliczności

> koniecznych do ustalenia odpowiedzialności powinno być wypłacone w ciągu 14 dni od

> wyjaśnienia tych okoliczności"

> Jeżeli jest oświadczenie sprawcy i nie ma jego zaprzeczenia to na jakiej podstawie TU ma

> wątpliwości co do odpowiedzialności? Jakaż to niby konieczność ustalenia odpowiedzialności?

Może mieć wątpliwości np. co do autentyczności tego oświadczenia. I już jest powód. A wyrolować się nie dałem, odczekać odczekałem i kasa doszła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.