Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podlaczenie wskaznika AFR MPI

Featured Replies

Napisano

Mam szybkie pytanko. Gdzie podlaczyc sygnal do wskaznika AFR do 1.1 MPI.

Pin 22 to sygnal + z sondy a pin 32 to sygnal - z sondy. Nie chce zle podlaczyc wskaznika, aby nie powiedzial 30.GIF

Napisano

> Mam szybkie pytanko. Gdzie podlaczyc sygnal do wskaznika AFR do 1.1 MPI.

> Pin 22 to sygnal + z sondy a pin 32 to sygnal - z sondy. Nie chce zle podlaczyc wskaznika, aby nie

> powiedzial

Chcesz podłączyć sygnał z fabrycznej wąskopasmowej lambdy do wskaźnika AFR? Nic Ci to nie da przecież confused.gif Będziesz tylko widział bogato/ubogo i nic więcej. Nawet jak będzie 14.7 to i tak wskaźnik będzie latał jak głupi...

Napisano
  • Autor

> Chcesz podłączyć sygnał z fabrycznej wąskopasmowej lambdy do wskaźnika AFR? Nic Ci to nie da

> przecież Będziesz tylko widział bogato/ubogo i nic więcej. Nawet jak będzie 14.7 to i tak

> wskaźnik będzie latał jak głupi...

tak, chce podlaczyc pod sonde 0-1v tylko nie wiem dokladnie czy pod + czy - sygnalu sondy

Napisano

> tak, chce podlaczyc pod sonde 0-1v tylko nie wiem dokladnie czy pod + czy - sygnalu sondy

Jak miałem raz zagwostkę z +/- z sondy 1V to po prostu ją odłączyłem na chodzącym silniku i sprawdziłem miernikiem, gdzie jest +, gdzie -. Ale nie pamiętam co było co.

Ale ponawiam pytanie: po jaką cholerę chcesz podłączyć sondę 1V do wskaźnika afr? Sygnał będzie taki:

/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\_____/\/\/\/\/\/\_______ itd

nawet jak będzie idealne 14.7 to wskaźnik będzie skakał, bez sensu...

Napisano

> Jak miałem raz zagwostkę z +/- z sondy 1V to po prostu ją odłączyłem na chodzącym silniku i

> sprawdziłem miernikiem, gdzie jest +, gdzie -. Ale nie pamiętam co było co.

> Ale ponawiam pytanie: po jaką cholerę chcesz podłączyć sondę 1V do wskaźnika afr? Sygnał będzie

> taki:

> /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\_____/\/\/\/\/\/\_______ itd

> nawet jak będzie idealne 14.7 to wskaźnik będzie skakał, bez sensu...

ale chociaz bedzie miał mniej wiecej jakis obraz mieszanki ,bedzie leciało albo w ubogo albo bogato a to juz jakis postep moze w niewielkim stopniu ale jednak,

nie kazdego stac na szerokopasmówke sick.gif

Napisano

> ale chociaz bedzie miał mniej wiecej jakis obraz mieszanki ,bedzie leciało albo w ubogo albo bogato

> a to juz jakis postep moze w niewielkim stopniu ale jednak,

> nie kazdego stac na szerokopasmówke

To już diagnostyka więcej powie niż wskaźnik. Wskaźnik w obwodzie zamkniętym lambdy będzie latał 0-1V non-stop, "mniej więcej" będzie wiadomo, że jest 14.7. W pętli otwartej zjedzie od razu na 0 albo 1V (nie pamiętam co jest co) i będzie wiadomo, że jest powyżej albo poniżej 14.7. Nic więcej. Wg. mnie szkoda nawet miernik z szuflady wyciągać.

Napisano

> To już diagnostyka więcej powie niż wskaźnik.

PCMSCAN cos powie? Bo sie nie moge doszukac opcji clown.gif

Napisano

> To już diagnostyka więcej powie niż wskaźnik. Wskaźnik w obwodzie zamkniętym lambdy będzie latał

> 0-1V non-stop, "mniej więcej" będzie wiadomo, że jest 14.7. W pętli otwartej zjedzie od razu

> na 0 albo 1V (nie pamiętam co jest co) i będzie wiadomo, że jest powyżej albo poniżej 14.7.

> Nic więcej. Wg. mnie szkoda nawet miernik z szuflady wyciągać.

o jakiej diagnostyce piszesz?

Napisano

> o jakiej diagnostyce piszesz?

Piszę o tym, że sygnał z lambdy jest bardzo chaotyczny i w programie ECU jest całkiem spory kawałek kodu do wyliczenia jak bardzo trzeba poprawić paliwo, czyli wszystkim znana korekcja lambda. W 1.2 8V MPI ta korekcja ma zakres 0.75-1.25 i można ją na bieżąco zczytywać z interfejscu diagnostycznego i to powie Ci więcej niż sygnał 0-1V z czujnika. Ale też nie powie Ci jaki masz AFR, tylko ile komp musiał przyciąć albo dolać, żeby trafić w 14.7. A który int. diagnostyczny zczytuje korekcję a który nie to już nie do mnie pytanie, ja używam własnego softu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.