Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stacja Kontroli Pojazdów - uprawnienia do badań

Featured Replies

Napisano

Witam, potrzebuję znaleźć informację na temat zakresu badań SKP.

Otóż policjant zatrzymał dowód rejestracyjny za pokwitowaniem za nadmierne zużycie bieżnika. Pojechałem na SKP posiadającą uprawnienia ABT (wpis do rejestru jako podstawowa Stacja Kontroli Pojazdów) w celu wykonania dodatkowego przeglądu, pan diagnosta wystawił kwit potwierdzający ustanie niesprawności samochodu. Następnie z tym kwitem udałem się do starostwa powiatowego w celu odebrania DR. Niestety tam się dowiedziałem, że stacja, na której przeprowadziłem kontrolę nie ma wystarczających uprawnień do przeprowadzenia takich badań. Gdzie mogę znaleźć zakres badań które przeprowadza SKP. W starostwie dowiedziałem się, że w przypadku zatrzymania DR uprawnioną do przeprowadzenia badań jest SKP posiadająca kategorię E. Proszę o podpowiedź w jakim akcie prawnym szukać odpowiedzi.

Napisano

Dziennik Ustaw nr 227 poz 2250 - Rozporzadzenie Ministra Infrastruktury z dnia 16 grudnia 2003 w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badan technicznych pojazdów oraz wzorow dokumentow sosowanych przy tych badaniach.

sciagniesz ze strony sejmu.

jezeli bylo to auto osobowe to sie dziwie ze kat E jest potrzebna hmm.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki, doczytałem, rzeczywiście potrzebna jest kategoria "e" a nie jak podałem wcześniej "E".

284413960-Clipboard02.jpg

Choć zastanawiający jest zapis dotyczący badania specjalistycznego. Czy badanie stanu ogumienia takim jest?

post-46882-14352510520914_thumb.jpg

Napisano

> Dzięki, doczytałem, rzeczywiście potrzebna jest kategoria "e" a nie jak podałem wcześniej "E".

> Choć zastanawiający jest zapis dotyczący badania specjalistycznego. Czy badanie stanu ogumienia

> takim jest?

u nas "sprawdzaja wzrokowo" choc sa do tego proste przyrzady. minimalna wysokosc w polsce to 1.6mm

Napisano

> Gość kazał

> wysiąść, zaprosił do kantorka i sam poprowadził auto przez linię diagnostyczną.

A kto cisnął na hamulec i trzymał kierownicę na szarpakach?

Napisano

> A kto cisnął na hamulec i trzymał kierownicę na szarpakach?

to moze byc zdalnie sterowane biglaugh.gif.

Napisano

> to moze byc zdalnie sterowane .

Taaa, a w kanale są umieszczone kamery i przekazują diagnoście do okularów LCD obraz pracujących drążków i sworzni icon_eek.gifhehe.gif. Pilot jest, ale diagnosta przełącza nim tylko funkcje ścieżki.

Napisano
  • Autor

Czy ktoś wie gdzie mogę zapytać o interpretację zapisu dotyczącego badań specjalistycznych które są wymagane w przywołanym wcześniej podpunkcie "e"? Starostwo dalej stoi przy swoim nie podając żadnej argumentacji, czyli wymaga ode mnie zaświadczenia ze SKP posiadającej uprawnienia "e". Pytałem w PZM ale nie odpowiedzieli mi jednoznacznie. Pytać w Ministerstwie Infrastruktury? Na maila podanego na stronie nie odpowiedzieli. Pisać do jakiejś gazety moto?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.