Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kod 35

Featured Replies

Napisano

Witam

Na odczycie z komp. wyszedł mi błąd nr 35 "Regulacja biegu jałowego poza zakresem " objawia się świeceniem kontrolki silnika po jakimś czasie pracy na biegu jałowym. Astra pali ok 12 l po miście , w trasie jest w normie . Czy ktoś może podać rowiązania problemu.

Napisano

Czy ktoś może podać rowiązania problemu.

No właśnie też jestem ciekaw. Jak ktoś poda rozwiązanie to będę pod wrażeniem. Szczególnie nie wiedząc jaki to silnik.

Błąd oznacza tyle, że sterownik nie umie, mając dostępny zakres regulacji, ustawić wolne obroty na oczekiwanym poziomie. Znakiem tego jest za dużo powietrza lub paliwa.

Napisano

Nic nie piszesz na jakim poziomie utrzymują się wolne obroty silnika zimnego/ciepłego.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Nie mam obrotomierza , ale obroty nieraz falują . Kontrolka zapala sie już przy lekko nagrzanym silniku na wolnych obrotach / jałowych/

Napisano

> Nie mam obrotomierza , ale obroty nieraz falują

Nie chodzi czy falują, tylko o to czy nie są np. za wysokie na gorącym silniku albo za niskie na zimnym. To się da zauważyć bez obrotomierza. Skoro "Regulacja biegu jałowego poza zakresem" to albo ECU zepsuty albo silnik krokowy. Albo połączenie między nimi. Przy tak opisanym problemie, można doradzić tylko jedno: podmień krokowy na jakiś sprawny, dla pewności odłącz klemę na kilka minut aby skasować błędy, podłącz ją i pojeździj obserwując kontrolkę silnika i obroty.

Pozdroofka

Napisano

> zimnym. To się da zauważyć bez obrotomierza. Skoro "Regulacja biegu jałowego poza zakresem" to

> albo ECU zepsuty albo silnik krokowy. Albo połączenie między nimi.

Chciałbym zwrócić uwagę, że sprawa może być bardziej skomplikowana niż silnik krokowy lub ECU. Ten błąd oznacza, że nie udało się ustawić obrotów biegu jałowego. Może to oznaczać, że ECU sterując czasem wtrysku i dopływem powietrza nie jest w stanie ustawić obrotów. Jednym słowem może okazać się, że w krokowcu skończyły się kroki a efekt ciągle mizerny.

Miałem kiedyś coś podobnego w Oplu, całe szczęście nie swoim. Winny okazał się dziurawy wężyk od MAP'a, ECU źle widział obciążenie silnika, w dodatku TPS był na jałowym i biedak zgłupiał.

To moje trzy grosze, wybacz zuchwalstwo o Efendi wink.gif

A autorowi wątku polecam cierpliwość, albo dobrego elektromechanika. Temat może być prosty, a może być wielce uciążliwy. Podmiana krokowego na pewno nie zaszkodzi, może to być uszkodzenie w ECU, ale do jego wymiany droga daleka (no chyba że masz sterownik na podmiankę). Proponuję zacząć od sprawdzenia szczelności dolotu oraz podciśnień. Nie wiem jaki sprzęt masz do dyspozycji i jakim doświadczeniem dysponujesz.

Szczerze życzę powodzenia, pamiętam ile czasu i nerwów kosztował mnie mój przypadek, oby Twój był łatwiejszy.

Napisano

> To moje trzy grosze, wybacz zuchwalstwo o Efendi

grinser006.gifzlosnik.gif

Zgadza się, ale przy tak opisanym problemie trzeba zacząć od najprostszych rzeczy. Też mam obawy, że to nie jest tak prosta usterka jak krokowy i dlatego dopytywałem się o te obroty. Jakby krokowiec był finalnie uszkodzony to ustawiłby się w jakiejś pozycji i tak został powodując problemy w sytuacji zależnej od tego w jakiej został. No, ale od czegoś trza zacząć...

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.