Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Wyciek płynu koło parownika - nietypowy?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

cieknie mi gdzieś z okolic parownika - zdarza się. Zlazło mi ok. litr płynu, kałuża w garażu - jasna sprawa. Węże nie są twarde, nie ma nadmiernego ciśnienia w układzie, nie kopci na biało, nie ma bąbli w zbiorniczku, olej w normie - na razie wykluczam UPG.

Dokręciłem opaski na wężach oraz śruby obudowy parownika i już nie cieknie tylko lekko kapie.

Ale co dziwne - wycieka głównie na postoju. Podczas jazdy nie ma kropel (parują od gorącego parownika?), po nocy kałuża. Do tego jak rano odkręciłem korek od zbiornika wyrównawczego to powitało mnie syczenie - na zimnym silniku ciśnienie zawsze było w miarę wyrównane. Dodam że po ok 25 km dzisiaj rano odkręciłem powoli korek i syknęło, ale płyn się nie zagotował.

A oto moje podejrzenia - napiszcie mi co o nich sądzicie:

1. Kolanka w parowniku lub sam parownik powiedział papa - możliwe

2. Zapowietrzony układ - jakieś 1kkm temu zmieniałem płyn

3. Zapowietrzony parownik?

4. Gaz z parownika dostaje mi się do płynu i powoduje ciśnienie na postoju - czy to w ogóle możliwe? - EDIT: skreślam, po wychłodzeniu brak ciśnienia w układzie.

EDIT: 5. Korek od zbiorniczka nie wyrównuje ciśnienia?

Jutro wybieram się do gazownika na wymianę czego się da, ale wolałbym wykluczyć inne, nie-gazowe przyczyny.

EDIT: skoro po dotarciu do pracy spuściłem ciśnienie ze zbiorniczka, to za 3-4 godziny pójdę sprawdzić czy coś nowego wyciekło i czy jest ciśnienie/podciśnienie w układzie... EDIT2 - po wychłodzeniu ciśnienie normalne.

Napisano

Czyżbyś miał klimatyzację? Piszesz coś o parowniku. A nawet jeżeli już to skraplacz, który jest przy chłodnicy, ale on nie ma żadnego połączenia ani się nie styka z żadną przegrodą za którą jest płyn chłodniczy. Parownik powinien być przy nagrzewnicy nadmuchu.

Napisano
  • Autor

> Czyżbyś miał klimatyzację? Piszesz coś o parowniku.

Zamiast "parownik" powinienem napisać "reduktor" i byłoby wszystko jasne - chodziło mi o część instalki LPG.

Na początek i tak wymienię kolanka w reduktorze bo to niedroga impreza a prawdopodobnie tutaj tkwi problem.

Napisano

> Zamiast "parownik" powinienem napisać "reduktor" i byłoby wszystko jasne - chodziło mi o część

> instalki LPG.

> Na początek i tak wymienię kolanka w reduktorze bo to niedroga impreza a prawdopodobnie tutaj tkwi

> problem.

Szkoda, że nie napisałeś dokładnie. Ja się też nie domyśliłem, że chodzi o parownik LPG. Sorry.

Wymień jak planujesz i napisz co z tego wyszło. Sprawdź również parownik na szczelność. Ew. omiń parownik i sprawdź. Coś jednak mi tu śmierdzi. Obym nie miał racji.

Napisano
  • Autor

Mała aktualizacja: dzisiaj wymieniłem kolanka w reduktorze(Tomasetto AT07), przy czym membrany zostawiłem stare (ale mam zestaw naprawczy, jakby co). Poszło w miarę ale zajęło masę czasu bo w temperaturze 4*C węże gumowe są strasznie twarde. W środku dość czysto, niewiele mazi, choć przebieg już ponad 40 kkm.

Zmierzyłem suwmiarką stopień wkręcenia śruby czułości na reduktorze i przy składaniu wkręciłem ją o tyle samo. Pierwsze testy wykazują że auto jeździ OK na gazie, jutro test na trasie 25 km do pracy.

Za kilka dni napiszę czy dalej reduktor jest wilgotny od spodu i czy widać kryształki płynu na połączeniach. Prosimy nie regulować odbiorników grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Kolejny update: wstępnie rzec mogę że płynu nie ubywa w zauważalnych ilościach.

Ale coś jest nie tak z czułością, widać rozregulowałem śrubę. Auto jeździ jak wcześniej, ale czasem po wrzuceniu na luz obroty spadają do 500rpm a czasem nawet zgaśnie. Na razie czekam aż na kąciku gazowym coś poradzą...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.