Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z alarmem lub immobilajzerem - kod 85-pilne pomocy!

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Proszę o pomoc, mam problem z odpaleniem auta. Wymrugałem błąd 85. Zatrudniłem szukajkę i wyszło iż to problem z Immo. Naczytałem się ale nieznalazłem nic podobnego do mojego problemu. Odłączałem aku na 10 minut, potem na 30 minut i nic. Najbardziej dziwi mnie zachowanie się auta - gdy przekręcam kluczyk w celu odpalenia auta całe oświetlenie wewnątrz auta gaśnie i alarm wydaje sygnał. Próbowałem odpalać drugim kluczykiem i też to samo, pozatym dziwne odgłosy wychodzą od strony centralki alarmu (skorpion 2000 A). Alarm reaguje na piloty, dioda zapala się i miga tak jak trzeba. Chciałbym tylko wspomnieć że w momencie podłączania aku słyszę jak coś mruczy przez chwilę, no i jeszcze to że wogóle nie dochodzi do kręcenia rozrusznika.

Pozdrawiam

Napisano

Najbardziej dziwi mnie zachowanie się

> auta - gdy przekręcam kluczyk w celu odpalenia auta całe oświetlenie wewnątrz auta gaśnie i

> alarm wydaje sygnał.

Sprawdź jak bardzo spada napięcie na akumulatorze z momencie próby odpalenia auta. Sprawdź czy klemy nie są zbyt zaśniedziałe. Czy kontrolka immo miga jak próbujesz odpalić silnik? Czy ten dokładany alarm nie odłącza rozrusznika?

Napisano

Wygląda na to, że albo kończy Ci się akumulator, albo gdzieś (najpewniej klemy) masz zaśniedziałe połączenia. Jeżeli masz w miarę świeży akumulator, to problemem może być syrena alarmu z podtrzymywaniem - po pewnym czasie pada w niej akumulatorek - rezultatem jest znaczny pobór prądu, co w czasie postoju prowadzi do rozładowywania akumulatora w samochodzie.

Napisano
  • Autor

Dzięki za wskazówki. Aku sprawdzałem, jest dobrze naładowany. Na razie odłączałem aku w celu kasowania błędu. Podłączając aku zwracałem uwage na klemy, były czyste ale i tak je przeczyściłem. Pare minut temu walcząć z problemem zauważyłem że kierunki raz ledwo swiecą a raz normalnie. hmm... czyli to coś z zasilaniem. Sprawdzę jeszcze raz aku i klemy i przewody od alarmu.

OK!!! Zrobione. Dziękuje jeszcze raz za wskazówki. Co było powodem? Mianowicie na klemie plusowej mam odzielnie zamocowany śrubką z podkładką przewód zasilający od alarmu i ta śrubką z podkładką była nieco zabrudzona, przeczyściłem i asterka odżyła.

Serdecznie pozdrawiam!!!

smile.gif

Napisano

> Dzięki za wskazówki. Aku sprawdzałem, jest dobrze naładowany.

A jak sprawdziłeś? Napięcie w stanie spoczynku może być ok, a spadać pod obciążeniem.

>Na razie odłączałem aku w celu

> kasowania błędu.

Nie wiem czy to pomoże, kasowanie błędu nie kasuje problemu. Błąd 85 oznacza nieprawidłowy sygnał. Problem jest albo w zbyt niskim napięciu, albo jest problem z pętlą lub połączeniem od pętli do sterownika.

> przeczyściłem. Pare minut temu walcząć z problemem zauważyłem że kierunki raz ledwo swiecą a

> raz normalnie. hmm... czyli to coś z zasilaniem.

Proponuję sprawdzić również masy, szczególnie tę idącą od akumulatora. Dodatkowo połączenia od aku do alternatora i rozrusznika. Alarm najlepiej wywalić, żeby wyeliminować potencjalny problem. Przekaźnik odcinający z alarmu powinien odcinać, tylko wtedy gdy alarm jest uzbrojony, normalnie powinno być połączenie. Jeśli odłączysz zasilanie od centralki to powinno być ok.

Nie pamiętam już teraz czy firmowe immo w F odcina rozrusznik, wydaje mi się, że nie. Musisz doprowadzić elektrykę do porządku. Jeśli nadal będzie problem z odpaleniem to można się zająć immo.

Czasami sprawdzanie +12[V] na woltomierz może być mylące. Do poszukiwań spadków napięć na rdzy wolę używać żarówki 12[V] 55[W]. Wtedy doskonale widać jak jakiś kabelek albo połączenie bruździ.

Edit: No to się spóźniłem blush.gif Grunt, że auto działa.

Napisano

kiedys juz pisalem . zdarza sie ze podczas dokrecania klemy nastepuja zaniki kontaktow jak jest luzna potem immo nie pozwala na odpalenie . jak sie zadba o to aby kontakt byl pewny przy dokrecaniu problem nie wystepuje . juz kilkakrotnie mi sie to zdarzylo i zawsze po zdjeciu klemy . to samo moze dotyczyc kabli dopietych do srub . chwilowe zaniki i immo potem glupieje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.