Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przegub półosi - jakie luzy dopuszczalne?

Featured Replies

Napisano

Na chłopski rozum poruszany tu temat w ten sam sposób dotyczy wszystkich marek i modeli. Jeśli się mylę, proszę o info.

Samochody z silnikiem z przodu i napędem na przód.

Miejsce gdzie przegub(przekładnia? sorry, nie zawsze znam właściwą nazwę elementu) półosi wchodzi w skrzynię biegów. Luzy w których płaszczyznach są dopuszczalne? A w których płaszczyznach są niedopuszczalne.

Podobne pytanie co do miejsca, gdzie półośka wchodzi w ten przegub(przekładnię?).

Tam gdzie mówię "płaszczyzna", mam na myśli również "w ruchu obrotowym".

Napisano

nikt Ci nie napisze jak duży-dopuszczalny jest technologiczny luz osiowy między kielichem a tripodem i samym kielichem ( półoś krótka ) w skrzyni biegów ( mechaniżmie różnicowym ) nawet nowe te elemnety są pasowane z luzem czy jest dopuszczalny czy nie to chyba oceni doświadczony mechanik ( są też metody pomiarowe )

ale są też konstrukcje z przegubem wew kulowym ( bez luzu wyczuwalnego ) i końcówką ( kielichem ) również mocowanym do mechanizmu różnicowego bez luzu

ok.gif

Napisano
  • Autor

Pytam z następującego powodu.

W jednym z naszych rodzinnych pojazdów od co najmniej 2 lat z jednej strony skrzyni przegub taki mocno zachlapany jakimś olejem. Taki sam przegub przeciwległej półośki suchy jak pieprz.

W końcu przy jakieś okazji złapałem półośkę tą z obsmarowanym przegubem w rękę i ruszałem w górę, potem w dół. No i luz był wyraźny.

Dla porównania to samo z drugą półośką, wynik: żadnego luzu w tej samej płaszczyźnie.

Luz w sam w sobie by mnie wcale nie niepokoił, gdyby nie ten wyciek oleju. Jeśli do tego uwzględnić, że jedna półośka ma dość duży luz, druga wcale, to jest już powód do zastanowienia i/albo działania.

Wobec takich objawów wychodzę z założenia, że trzeba usunąć ten stan rzeczy. Co w takich przypadkach jest wymieniane?

Jakieś łożysko czy cały przegub?

Luz obserwowany właśnie w punkcie, gdzie przegub wchodzi w skrzynię.

Nie sprawdzałem w miejscu, gdzie półoś wchodzi w przegub.

Nie sprawdzałem też w płaszczyźnie poziomej, ani w kierunku obrotu osi.

Napisano

co to za auto ??

Napisano
  • Autor

> co to za auto ??

Opel Astra model 2003, manualna skrzynia biegów

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Mały update:

W płaszczyźnie poziomej i w ruchu obrotowym żaden luz nie jest wyczuwalny na tej osi. Także wzdłuż minimalny jedynie.

Acha, opisany luz jest rzędu 1mm.

Samym luzem nie zaplątał bym sobie głowy.

Mokry kielich od smaru/oleju i fakt, że druga ośka nie ma takiego luzu wcale nie daje mi spokoju.

Napisano

zbyt duży luz półosi w skrzyni spowodowany może być uszkodzeniem łożyska mechanizmu różnicowego lub uszkodzeniem korpusu mechanizmu z tego powodu cieknie olej z tej półosi ( uszczelniacz ma minimalny kołnierz i nie jest w stanie uszczelnić półosi ) miałem podobny przypadek w fiacie i nawet wymiana na nową półoś *( Kielich +uszczelniacz )

nic nie dała

nie wiem co mam Ci doradzić ok.gif

Napisano

>

> Mokry kielich od smaru/oleju i fakt, że druga ośka nie ma takiego luzu wcale nie daje mi spokoju.

wiem, że może to być trudne ze względu na obecnie panującą aurę jak i same umiejscowienie kielicha - ale może zacznij od dokładnego wytarcia/umycia wręcz w/w elementu, by zobaczyć, w którym dokładnie miejscu jest "przeciek" hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.