Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie odnośnie ssania w dwusuwach

Featured Replies

Napisano

poczytałem i niby jasne w teori-ale w praktyce...już nie bardzo kumam

Pacjent odśnieżarka husqvarny dwusuwik-jest taki drucik od ssania któy jak się pociągnie to zamyka dekielek "przepustnicy" (jest w nim mała dziurka-napisałem celowo w cudzysłowie bo sprzęt jako takiej przepustnicy/regulacji obrotów nie ma)

I teraz tak- niby dwusuwy na zimno średnio zasysają paliwo do komory, well, żeby trafiało tam więcej paliwa i silnik szybciej się rozgrzewał (w efekcie lepiej potem już bez ssania zasysał dawkę paliwa) jak włączamy ssanie (w tej husqvarnie-w efekcie przymykamy dopływ powietrza) to co...?

Jak to działa w praktyce?

Napisano

> poczytałem i niby jasne w teori-ale w praktyce...już nie bardzo kumam

> Pacjent odśnieżarka husqvarny dwusuwik-jest taki drucik od ssania któy jak się pociągnie to zamyka

> dekielek "przepustnicy" (jest w nim mała dziurka-napisałem celowo w cudzysłowie bo sprzęt jako

> takiej przepustnicy/regulacji obrotów nie ma)

> I teraz tak- niby dwusuwy na zimno średnio zasysają paliwo do komory, well, żeby trafiało tam

> więcej paliwa i silnik szybciej się rozgrzewał (w efekcie lepiej potem już bez ssania zasysał

> dawkę paliwa) jak włączamy ssanie (w tej husqvarnie-w efekcie przymykamy dopływ powietrza) to

> co...?

> Jak to działa w praktyce?

jak dławik

większe podciśnienie się robi to i więcej paliwa zasysa skromny.gif z mniejszą ilością powietrza

Napisano
  • Autor

> jak dławik

> większe podciśnienie się robi to i więcej paliwa zasysa z mniejszą ilością powietrza

no to zrozumiałme ok

i teraz dwie opcje:

-dlaczego jak wylaczymy (za szybko) ssanie to gaśnie-za mało paliwa w stosunku do za dużo powietrza?

- co robi ssanie, co z tego że się nagrzewa komora? więcej powtrza będzie zasysać jak się nagrzej?

Napisano

> no to zrozumiałme ok

> i teraz dwie opcje:

> -dlaczego jak wylaczymy (za szybko) ssanie to gaśnie-za mało paliwa w stosunku do za dużo

> powietrza?

Tak.

> - co robi ssanie, co z tego że się nagrzewa komora? więcej powtrza będzie zasysać jak się nagrzej?

Nie. Zassana mieszanka łatwiej będzie się zapalać, dzięki czemu może być uboższa.

Napisano

Odśnieżarka Husqvarny, silnik dwusuwowy powiadasz... To chyba sprzęt ma już parę latek (naście). Sprawdzaj świece i odpalaj na tym niby ssaniu, a wszystko z odpalaniem będzie ok. Pamiętaj, żeby za dużo mieszanki sobie nie przygotowywać, robić to w miarę na bieżąco. Poza tym jutro śnieg ma spaść, więc jest szansa nie tylko na odpalenie, ale też na trochę pracy. zlosnik.gif I na pewno nie ma regulacji obrotów?

Napisano
  • Autor

parę latek (naście).

> nie ma regulacji obrotów?

co to znaczy sprawdzaj swiece?

doklądniej piąty seozn jej idzie

nie ma czegoś czym można by regulować obroty silnika jak już chodzi (no bo chyba raczej nie dzwignia ssania)

za to ma śruby regulacyjne przy gaźniku L i H - jeśli o to pytasz

BTW jak to to wyregulować? (np na jak bóg przykazał zaciągniętym ssaniu nie odpali tylko na takim półssaniu/ a nawet jak odpali to nie da rady włączyć 100%ssania bo wtedy gaśnie...

btw2 sam używasz takowej czy jak?

Napisano

> co to znaczy sprawdzaj swiece?

Wykręć, wyczyść, sprawdź przerwę, wkręć.

> za to ma śruby regulacyjne przy gaźniku L i H - jeśli o to pytasz

Z mojej wiedzy (pilarkowej) wynika, że śruba L odpowiada za niskie obroty, a H za maksymalne.

> btw2 sam używasz takowej czy jak?

Nie, akurat do odśnieżania służy mi tzw. marketowy chinol. Sprawdza się w 200%. Pierwszy raz się spotykam z odśnieżarką - dwusuwem. I jeszcze Husqvarna. Chociaż stara, poczciwa kosiarka Sabo z silnikiem dwusuwowym jest sprzętem prawie niezniszczalnym.

A interesuje mnie jaki olej proponuje lać producent do mrozów. Jakbyś mógł odszukać to w instrukcji.

Napisano
  • Autor

> A interesuje mnie jaki olej proponuje lać producent do mrozów. Jakbyś mógł odszukać to w

> instrukcji.

instukcji u mnie niet ale na m każdym z trzech znanych mi markowych olejów Husqvarny do dwusuwuw (XP, LS i trzeciego nazwy zapomniałem) każą robić 1:50 (100mL oleum na 5L benzynki)... choć znajomy leje już od lat 1:30 (takie ma widzimisię) i też chodzi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.