Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F, długość bagnetu oleju x16szr

Featured Replies

Napisano

Mam astre od 3 lat, olej zawsze wymieniałem sam i za każdym razem nowego oleju wchodziło tak 2,5-3litrów. Mam książkę od astry i jest tam napisane że powinno wejść 3,5litra.

Dzisiaj przy kolejnej wymianie postanowiłem zmierzyć dokładnie ile spuściłem starego no i wyszło razem z filtrem oleju 2,2l. Ździebko za mało co confused.gif

Kiedyś mechanik powiedział mi że mam się nie przejmować bo olej w silniku zawsze zostaje, ale tyle?

Kapało przez 2godz aż przestało, olej był rozgrzany, czy faktycznie ten olej gdzieś tam w silniku się chowa?

Jaka jest długość bagnetu do tego silnika?

Czytałem coś o osadach na dnie miski, dodam że poprzedni właściciel jezdził na mineralnym oleju marki Kronopl icon_eek.gif

Oczywiście zaraz zmieniłem na półsyntetyczny.

Napisano

Witam,wymieniam olej zawsze sam i zawsze leje 3,5 litra. Bagnet pokazuje wtedy maksa

Pozdro

Napisano

> Witam,wymieniam olej zawsze sam i zawsze leje 3,5 litra. Bagnet pokazuje wtedy maksa

> Pozdro

Mi tam wchodzi około 3l, dopiero jak zdejmowałem miskę i czyściłem to wlazło troszkę ponad 3.5l 270751858-jezyk.gif

Napisano

W moim przypadku wlanie 3l oleju do tego silnika daje poziom ostatniej kreski na bagnecie . Nigdy nie sprawdzałem ile oleju wypływa przed wymianą .

Napisano
  • Autor

No.. to ja leje tyle ile leje.

Pytanie czy ktos podmienił bagnet, czy miska olejowa zasyfiona. Dla silnika to pewnie nie ma znaczenia?, cały czas jedzdzilem poniżej stanu?

Napisano

To trochę dziwne że nie zapala cię kontrolka od oleju. Przecież to ponad litr oleju za mało. Umnie wchodzi 3,5l i na bagnecie pokazuje max.

Napisano

> To trochę dziwne że nie zapala cię kontrolka od oleju. Przecież to ponad litr oleju za mało. Umnie

> wchodzi 3,5l i na bagnecie pokazuje max.

w części F nie ma czujnika poziomu oleju . Nawet przy suchym bagnecie smok jest zanurzony w oleju więc póki nie zaciąga powietrza ciśnienie oleju jest wystarczające .

Napisano

> w części F nie ma czujnika poziomu oleju . Nawet przy suchym bagnecie smok jest zanurzony w oleju

> więc póki nie zaciąga powietrza ciśnienie oleju jest wystarczające .

Ale juz gorzej to wyglada, gdy woz porusza sie po nierownosciach lub szybkich, glebokich lukach...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Tym razem nowego oleju wlałem 2,8l i na bagnecie jest na max.

Przed wymianą miałem blisko min., czyli jeździłem z 1.8l oleju w silniku??

Będę teraz zapobiegawczo trzymał poziom na max cały czas żeby oleju było jak najwięcej.

Nurtuje mnie tylko, czy jeżdżąc tak(ja jako właściciel 50tys.km), "rżnąłem" silnik? Czy dopóki ciśnienie oleju jest prawidłowe to dla silnika jest bez znaczenia że ma 2l oleju mniej?

Mam plany co do tej astry, ale remontu silnika na razie nie zakładam..Może jednak zapytam, ile kosztuje kapitalny remont silnika i czy taki silnik znowu przekula 200tyskm?

Napisano

Jesli tylko cisnienie oleju bylo w normie, silnika nie uszkodziles i mozesz nadal cieszyc sie jazda. Koszt remontu kapitalnego (calkowity) to kwota oscylujaca w granicach 3 kPLN...chyba masz inne, wazniejsze wydatki zlosnik.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.