Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Palio Weekend II, parę pytań.

Featured Replies

Napisano

Witam,

mój znajomy przymierza się do zakupu Palio Weekend II z tej okazji mam parę pytań.

1.Ruda, atakuje ten samochód, czy jest dobrze?

2.Zawieszenie, daje radę na polskich drogach, czy remont co 10kkm?

3.1.2 vs 1.6, co lepsze? Czy, te silniki dobrze znoszą gaz?

Czy, silniki w Palio Weekend II, to są te same silniki co w Bravo/Brava?

Jak z awaryjnością? Są jakieś newralgiczne punkty tego samochodu?

hmm.gif

Napisano

po pierwsze było ostatnio o tym, wystarczy poszukac

> 1.Ruda, atakuje ten samochód, czy jest dobrze?

rewelacji nie ma, ale mozna trafic w miare dobrze

> 2.Zawieszenie, daje radę na polskich drogach, czy remont co 10kkm?

u mnie jest 160 tys i zawiecha fabryczna

> 3.1.2 vs 1.6, co lepsze?

co kto woli, ale 1.6 jest dynamiczniejsze i elastyczniejsze, przy zblizonym spalaniu, przy czym bardziej kolizyjne niz 1.2

> Czy, te silniki dobrze znoszą gaz?

nawet bardzo

Napisano

ZTCW ty masz S, a on pyta o PII

Napisano

> 1.Ruda, atakuje ten samochód, czy jest dobrze?

Nie widzialem jeszcze palio II z ruda, czego nie moge powiedziec o I gen

> 2.Zawieszenie, daje radę na polskich drogach, czy remont co 10kkm?

zawieszenie raczej trwale, w koncu auto robione na drogi krajow rozwijacych sie zlosnik.gif

> 3.1.2 vs 1.6, co lepsze? Czy, te silniki dobrze znoszą gaz?

Ja bym bral tylko i wylacznie 1,6 smile.gif Gaz znosza bdb, najlepiej zalozyc sekwencje

> Czy, silniki w Palio Weekend II, to są te same silniki co w Bravo/Brava?

1,6 na pewno, 1,2 chyba tez

> Jak z awaryjnością? Są jakieś newralgiczne punkty tego samochodu?

hmm jak z palio II to nie wiem, ale skoro silnik ten sam to pewnie alternator smile.gif (trzeba zalozyc oslone pod silnik i bedzie ok)

Napisano

> ZTCW ty masz S, a on pyta o PII

a co to ma do rzeczy. roznice sa tylko w budzie, reszta taka sama

Napisano

> a co to ma do rzeczy.

różnica jest choćby w rudzie. jak nie widzisz róznic pomiędzy starymi S, a nowymi PII, to raczej nie znasz tych pojazdów

Napisano

Jako były posiadacz Albei (1.4, 77KM, 2007r.) powiem, że auto za te pieniądze było super. Palio byłoby jeszcze lepsze.

Co do zawieszenia to tylne w Palio jest inne niż w Albei, ale funkcjonalność chyba podobna: świetne na krawężniki, przejazd po polnej drodze, przez umiarkowanie głęboki śnieg (przekopywałem się przez zaśnieżoną łąkę); kiepskie do gwałtownych manewrów i przy wyższych prędkościach (120 km/h na autostradzie i jest nieprzyjemnie), podatne na podmuchy wiatru.

Co do rdzy to miałem za młode auto, jednak obserwacje "z ulicy" każą przypuszczać, że Palio 2 nie ma tendencji do rdzewienia (w przeciwieństwie np. do Mondeo, które po 5 latach użytkowania musiałem poddać poprawkom lakierniczym u wiejskiego speca i teraz mam po jednej stronie drzwi w innym odcieniu niż reszta nadwozia angryfire.gif ).

Co do silnika to 1.4 77KM w Albei był w miarę OK. Przyspieszenia kiepskie, ale jeszcze w granicach przyzwoitości. 1.2 80KM, będzie się pewnie zachowywał podobnie, choć będzie wymagał kręcenia wyżej (bo 16V), więc użytkowo będzie gorszy. Tak więc brałbym 1.6 mimo, że ta moc dla tak niestabilnego zawieszenia wydaje się być mocno na wyrost, a sam silnik wymaga sporo troski o rozrząd.

Ogólnie super byłoby, żebyś trafił egzemplarz z klimą, bo Albeę ciężko przewietrzyć w środku, podejrzewam, że z Palio będzie podobnie.

Napisano

no wiec napisałem ze roznice sa najwyzej w budzie, zresztą to fiat i to fiat, wiec nie ma sie co spodziewac cudow ze od sieny do palio ll nastąpił jakis przełom technologiczny

Napisano
  • Autor

Znajomy właśnie rozpoczął powolne poszukiwania Palio Weekend II, najchętniej chce 1.6 + klima, ale to kwestia do dogadania.

Jak ktoś miałby zamiar sprzedawać taki samochód to niech da znać na priv.

swiety.gif

Napisano

twierdzisz, ze nagle u fiata nastąpił jakis przełom i robi lepsze auta?

Napisano

> twierdzisz, ze nagle u fiata nastąpił jakis przełom i robi lepsze auta?

Nie bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć takim podpuszczaniem? Robi jakie robi, jedni są zadowoleni, inni nie. Jeszcze inni wierzą w zabobony i nie kupują samochodów na jakąś literę... Podejrzewam, że zadowoleni mimo wszystko są grupą większościową. Niezadowoleni lub zakompleksieni mogą zawsze Fiata zezłomować i kupić 30-letnie BMW. zlosnik.gif

Napisano

> Nie bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć takim podpuszczaniem?

przeciez ja nikogo nie podpuszczam

kolega Darcyk napisał, ze sie myle, choc właśnie nie wydaje mi sie ze nagle fiat sie poprawił w tworzeniu aut, lub tez, ze palio ll rozni sie od jedynki az tak bardzo, ze ma połowe czesci innych

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.