Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pali na gazie na pb jak mu sie chce :/

Featured Replies

Napisano

od jakiegos czasu byly takie objawy : na zimnym silniku zapalil zawsze na pb jak sie tylko troche rozgrzal to musialem odpalac tylko na gazie bo na pb nie chcial zalapac. Od tygodnia nie pali juz na zimnym silniku na pb musze odpalac go na gazie :/ pompa chodzi paliwo dostaje do wtryskow, co mam jeszcze sprawdzic ??

Napisano

> od jakiegos czasu byly takie objawy : na zimnym silniku zapalil zawsze na pb jak sie tylko troche

> rozgrzal to musialem odpalac tylko na gazie bo na pb nie chcial zalapac. Od tygodnia nie pali

> juz na zimnym silniku na pb musze odpalac go na gazie :/ pompa chodzi paliwo dostaje do

> wtryskow, co mam jeszcze sprawdzic ??

Nie znam się, ale na chłopski rozum, skoro pompuje paliwo do wtrysków, a nie pali jak trzeba, to wtryski do sprawdzenia, zwłaszcza że na LPG, które nie korzysta z benzynowych wtrysków OK.

Napisano

Witam, pozwole sobie podpiąć się pod temat ponieważ mam ostatnio podobny problem. Zawsze odpalałem na PB uno i było wszystko ok ale ostatnio jakaś zaczął przerywać na PB aż przestał odpalac (a na gazie wszystko ok).

Dodam, że przegoniłem go ostatnio w trasie na PB i troche mu sie się polepszyło ale nie jest jeszcze idealnie.

I pytanie:D- jak się można dobrać do tego wtrysku i czy moża jakoś go przeczyścic domowymi sposobami?

Napisano

> I pytanie:D- jak się można dobrać do tego wtrysku i czy moża jakoś go przeczyścic domowymi

> sposobami?

W Uno nie pamiętam jak się zdejmuje, ale zobacz zdjęcie, nie chce mi się szukać. Co do czyszczenia - w innym aucie zdjęte były moczone dobę czy dwie w nafcie, choć czy im to pomogło to mam wątpliwości - tak się jednak robi. W końcu i tak skończyło się na wymianie.

Napisano

> http://moto.allegro.pl/fiat-uno-1-4-monowtrysk-wtrysk-i1306352560.html

> to jest przykładowa aukcja z takim wtryskiem jak jest u mnie

> I pytanie- jak to się czyści? którą jego część dokladnie?

> cały trzeba wsadzić w nafte?:D

W Lagunie wtryski wyglądały mniej więcej tak (tu zdjęcie z netu dla Uno 1.4), i ta część ktoś w moim aucie czyścił w wymieniony sposób. Nie wiem dokładniej jak to jest w Uno 1.4, ale ja miałem na myśli wtryskiwacze ok.gif

91_06_910612_1_644x461.jpg

Napisano

> W Lagunie wtryski wyglądały mniej więcej tak (tu zdjęcie z netu dla Uno 1.4), i ta część ktoś w

> moim aucie czyścił w wymieniony sposób. Nie wiem dokładniej jak to jest w Uno 1.4, ale ja

> miałem na myśli wtryskiwacze

no w uno 1.4 jest monowtrysk czyli wtryskiwacz jest jeden

także domieniemam, zę znajduje się on gdzieś w środku tej cześci z aukcji która podąłem

ale jak sie dobrac do tego, rozebrac... to nie mam pojęcia

Napisano
  • Autor

ja juz wczoraj wszystko czyscilem przedmuchalem i nic dalej kapa. Jest jakis bezpiecznik albo cos w tym stylu odpowiadajacy za monowtrysk ??

Napisano

> ja juz wczoraj wszystko czyscilem przedmuchalem i nic dalej kapa. Jest jakis bezpiecznik albo cos w

> tym stylu odpowiadajacy za monowtrysk ??

chyba nie ma czegoś takiego..., ale niech ktoś potwierdzi bo na 100% nie wiem

Napisano

> no w uno 1.4 jest monowtrysk czyli wtryskiwacz jest jeden

> także domieniemam, zę znajduje się on gdzieś w środku tej cześci z aukcji która podąłem

> ale jak sie dobrac do tego, rozebrac... to nie mam pojęcia

Wtryskiwacz znajduje się pod tym elementem do którego dochodzą kable.Wyjmowałem z mojego 1.0, wygląda podobnie.Ciężko go wyciągnąć, trzeba uważać żeby go nie uszkodzić, ja wyciągnołem do góry, ale może łatwiej by było wypchnąć go od spodu, tylko trzeba zdemontować cały układ.Na moim wtryskiwaczu był twardy osad .

Tak na marginesie chcę zapytać czy masz odcięcie pompy paliwa,bo ja na gazie jeżdziłem około 4 lata i wszystko było w porządku, a jak zrobiłem odcięcie to po niecałym roku miałem objawy takie jak u ciebie.

Napisano
  • Autor

> Wtryskiwacz znajduje się pod tym elementem do którego dochodzą kable.Wyjmowałem z mojego 1.0,

> wygląda podobnie.Ciężko go wyciągnąć, trzeba uważać żeby go nie uszkodzić, ja wyciągnołem do

> góry, ale może łatwiej by było wypchnąć go od spodu, tylko trzeba zdemontować cały układ.Na

> moim wtryskiwaczu był twardy osad .

> Tak na marginesie chcę zapytać czy masz odcięcie pompy paliwa,bo ja na gazie jeżdziłem około 4 lata

> i wszystko było w porządku, a jak zrobiłem odcięcie to po niecałym roku miałem objawy takie

> jak u ciebie.

no mam odciecie pompy ale juz kupe czasu....co u Ciebie bylo przyczyna ??

Napisano

> no mam odciecie pompy ale juz kupe czasu....co u Ciebie bylo przyczyna ??

Nie twierdzę, że na 100%ale pewien mechanik pokazywał mi auto, Fiata Punto którego użytkownik po zamontowaniu gazu "zapominał" o benzynie, wyjeździł to co było w baku i przełączał na gaz. Po pewnym czasie "padała"nie tylko pompa ale również wtryskiwacz, i on twierdził że jak jeździmy na gazie to powinien być przepływ benzyny przez układ.

Napisano

ja tam nie posiadam odcięcia pompy, a jak odpałałem zimny silnik to zawsze na benzynie

Napisano
  • Autor

teraz juz nie wiem czy to te wtryski. Dzisiaj rano bylo moze -10 C odpalilem go oczywiscie na gazie i po przelaczeniu na pb chodzi !!! zdziwko czyli wtrysk chodzi juz nie wiem co jest grane :/

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam, pozwolę sobie odświeżyć temat ponieważ problem powrócił a raczej nie zniknął

Takie rzeczy jak kiepskie paliwo raczej wyeliminowałem ponieważ tankowałem ostatnio a na gazie działa ok

wiec podejrzewam ten wtrysk, chcę kupić jakiś używany

Ale jak zdjąć stary? jakie klucze sa potrzebne? na co uważać przy wymianie?

i czy potrzebny tam jakis silikon czy cos?

Napisano

Też tak miałem. Zrobiłem reset kompa i jest ok. Co kilka miesięcy muszę go resetować.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam, słuchajcie odświeżam ten temat ponieważ mu sie nie polepszyło a wręcz pogorszyło

na gazie ok a na PB nie

no i juz kupiłem ten wtrysk, dokladnie ten z tej aukcji powyżej bo u mnie w okolicy nie mieli nigdzie

poradźcie jakie klucze sa potrzebne do zdjecia tego wtrysku? czy szykować sie na jakies niespodzianki? chce to sam w garażu zalozyc? da rade?

Napisano

Witam, dziś wymieniłem ten wtrysk i jest jak narazie ok

Dla wiadomości żeby każdy wiedział

jest on przykręcony na 4 śruby na klucz nr 10

żadnych niespodzianek nie napotkałem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.